Čína tvrdí, že má radar schopný ohrozit letouny koncepce stealth

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Čína tvrdí, že vyvinula speciální radar schopný detekovat letouny koncepce stealth. To se týká obou nejmodernějších amerických strojů - stíhačky F-22 i víceúčelového F-35, upozorňuje Michael Peck.


Zařízení má také fungovat jako střelecký radar navádějící rakety na "neviditelné" letouny.

"Radar využívající vlny s metrovou délkou může být nasazen na vozidlech, na zemi a na bojových lodích, čímž vytvoří hustou síť, která neumožní nepřátelským letounům stealth, aby se kdekoli ukryly," tvrdí list Global Times.

Čínští vědci tvrdí, že vyřešili fundamentální dilema. Radary s velkou frekvencí jako mikrovlnné radary vyzařují mnoho krátkých pulsů, které se hodí pro navádění zbraní na cíl. Nízkofrekvenční radary, které vyzařují v metrovém spektru, jsou lepší při pátrání, ale nikoli dostatečně přesné k řízení palby. To znamená, že existuje sklon spojovat vysokofrekvenční a nízkofrekvenční radary určené k pátrání a navádění palby.

Letouny koncepce stealth jsou navrženy tak, aby se vyhnuly detekci vysokofrekvenčními radary.

Wu Ťien-čchi, vysoce postavený výzkumník čínské státní společnosti China Electronics Technology Group Corporation, sdělil čínským médiím, že jeho tým zmíněné dilema vyřešil. "Vyřešili jsme záležitost navržením prvního prakticky využitelného radaru s metrovou vlnou, s rozptýleným polem, syntetickým impulsem a aperturou," uvedl Wu pro Global Times.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9260

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019