Macron chce přeorganizovat Evropský parlament

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve víkendových volbách do Evropského parlamentu zakusila porážku. Nebyla to však katastrofa a bude dál prosazovat jak proevropskou agendu, tak přeskupení stran v parlamentu.


"Zklamání, ale ne porážka pro Elysejský palác," tvrdil v pondělí titulek listu Le Parisien, zatímco editorial hospodářského deníku Les Echos prohlásil, že Macronova strana dva roky po jeho zvolení "dobře odolává".

Macron se v pondělí sešel s klíčovými postavami LREM, včetně premiéra Edouarda Philippa a čísla jedna na kandidátce do EP Nathalie Loiseauové, a diskutoval s nimi o "příštích krocích", oznámil zdroj blízký prezidentskému úřadu.

Prezidentovou prioritou bude zvýšit svůj vliv v Evropském parlamentu, kde má LREM a její centrističtí spojenci 23 poslanců - stejný počet, jako Le Penová.

Macronovým dlouhodobým cílem je překreslit stranickou mapu parlamentu dlouho ovládaného středopravicovou Evropskou lidovou stranou (EPP) a středolevicovými sociálními demokraty (S&D). Hodlá postupovat stejně, jako když odstranil tradiční francouzský systém dvou stran.

Macronovi partneři v EU ze skupiny ALDE skončili třetí, ale francouzský lídr chce nyní rozšířit koalici tak, aby zahrnula nové partnery - zejména Zelené, kteří zaznamenali značné zisky. Kromě toho má být parlamentní frakce ALDE přejmenována.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8160

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019