Otevřený dopis Hamáčkovi: Braňte svobodu kurdského lékaře v ČR!

26. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Předmět: Dr. Yekta Uzunoglu, svědectví europoslance Jaromíra Štětiny

Pan Jan Hamáček
Ministr vnitra České republiky
Ministerstvo vnitra
Nad Štolou 3
170 34 Praha 7

Praha 1.3.2019

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci kurdského lékaře, překladatele a celoživotního bojovníka za lidská práva jak v ČR, tak ale i jinde na světě, MUDr. Yekty Uzunoglu.

Jak je Vám známo, MUDr. Yekta Uzunoglu se v minulosti stal v ČR obětí policejně – justičního spiknutí a v ČR a díky tomu strávil ve vazbě v nelidských podmínkách neústavně dlouhou dobu. Trvalo 13 let, než očistil své jméno tím, že vyhrál soud vedený proti němu a dostal nejvyšší odškodnění v dějinách české justice.

Znám pana MUDr. Yektu Uzunoglu a jeho aktivity pro kurdský národ již řadu let, ale je mi známa i historie jeho perzekuce v ČR!

 

To, že je pan MUDr. Yekta Uzunoglu, obdobně jako tisíce demokratů z Turecka co bojují za demokratickou společnost, trnem v oku současného Turecka, není a nemůže být tajemstvím.

Turecko jen v minulých třech letech i za cenu porušení mezinárodního práva uvěznilo řadu německých i francouzských novinářů a dokonce amerického duchovního, pro kterého se musel samotný prezident USA Trump i veřejně angažovat než dostal svého občana z tureckého žaláře.

Též je již obecně známo, že Turecko zneužívá institut Interpolu k pronásledování novinářů a spisovatelů v zahraničí kritických k Turecku. Naposledy přes Interpol nechalo Turecko uvěznit německého spisovatele, který trávil dovolenou ve Španělsku a po intervenci Německa byl teprve osvobozen.

Nyní jsem se dověděl, že turecké úřady vydaly zatykač i na pana MUDr. Yektu Uzunoglu a to ze tří důvodů (dle spisového materiálu) a sice:

1) Na svém facebooku zveřejnil fotografie pořízené během naší společné návštěvy v Sýrii
2) Jeho návštěva v Iráku s novináři MO ČR
3) Karikatury ohledně vraždy předsedy advokátní komory svého rodného města

K 1. bodu Vám sděluji:

že jsem oslovil někdy v září roku 2015 pana Uzunoglu jako europoslanec a místopředseda výboru pro obranu Evropského parlamentu s tím, aby mně doprovázel na cestě do Sýrie na frontovou linii boje s ISIS, což pan Uzunoglu přijal a překonal veškery překážky, abychom se dostali do Sýrie, kde jsem chtěl osobně poznat situaci. Celou dobu mně pan Uzunoglu překládal, vysvětloval a organizoval vše, abych toho poznal co nejvíce.

Po svém návratu jsem fotografie pořízené z této cesty zveřejnil na svém facebooku jak ja  ale i pan Uzunoglu,  též jsem o své cestě informoval plénum Evropského parlamentu všechny přítomné poslance ale i vedení EP!

Celou cestu jsem financoval já, tedy jsem financoval i náklady pana Uzunoglu!

Nıkdy jsme se nesešli s žádnými teroristy a pomáhat teroristům behem teto cesty ale i jinak , jak je nyní pan Uzunoglu obviněn ze strany tureckých úřadů, je absurdní či šílené!

Vážený pane minıstře,

je dosti pravděpodobné, že se turecké úřady budou snažit i v případě pana Uzunoglu zneužit Interpol a nechat ho zatknout českou policií tak, jako to učinili v loňskem roce v případě dalšího kurdského politika pana Saliha Muslima a tím Česká republika málem přišla o svoji reputaci ve světě.

Proto Vás žádám a prosím již preventivně, aby Česká republika nepřipustila v případě pana MUDr. Yekty Uzunoglu porušení mezinárodních závazků České republiky a neporušila tudíž nejen mezinárodni smlouvy, ale i reputaci České republiky v neposlední řadě proto, že pan Uzunoglu je občanem Německé republiky! Občanství mu bylo doručeno přímo do vazební věznice Ruzyně v roce 1996, kde se tehdy nacházel protiprávně, jak konstatovaly i soudy ČR.

S očekáváním, že učiníte veškerá opatření k dodržení nejen zákonů ale i lidské etiky v tomto případě MUDr. Yekty Uzunoglu

Jaromír Štětina
europoslanec
 

 

0
Vytisknout
8773

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019