Devětadevadesátiletá aktivistka se postavila vietnamskému uhelnému průmyslu

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Bezzubá a téměř nevidomá babička Pham Thi Caová odmítá opustit svůj kousek půdy i poté, co buldozery zdemolovaly její dům. Jde o mimořádný projev odporu vůči prohlubující se závislosti komunistického Vietnamu na uhlí, napsaly Tran Thi Minh Haová a Jenny Vaughanová.


Devětadevadesátileté ženě nabídli peníze na přestěhování kvůli budování plánované uhelné elektrárny v ceně 2,6 miliard dolarů financované Japonci. Zařízení má stát v odlehlé zátoce Van Phong, která je od narození domovem Pham Ti Caové.

Když však odmítla, do věci se vložila asi stovka úřadů, nuceně ji odstranily z domu a za přihlížení majitelky a jejího vnuka budovu zničily buldozery.

Před dvěma lety nedokázali zabránit zničení nemovitosti, ale Caová od té doby odrazila všechny pokusy vykázat ji z jejího pozemku. Žije nyní v přístřešku vybudovaném z alobalu, dřevěných trámů a kokosových listů nedaleko hromady trosek, která kdysi bývala jejím domem.

"Můj dům je zde, má půda je zde, takže budu pohřbena zde," sdělila žena AFP, zatímco seděla na malém lůžku, kde tráví většinu času.

Zhruba třetina energie vyráběné dnes ve Vietnamu pochází z uhlí a do roku 2030 by podíl měl vzrůst na 50 %.

To znamená, že dochází k budování dalších elektráren navzdory opozici místních, kteří si stěžují na zabavování půdy, ztrátu obživy a environmentální škody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9268

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019