Francouzská velvyslankyně: Německá exportní politika ohrožuje evropské obranné projekty

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Francouzsko-německé podniky na výrobu tanků, bezpilotních prostředků a bojových letounů mohou být ohroženy kvůli přístupu Berlína k vývozu zbraní, varuje francouzská velvyslankyně. V důsledku toho stále více firem vyvíjí "bezněmecké" zbraně.


Francouzská velvyslankyně v Německu Anne-Marie Descotesová v pondělí varovala, že německá politika vývozu zbraní a licenční pravidla ohrožují budoucnost francouzsko-německých obranných projektů.

Prohlášení přichází v době, kdy oba evropské státy usilují o užší obrannou spolupráci a prohlubování vztahů mezi parlamenty.

V eseji publikovaném Spolkovou akademií pro bezpečnostní politiku velvyslankyně tvrdí, že Německo má sklon vidět veškerý vývoz zbraní jako politické téma, ale že jeho politika "má vážné důsledky pro naši dvoustrannou spolupráci v obranném sektoru a posilování evropské suverenity".

Zejména jsou problémem nepředvídatelná německá politika a dlouhé lhůty při vydávání exportních licencí. To má dopad na hlavní francouzsko-německé projekty vývoje nových tanků, bojových letounů a bezpilotních prostředků.

"Tato situace je neudržitelná," napsala.

"Realistické exportní možnosti na základě jasných a předvídatelných pravidel jsou zásadním předpokladem přežití našeho evropského obranného průmyslu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8278

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019