Brexit: Theresa Mayová napotřetí prohrála hlasování o své brexitové dohodě s Bruselem

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Poměrem 344 ku 286 hlasům prohrála Theresa Mayová napotřetí hlasování o dohodě s Bruselem o brexitu, kterou její  vláda vyjednala za poslední dva a půl roku, Proti její dohodě tentokrát hlasovalo 58 poslanců.

Předseda Evropské komise Donald Tusk svolal mimořádný summit Evropské unie na 10. dubna, dva dny předtím, než má Británie vypadnout z EU bez dohody.

Theresa Mayová po prohře v parlamentě konstatovala, že parlament sice vyloučil odchod z EU bez dohody, ale odmítl také dohodu a odmítl veškeré alternativy jak dál.

Několik konzervativních poslanců, podporujících brexit, kteří hlasovali proti dohodě Mayové s Bruselem při předchozích dvou hlasováních, tentokrát Mayovou podpořilo. Avšak Labouristická strana dohodu podpořit odmítla, stejně jako fundamentalistická severoirská protestantská strana DUP.

Po hlasování řekla Mayová v parlamentě: "Dopady rozhodnutí této sněmovny jsou vážné," a dodala: "Obávám se, že jsme v této sněmovně dosáhli hranic tohoto procesu."

Dodala, že poslanci budou o alternativních řešeních hlasovat příští týden, avšak neinformovala  o tom, jak plánuje postupovat.

Evropská unie dala britské vládě 11 dní na to, aby vypracovala nový plán pro brexit, do 12. dubna, jinak Británie vypadne z EU bez dohody.

Pokud by chtěla Británie požádat o dlouhý odklad brexitu, budou o tom jednat představitelé EU dne 10. dubna. Evropská hlavní města budou vyžadovat jasné důvody pro takový odklad nejméně dva dny před summitem, aby se činitelé EU mohli řádně připravit.

Politikové z členských zemí EU vyjádřili své vážné znepokojení nad tím, že v Dolní sněmovně a v britské vládě stále ještě není k dispozici žádné řešení nynější situace. ZDE  ZDE


V pondělí však má pokračovat parlamentní indikativní hlasování o možné strategii a je pravděpodobné, že poslanci přijmou určité řešení. Nejpravděpodobnějším se zdá být žádost o prodloužení lhůty pro odchod Británie z EU, další možností je, že by Británie zůstala v evropské celní unii či v evropském trhu.

Britská libra z obavy před vypadnutím Británie z EU bez dohody v pátek odpoledne poklesla. 

0
Vytisknout
7612

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019