30418

Rasistické Záběhlice

6. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Posílám pár fotek z pražských, rasistických Záběhlic. Fotky  jsou z června 2019, nicméně takto to v ulicích vypadá celý rok. Nikdo s tím nic nedělá. Kromě rasistických nápisů stojí za povšimnutí úroveň veřejného prostoru pražské periferie, která je rok od roku horší, píše Marika Muchová.


Rozhovor Britských listů 221. Eurovolby: Největší vliv budou mít v EU STAN, TOP 09 a Piráti

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Politika ve střední Evropě je posunuta k extrémům, k populismu a k nacionalismu. Středoevropští politikové říkají na veřejnosti takové věci, jaké by třeba rakouským nebo německým populistickým stranám vůbec neprošly. V západní Evropě existuje jiná optika. Z českých politických stran budou mít v Evropské unii mít největší vliv STAN, TOP 09 a piráti, protože budou členy těch poslaneckých klubů, které budou rozhodovat. Velký vliv a energii budou mít v Evropském parlamentu při procesu integrace liberálové a zelení, kteří zaznamenali v eurovolbách podstatné úspěchy. Vytvořit internacionálu z nacionalistických stran je nemožné. O těchto a dalších důsledcích voleb do Evropského parlamentu na domácí české i celoevropské scéně hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Další rána pověsti ČR: Čeští vládní činitelé se setkali s ostrakizovanou Aun Schan Su Ťij. Pak vydala s Orbánem protimuslimské prohlášení

6. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Ostrakizovaná Aun Schan Su Ťij nalezla středoevropské spojence. Spolu s Orbánem brojí proti imigraci


Někdejší údajná bojovnice za demokracii a lidská práva Aun Schan Su Ťij ztratila v poslední době globálně svou dobrou pověst, když se odmítla kriticky vyjádřit k brutálnímu vraždění a etnickým deportacím muslimských Rohingyů v Myanmaru. Nyní Aun Schan Su Ťij nalezla spojence ve Viktoru Orbánovi.

Babišův pád zásadní problémy české společnosti nevyřeší

6. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Naprosto souhlasím s tvrzením Borise Cveka v článku Babiš je jen symptom, že v české politice se nyní nebojuje za zastavení skandálních rozkrádaček evropských fondů, nýbrž o to, kdo bude moci beztrestně krást. Tato teze plně vystihuje bídnou úroveň polistopadové politiky, jakož i chronickou apatii a znechucení z ní – a nezáleží na tom, zda je u vesla nominálně demokratický politik či populistický oligarcha. Je to globální trend, a je jedno, zda má tradičně nespravedlivá správa věcí veřejných elegantní háv anebo směšný oranžový příčesek.

Život po „Andym“

6. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Zbaví se česká oligarchická struktura Babiše a společně s ním i hnutí „Milion chvilek pro demokracii“? Anebo maskota „Andyho“ podrží přiznáním mu titulu českého Orbána ?

29596

Ném serete, Agroferte

6. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V reakci na první návrh auditu EK Andrej Babiš prudce otočil českým zahraničněpolitickým kormidlem. Obratem se přesunul na pozice dosud zastávané spolupracujícími extrémistickými stranami SPD a KSČ(M) ZDE. A málo platné: Kdo v tomto geografickém prostoru válčí s Bruselem, vzdaluje se od něj automaticky směrem na východ.

Rozhoduje se ve volbách. Je potřeba dojít na venkov

5. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Tak, a teď si zhmotněme noční vlhký sen: Babiš se ráno taky probudil, uznal že proti němu je až moc lidí a podal demisi.

To je velké vítězství demonstrujících i miliónů jeho dalších odpůrců, že? Ne tak docela. Babiš odejde z vlády, ale nadále bude mít jeho firma 78 poslanců, i nadále bude řídit vládu. I nadále zůstanou jeho zaměstnanci holdingu ministry, předsedou vlády bude jmenován nějaký dobračisko s reputací typu Petra Vokřála, nebo volba padne na ty zcela úslužné, Brabce nebo Schillerovou. Holding nepřijde ani o kraje, ani o města. Naopak bude moci nyní zcela volně brát dotace, ministerstva budou jako na běžícím pásu schvalovat zákony vyhovující holdingu. Rovnítko mezi "stát" a "Agrofert" zůstane; akorát už nás nebude mít EU za co honit. Obrovská síla, která se nashromáždila v demonstracích, se rozplyne - zmizí hlavní cíl.

Proč ČSSD není v opozici

6. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě jsem se tak mimoděk zamyslel nad argumentem, často používaným v ČSSD, proč zůstat v Babišově vládě. Prý by ČSSD jako opoziční strana nebyla vidět mezi tolika jinými stranami, které oponují Babišovi. Zanikla by, abych se to nějak pokusil nazvat sám za sebe, v „houštině trpaslíků“.

To je ovšem velmi zvláštní pohled, protože ČSSD by mezi opozicí byla jedinou levicovou a zároveň demokratickou stranou. Co mají říkat strany jako ODS, TOP09, STAN a KDU-ČSL? Ty by se měly oprávněně bát, že je voliči přestanou brát vážně, že je budou navzájem zaměňovat. A přesto se jim v opozici daří výrazně lépe než ČSSD ve vládě.

Mezitím v Absurdistánu 102:

Jaké to bylo v Polsku před eurovolbami

6. 6. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Je tomu více než měsíc, co jsem napsal poslední článek v sérii Mezitím v Absurdistánu. Částečně to bylo kvůli mé práci na článku o židovských záležitostech, který vyžadoval rozsáhlý výzkum, částečně protože jsem musel dělat jinou práci. To znamená, že pokud jste nečetli o polském vývoji jinde, nevíte, co se dělo po celou dobu během předvolební kampaně pro volby do Evropského parlamentu. Takže se v tomto článku podívejme podrobněji, co se stalo v tomto období.

Second servis

6. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta


Hrozně bych si přál, aby se ten samet na podruhé povedl. Aby, až k němu dojde, z něho nevzešly obdobné nové struktury, jak je známe. Aby po dlouhých letech, kdy mnozí z nás ani netušili co to vlastně je správný stát pro lidi, přišla intenzivní snaha to napravit. Euforie je fajn věc a slouží dobře k zametání zahnojených schodů, ale nejdůležitější je, jak víme, co bude dál.

Zdá se, že časem procházejí velmi jednoduchá a všeobecně srozumitelná kritéria (tj. kontrolovatelné indikátory) solidní společnosti, která je možné shrnout možná do pěti základních bodů:

Juncker se s Babišem "nehodlá bavit"

5. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Dánští nacionalisté drtivě prohráli všeobecné volby

6. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Mette Frederiksen, šéfka dánských sociálních demokratů

Dánští nacionalisté tvrdě prohráli středeční všeobecné volby. Zvítězili sociální demokraté, které vede jednačtyřicetiletá Mette Frederiksen. Získali 25,9 procent voličských hlasů. Přislibili voličům více sociálních dávek, které se budou financovat vyššími daněmi, částečně směřujícími na finanční průmysl. Frederiskenová bude nejmladší premiér v historii Dánska a bude teprve druhou ženou v čele dánské vlády.

Trump v Irsku: Myslel si, že Irové chtějí na hranici se Severním Irskem postavit zeď jako on na hranici s Mexikem

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Trump v Irsku ohledně severoirské hranice řekl irskému premiéru, že USA mají u Mexika taky zeď

"Myslím, že věci tady v Irsku dopadnou všechny velmi dobře, také pro vás s vaší zdí, vaší hranicí," řekl Trump před novináři po příletu do Irské republiky. "My máme také problém s hranicí v USA, a vy máte problém tady. Ale dovídám se, že to všechno dopadne velmi dobře."

Irský premiér Leo Varadakar pak vysvětlil, že se právě snaží NEMÍT zeď na hranici se Severním Irskem, že se tu hranici po případném brexitu snaží udržet otevřenou. Trump to přijal a pokračoval: "Ano, ano. Tak, jak to teď funguje, je to dobré, a vy se budete snažit to tak udržet. Vím, že je to v souvislosti s brexitem velmi sporný problém. Jsem si jist, že to dopadne velmi dobře. Vím, že jsou na to velmi soustředěni."

Na otázku, zda je podle Trumpa brexit problémem pro Irskou republiku, Trump odpověděl:

Myslím, že to bude dobrou věcí. Velkou věcí bude vaše hranice a doufejme, že se to vyřeší a myslím si, že se to vyřeší. Mnoho dobrých mozků uvažuje o tom, jak to udělat. A bude to v pořádku. Myslím, že nakonec to bude velmi, velmi dobré pro Irsko. Ten problém hranice se vyřeší."


Trump orwellovsky tvrdí, že ho Angličané nadšeně vítali. Chová se v Londýně jako blázen.

5. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Donald Trump: Pořád mi říkali, že proti mě budou v Británii konat obrovské demonstrace, ve skutečnosti to bylo obráceně. Velké davy, které zkorumpovaná média nechtějí ukázat, se shromáždily na podporu USA a mě. Byly obrovské a nadšené, naproti tomu organizované protidemonstrace selhaly!

Když si kliknete na tento Trumpův tweet, zjistíte, že pod něj lidi dali desítky fotografií z velkých protitrumpovských demonstrací.



Komerční televize ITV vysílala ve středu ráno rozhovor Pierse Morgana s Trumpem. V něm Trump přiznal, že hovořil s princem Charlesem, který se silně angažuje v boji proti globálnímu oteplování. Trump řekl,  že ho Charles přesvědčoval o tom, že globální oteplování je reálné, asi 75 minut. Trump řekl: "Charlesovi opravdu jde o klimatické změny a já si myslím, že to je výborné. To, co opravdu chce a o co se opravdu vřele zajímá, je budoucnost. Chce zajistit, aby měly příští generace klima, které bude dobré klima, a ne katastrofa, a já souhlasím."

Katastrofální jistota premiéra, že čeští úředníci budou hájit jeho finanční zájmy

5. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Premiérova reakce včera ve Sněmovně na předběžný audit Evropské komise, který zkoumal systém přidělování dotací z unijních peněz v ČR, byla spektakulární. Když to shrneme, lze říci, že podle Babiše se jedná o útok (cizáků) na Českou republiku, na české národní zájmy, na české právo, ale – pozor! – čeští úředníci a experti nás ochrání.

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Proč by právě Boris Johnson mohl nejspíše zastavit brexit

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Od té doby, co Theresa Mayová ustoupila intenzivnímu tlaku Konzervativní strany a podala svou rezignaci, mnoho lidí se ptá: "Je nejhorší premiérkou v živé paměti?" Po zhlédnutí seznamu potenciálních kandidátů na vedení konzervativců a vyslechnutí jejích návrhů to svádí dodat "zatím", napsala Sue Wilsonová.

Guardian: V Praze proti Babišovi protestovalo 120 000 lidí

5. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Napodruhé píše v úterý v  Guardianu Robert Tait z Prahy: Šlo o největší politický protest od pádu komunismu. Demonstranti mávali českými vlajkami a vlajkami Evropské unie. Bylo zaplněno celé Václavské náměstí, kde se před třiceti lety konaly euforické demonstrace, které způsobily pád komunismu v bývalém Československu.

Demonstranti drželi transparenty s nápisem "Demisi". Někteří z nich přicestovali ze vzdálených míst a zuřili, že Babiš setrvává ve funkci, navzdory sílícím skandálům ohledně zneužívání fondů Evropské unie.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Babiš, aneb Lekce z postkomunismu

5. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Milovan Djilas ještě v roce 1957 seděl v jugoslávském kriminále, když na Západě vyšla jeho kniha Nová třída: Analýza komunistického systému. Podle Djilase byli novou třídou příslušníci komunistické nomenklatury, kteří navzdory režimní ideologii a propagandě kolektivně představovali to, čemu dnešní angličtina přidělila označení "beneficial owner". Právě oni - nikoli z řídkých frází utkaný přelud "vládnoucí dělnické třídy" - v praxi podle svého uvážení užívali (formálně) národního majetku, disponovali s ním a těšili se z něj. - Djilasova kniha jednou provždy rozvrátila marxistickou iluzi, podle níž je nerovnost v moderní společnosti založena na institutu soukromého vlastnictví a s jeho odstraněním automaticky vymizí.

Anarchie v britské televizi

4. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Foto: Moderátor Channel 4 News Krishnan Guru-Murphy při živém vstupu do vysílání. Za ním drží aktivista před kamerou během vysílání zpráv protibrexitové transparenty!

Nemohu si pomoci, ale baví mě - navzdory všemu - urputný anglický vzdor. Aktivisté proti brexitu už dlouhé měsíce trvale protestují u londýnské Dolní sněmovny proti brexitu a kdykoliv z plácku před britským parlamentem vysílají živě své zpravodajské šoty britští televizní reportéři, protibrexitoví aktivisté se jim pravidelně vloupají do obrazu, takže zatímco reportér informuje, za zády mu protibrexitový aktivista drží proevropské transparenty.

Tak tomu bylo i v úterý večer při reportážích o kontroverzní návštěvě Donalda Trumpa u odstoupivší premiérky Mayové v Londýně. Nahoře vidíte moderátora Krishana Guru-Murphyho, zde dole komentátora a politického analytika Garyho Gibbona. Obklopené protibrexitovými transparenty.



Celá reportáž o návštěvě Donalda Trumpa v Londýně  a o demonstracích proti ní je zde níže.

Trump ovšem lhal, že ho Londýnaně vítali a že žádné protestní demonstrace se nekonaly. (Když tak jen prý malá - "fake news".)

Na tiskové konferenci na dotaz novináře Trump potvrdil, že po brexitu budou chtít Američané pro americké soukromé zdravotnické firmy získat přístup do britského státního zdravotnictví - což je nepříliš funkční,  Brity však naprosto uctívaná instituce. Budoucí obchodní dohoda Británie-USA se totiž podle Trumpa "bude muset týkat všeho". (Slabá a malá Británie nebude mít vůči Spojeným státům žádnou moc.)  Jak se mnozí vyjádřili, je to další hřebík do rakve brexitu:

Výjimečný, pětapadesát let natáčený časosběrný seriál o lidské existenci má v úterý v britské televizi své deváté pokračování

4. 6. 2019 / Jan Čulík, Dominika Švecová

čas čtení 71 minut

Podstatou sběrného materiálu je, že původní ideologický úmysl tvůrců se postupně vytratil. Nad filmaři zvítězila skutečnost. Ukázalo se, že předpovědi původního filmu z r. 1964, o tom, že třídní a sociální zázemí dětí jim pevně a stoprocentně na celý život určí jejich kariérní dráhu, byly nesprávné. Z dnešního hlediska byly předpovědi z roku 1964 o tom, jaký bude život v roce 2000, absurdní.

V roce 1964 natočil dokumentarista Michael Apted pro investigativní pořad britské komerční televize  ITV (Granada TV) World in Action dokumentární film Seven Up,  v němž srovnal život a mentalitu několika sedmiletých anglických dětí z dělnické třídy a z vyšší středostavovské vrstvy. Cílem levicového pořadu bylo kritizovat ostrou třídní nerovnost v Británii.  Mottem filmu bylo jezuitské rčení: "Dejte mi dítě do sedmi let a já vám ukážu, co z něho bude za člověka."

O  několik let později se na Apteda obrátil produkční z Granada TV, jestli by nechtěl Apted po dalších sedmi letech se k svým dětem vrátit a natočit dokument o to, jak vypadají ve čtrnácti letech. A Apted se pak takovýmto způsobem k svým dětem vracel dalších a dalších sedm let. Dnes, v úterý a v další tři dny se v britské komerční televizi ITV bude vysílat devátá série dokumentů o těchto "dětech", jimž je nyní 63 let.  Režiséru Aptedovi je dnes sedmasedmdesát.

Vznikla monumentální, dojemná, hluboká  série filmů  o lidském životě. Oslovila miliony lidí, škoda, že je v ČR zcela neznámá. V roce 2005 hlasovali diváci britské televize Channel 4, že Aptedovy filmy ze série Seven Up jsou jedním z padesáti nejlepších světových dokumentárních filmů, jaké kdy byly natočeny.

Aptedovy filmy samozřejmě měly v různých částech světa napodobovatele. V českém kulturním kontextu se jim nejvíce blíží časosběrné filmy Manželské etudy dokumentaristky Heleny Třeštíkové. Při příležitosti vysílání deváté série filmů Seven Up přinášíme srovnávací analytický článek spolupracovnice Britských listů Dominiky Švecové z roku 2013, který před časem vyšel v mediálním sborníku Vize-meze-televize (Praha a Bratislava 2015).

Kope si česká novinářská obec svůj vlastní hrob?

3. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce českých novinářů a komentátorů na zatčení Juliana Assangeho a absurdní žalobu Trumpovy vlády, která se opírá prehistorický zákon o špionáži, je podle mého soudu ilustrativním příkladem ideologické předpojatosti českých intelektuálních elit. No, abychom byli přesní – ony reakce jsou buďto trapným mlčením anebo maně skrývanou radostí; prozatím žádný vlivný žurnalista, pokud je mi známo, otevřeně neodsoudil agresivní útok Trumpova Bílého domu na svobodu slova. Ať tak či onak, postoj českých novinářů a médií ke kauze WikiLeaks charakterizují neznalost věci, intelektuální lenost či rovnou ideologická servilita neslučitelná s poctivou novinařinou.

Jak spaghetti westerny ovlivnily moderní film

5. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Film, který způsobil, že jsem začal uvažovat o natáčení, film, který mi ukázal, jak režisér dělá co dělá, jak může kontrolovat film prostřednictvím své kamery, je Tenkrát na Západě, uvedl Quentin Tarantino. Bylo to téměř jako filmová škola ve filmu. Skutečně to ilustrovalo, jak coby filmař dosáhnout vlivu. Jak dát své práci podpis. Zjistil jsem, že jsem zcela fascinován a myslím si: "Takhle to uděláš". Skončilo to vytvořením estetiky v mé mysli.

Polsko: Opozice uvažuje o federalizaci země

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina expertů blízkých hlavní opoziční straně Občanská platforma (PO) zvažuje možnost poskytnout vojvodstvím velké pravomoci, které by v důsledku znamenaly konec Polska coby unitárního státu.

Evropská unie poskytla Faragovi 24 hodin na to, aby vysvětlil proč nedeklaroval 450 000 liber daru od Arrona Bankse

5. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Nigel Farage dostal od Evropského parlamentu 24 hodin na to, aby osobně vysvětlil, proč neuvedl rozsáhlé finanční dary od probrexitového milionáře Arrona Bankse, majitele pojišťovnického impéria, jehož vyšetřuje britský Národní úřad pro trestné činy. Obsílku, aby se dostavil do Evropského parlamentu, obdržel Farage pouhé dvě hodiny před tím, než cestoval do londýnské rezidence amerického velvyslance na setkání s Donaldem Trumpem.

ČR: Největší protesty od sametové revoluce

4. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Očekává se, že asi 100 000 lidí bude v Praze v úterý protestovat proti konfliktu zájmů Andreje Babiše, píše v deníku Guardian Robert Tait. Počet demonstrantů se zřejmě zvětší po zveřejnění předběžné zprávy auditorů z Evropské komise, která Babiše obviňuje z konfliktu zájmů ohledně jeho průmyslového konglomerátu Agrofert, který dostává velké dotace z EU.

Babiš, druhý nejbohatší člověk v ČR, a od roku 2017 premiér, se údajně zapřísáhl, že neodstoupí. Proti Babišovi se už demonstrovalo za posledních šest týdnů čtyřikrát. Před čtrnácti dny se na Václavském náměstí sešlo 50 000 lidí.

Ohniskem protestů v Londýně je čínský mluvící robot, znázorňující Trumpa

4. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Robot má výšku 4,9 metrů, je to socha Donalda Trumpa, sedícího na zlatém záchodě. Při tom Trump tweetuje a jeho dlouhá červená kravata spadla do záchodu. Robot Trump vydává nahrávky Trumpových provokativních výroků, jako například "žádné spiknutí", "hon na čarodějnice", "jste fake news" a "jsem velmi stabilní génius". Robot také prdí. 

Tvůrcem robota je Don Lessem, expert na dinosaury z Filadelfie. Účastní se v Londýně protestů. Lessem konstatoval, že nebylo problémem nechat si robota vyrobit v Číně, i když ředitel továrny byl šokován, že lidé mohou na Západě si takto beztrestně dělat ze svého prezidenta legraci. Informace o výrobě robota jménem Donald Trump vyšla v čínském tisku a vzhledem k tomu, že čínské úřady tisk bedlivě sledují, lze prý usuzovat, že výrobu Trumpova robota schválily. 

Dnes před 30 lety došlo k masakru na náměstí Nebeského míru v Pekingu

4. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Čína zaútočila v této věci na západ a tvrdí, že masakr "zachránil zemi před chaosem". Na náměstí Nebeského míru jsou legitimováni i turisté.

30406

Guinea, dobrovolníci a adopce na dálku

4. 6. 2019 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut

Západoafrická Guinea, země s temperamentními lidmi a krásnou přírodou. Země často zmítaná politickými nepokoji, chudobou a nemocemi včetně eboly. V Guineji jsou bohatými lidmi ti, kteří mají práci a vydělávají více než jeden dolar denně, přitom by Guinea mohla být zemí neskutečně bohatou – má naleziště zlata, diamantů, bauxitu a dalších nerostných surovin. Je zde ale stále vysoké procento negramotných a čtvrtina dětí se nedožije svých 5. narozenin.                                                           

Právě v Guineji působí organizace Wontanara o.p.s., která kromě jiného zprostředkovává i adopce na dálku.Vzdělané lidi země potřebuje ze všeho nejvíce.

Muslimský primátor Londýna Trumpovi: Jen slabí muži se bojí silných žen

4. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Milý Trumpe!

Pane prezidente Trumpe, jestliže se na tohle díváte, vaše hodnoty a to, co zosobňujete, jsou naprostým opakem hodnot Londýna a hodnot této země. My zastáváme názor, že diverzita není slabost. Diverzita, kulturní rozrůzněnost, to je síla. My respektujeme ženy. A zastáváme názor, že jsou si rovny mužům. Jsme přesvědčeni, že je důležité bránit práva nás všech, především práva zranitelných lidí a lidí odsunovaných na okraj společnosti. Když jste prezidentem USA, máme obrovskou roli vůdce. Máte také obrovskou platformu, lidé sledují, co děláte. To, čeho jste svědkem v USA za posledních několik let je likvidace velké části pokroku dosaženého v předchozích desetiletích, a je opravdu důležité jít dál kupředu. Vidíme, že v USA se likvidují porodní práva žen. Jsme v takové situaci nyní, že v některých amerických státech je téměř nemožné, aby žena šla na potrat. Stačí pohlédnout do historie, abychom si uvědomili následky toho, když ženy nemají právo rozhodnout o vlastním těle. Nemůžeme si dovolit návrat k ilegálním, pokoutním potratům. Nemůžeme si dovolit návrat do minulosti, kdy ženy neměly právo rozhodovat o svém těle. Je opravdu důležité, abychom podpořili ženy v USA.

Úsilí za genderovou rovnost by nemělo být pouhým úsilím za ženy a dívky. Všichni bychom měli být feministy, a to platí i pro muže a chlapce. Právě Malala Yousafzai, nositelka Nobelovy ceny, řekla, "jak můžeme mít všichni z nás prospěch, když je polovina z nás zadržována?" Proto je v zájmu nás všech být feministy.

Pokud jste přesvědčen, že je nesprávné, že existuje nerovnost pohlaví, jestliže jste přesvědčen, že je nesprávné, že ženy vydělávají méně než muži, jestliže jste přesvědčen, že jsou ženy v roce 2019 stále ještě terčem diskriminace, pak jste feministou.

JEN SLABÍ MUŽI SE BOJÍ SILNÝCH ŽEN


Fašizující reportáž České televize a fašistické praktiky ČR a Policie ČR

3. 6. 2019 / Otakar Bureš

čas čtení 1 minuta


České veřejnoprávní médium ČT se jednou rozhodlo podívat za humna a natočit spektákl v mezích české malosti. Vznikla tak pseudonapínavá honička s velkolepými odhaleními lidí v keřích či na nádraží, doprovázená nezbytně rozostřenou kamerou a zvuky zrychleného dechu, ve které jako zvěř honí čeští policisté lidi podezřelé z uprchlictví (a překročení hranic ze země EU do země mimo ni! - do Severní Makedonie, kde policie ČR plní svou externalizovanou misi). Nese to výletní název s douškou píár PČR: "Štáb ČT natáčel na hranici Řecka a Severní Makedonie. Migrantů tam podle české policie opět přibývá."

Jistě se tito pánové cítí jako národní a evropští hrdinové, ale nejsou jimi (na rozdíl od tisíců dobrovolníků z celé Evropy, kteří vyloučeným lidem tam i jinde již léta pomáhají), jsou smutným svědectvím antihumanismu a cynismu, který ilustruje to nejhorší z Evropy. Ač by neměl, u policie to člověk žel už tak nějak očekává, šokující je to ale u "novinařiny" veřejnoprávního média. Jakákoli snaha o informaci, uvedení souvislostí či vyváženost se naprosto nekoná.

Jediný fakt, který se z té odpudivé podívané od pana Samka dá odnést, je tabulka počtu zadržených, která se odporně snaží kvantifikovat lidské osudy. To celé na pozadí jakéhosi tajemna divokého Balkánu, kde muži zákona neví, kde jim hlava stojí, protože musí pobíhat okolo žiletkového plotu a hrát si cowboye. Zvrácenost, ubohost, ostuda. A samozřejmě i plýtvání prostředky, hodí se dodat. Roli ČT naštěstí suplují třeba videoreportáže kanálu Voxpot, které však mají pochopitelně omezené publikum.

Je už to málem trapné, ale je třeba stále připomínat, že velikost kultury se ukazuje v její otevřenosti, pohostinnosti a humanismu.

Trumpovi odstranili z očí válečnou loď nazvanou John McCain, aby se neurazil. Tak ji promítají v Londýně

4. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

To, co se  dalšího se šíří po sociálních sítích, by se zřejmě líbilo Miloši Zemanovi.  (Armando Iannuci, který toto přeposlal, je slavný britský televizní satirik):


Co dokáže kapitalismus: Zaměstnancům u linky nebyly dovoleny přestávky na záchod - tak nosili pleny

4. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Hovoří se o tom, že po brexitu bude muset Británie otevřít své trhy americkým firmám - například vývozcům chlórem omývaných kuřat. Dokumentární pořad televize Channel 4 Dispatches navštívil jednu americkou továrnu zpracovávající kuřata.

Debbie Berkowitz, bývalá ředitelka  OSHA, amerického vládního úřadu určujícího a regulujícího bezpečnost práce na pracovištích: "Byly tam opravdu šokující věci, které jsme zjistili, když jsem působila v OSHA. Nemysleli jsme si, že je něco takového v dnešní době možné."

V americkém průmyslu zpracovávajícím kuřecí maso OSHA zaznamenala množství případů amputace prstů zaměstnanců při práci se stroji.

Berkowitz: "Kuřecí průmysl má snad nejvyšší počty amputací v této zemi. Zjistili jsme, že v kuřecím průmyslu nedávali zaměstnancům pauzy na to, aby si mohli zajít na záchod. To je přece základní lidské právo. Ve zprávě z doby asi před třemi lety interviewovali všechny tyto zaměstnance a zjistili, že se zaměstnanci nechtěli se muset podělat, tak u výrobní linky měli na sobě pleny. Je to tady velký problém. Tak nejenže to je velmi tvrdé a nebezpečné místo pro práci, ale je také dehumanizující a ponižující. Oni považují své zaměstnance za nahraditelné a silně je vykořisťují. A to se odráží v počtu amputací."




Takto to vypadá v kuřecí továrně v Americe. Kuřecí maso zacpává odpady. Po zemi jsou rozházené vnitřnosti.

"Několikrát jsem viděl, jak vedoucí sahají na kuřecí maso holýma rukama."

 Chlórování kuřat, které se provádí v USA, je v Evropské unii už víc než dvacet let zakázáno.



Jak Velká Británie okradla Indii a lhala o tom

4. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Nový výzkum zveřejněný Columbia University Press, který provedla respektovaná ekonomka Utsa Patnaiková, vychází z podrobných údajů týkajících se obchodu a daní britské koloniální správy v Indii. Patnaiková dospěla k závěru, že Velká Británie z Indie mezi lety 1765 a 1938 odčerpala 45 bilionů liber. Jedná se o ohromující sumu peněz, která by více než 17krát pokryla HDP Velké Británie. 

Mike Pompeo: Kushnerův plán pro Palestinu je neuskutečnitelný

4. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Na veřejnost se dostala uniklá nahrávka, na níž šéf americké diplomacie Mike Pompeo kritizoval stále nezveřejněný Kushnerův plán, který má být podle Trumpovy administrativy „dealem století“. Podle Pompea tento plán není příliš dobrý, protože jej nelze v reálném světě uskutečnit.

Další Pompeova výhrada spočívá v tom, že Kushnerova vize postrádá originalitu a jde natolik na ruku Izraelcům, že ji palestinská strana v žádném případě nemůže přijmout. Pompeo konstatoval, že tento plán může vyhovovat pouze Izraelcům.


V Pásmu Gazy může být hladověním ohroženo více než milion lidí

4. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) uvedl, že pokud mezinárodní dárci nevyplní díru v rozpočtu vytvořenou finančními škrty Trumpovy administrativy, v Gaze bude příští měsíc ohroženo hladem víc než milion lidí. Jedná se o částku 60 milionů dolarů.

UNRWA, která poskytuje jídlo více než jednomu milionu Palestinců, apeluje na Evropskou unii, arabské monarchie a velké rozvíjející se ekonomiky, jako jsou Čína a Rusko, aby zabránily nesnázím při distribuci potravin.

Jde pouze o koryto

4. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

„Mám důvěru v koaliční projekt. Od začátku jsme věděli, že pan premiér do toho vstupuje s nějakou zátěží, to pro nás nebyla nová informace,“ prohlásil Hamáček na dotaz, jestli má premiér Babiš jeho důvěru, píše na Facebooku Lukáš Kraus.

Jo, od začátku věděl, že neoprávněně čerpal zdroje z EU, přesto má jeho důvěru. No - nedivte se, kdo by jinak podobného Hamáčka přeplácel jako na ministerstvu. Oni mají hamáčkové své malé problémy, hypotéky atd. Prostě neodejde. To už není racionální rozhodování po nějaké ideové a programové ose, tady už jde pouze a jedině o koryto. A Maláčová? To je stejný příběh mladé a nezajištěné. Přeci od nich nechcete rezignaci a odchod z vlády?

Co je to křesťanská společnost

4. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Papež František se v Rumunsku omluvil Romům za diskriminaci. Hlava katolické církve se na konci druhé dekády dvacátého prvního století omlouvá za minulost. Z hlediska hodnot evangelia je jistě nutné se omluvit, neboť fungování společnosti v minulosti bylo založené na útlaku.

Ale, a to je paradox, byla to většinově křesťanská společnost. Společnost, ve která měla vrchnost větší práva než poddaní, byla většinově křesťanská společnost. Dokonce velkou část vrchnosti tvořil právě klérus (tzv. první stav ve Francii). Jak je to možné? Jak je možné, že ve většinově křesťanské společnosti byli lidé třeba i pronásledováni za svou víru? Jak je možné, že ve většinově křesťanské společnosti se vedly tzv. náboženské války nebo křížové výpravy?

Český politický a žurnalistický amaterizmus? Ignorancia? Sabotáž? Vlastizrada?

3. 6. 2019 / Peter Kollega

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:


Posledné tri dni sledujem fantastický politický a novinársky úkaz ako sa extra dôležitá správa v jednej krajine húževnato rieši a v druhej totálne ignoruje. Pre obe krajiny má pritom rovnaký význam, obidvaja sú rovnako zasiahnutí a z pohľadu politickej stratégie by obe krajiny urobili najlepšie keby zvolili spoločný postup v riešení problému, aby vyvinuli silnejší tlak na notorického agresora a falšovateľa dejín.

Trump po příletu do Británie urazil londýnského primátora a stěžoval si, že se nemůže dívat na Fox News - ta televize nemá v Británii vysílací licenci

3. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Poté, co londýnský labouristický primátor odsoudil Donalda Trumpa jako "fašistu z dvacátého století", na něho Trump po příletu do Británie zaútočil:

Donald Trump: Sadiq Khan, který je podle všech zpráv nekompetentním primátorem Londýna, se jako hlupák zachoval "hnusně" (proč uvozovky? Primitivové dávají slova, která chtějí zdůraznit, do uvozovek - uvozovky se používají k označování citací, viz výše, nikoliv k zdůrazňování slov :)  pozn. red.) vůči navštěvujícímu prezidentu USA, k daleko nejdůležitějšímu spojenci Velké Británie. Je to zoufalá zkrachovaná existence, která by se měla zaměřit na zločinnost v Londýně a ne na mě.

Kahn (sic! londýnský premiér se jmenuje Sadiq Khan) mi velmi připomíná našeho velmi pitomého a nekompetentního primátora New Yorku, de Blasia, který také strašlivě selhal - ale je o půlku menší. Těším se, že budu velkým přítelem Spojeného království a těším se na svou návštěvu zde. Právě přistáváme!




Mluvčí Sadiqa Khana na to reagoval těmito slovy:

Babiš je jen symptom

3. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Normalizační přístup k rozkrádání veřejných peněz je bohužel definující znak polistopadového režimu, Babiš je jen symptom

Srovnání Babišova Česka a Štrougalova Československa, jak to udělal Karel Dolejší (https://blisty.cz/art/95754-strougaluv-syndrom-a-fenomen-babis.html), tedy s ohledem na rozkrádání veřejných peněz, je podle mne trefné, nicméně přistupuje k Babišovi jako k někomu, kdo spadl z nebe. Veřejné peníze, včetně evropských dotací, se rozkrádaly za vlády ODS a ČSSD jakbysmet.

Vysoký činitel Anglikánské církve: Trump je toxický a nebezpečný

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Paul Bayes, biskup z Liverpoolu, kritizoval v britském rozhlase Donalda Trumpa před jeho pondělním příletem do Británie na státní návštěvu. Vyslovil pochybnosti o tom, zda je Trump křesťan, a podpořil demonstranty, kteří plánují protesty proti Trumpově návštěvě v Británii.

Biskup z Liverpoolu konstatoval, že Trumpova populistická politika je "toxická a nebezpečná". Řekl: "Nesouhlasím s ním. Mnoho jeho politických rozhodnutí je chybných a myslím, že křesťané, kteří se s ním identifikují, zejména v USA, nereagují řádně na to, co nám naše křesťanská víra káže, že bychom měli dělat. Nedomnívám se, že je správné stavět zdi. Není správné démonizovat a nenávidět lidi. Není správné vytvářet mezi lidmi konflikty. A myslím, že tomuto muži by se to mělo otevřeně říct, nejen by mu to měli říct lidé, kteří s ním budou v místnosti, ale i lidé na ulici venku.

Říká, že je křesťan, avšak Ježíš řekl, že lidi poznáte po jejich ovoci. A tenhle člověk říká, že zdi jsou správné, lidé z jiných kultur jsou špatní, nesmíme lidi vítat, musíme je vylučovat - to nejsou výroky křesťana."


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Štrougalův syndrom a fenomén Babiš

3. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Československý komunismus svého času vyvinul dokonce i vlastní divy světa. Sedmý v pořadí shrnuje výrok: "Přesto, že se všude krade, nikde nic nechybí." - Normalizační sociální kontrakt spočíval mj. na nepsané dohodě, že ty nahoře necháváte beztrestně si přivlastňovat z veřejného proto, aby si mohli opatrně a v malém přikrádat i ti dole. A opatrná hospodářská politika čs. vlády v čele s Lubomírem Štrougalem k tomu vytvářela v letech 1970-1988 základní podmínku, díky iluzi praktické nevyčerpatelnosti zdrojů (udržované však jen rostoucím zanedbáváním investic). - Dovedeno až do současnosti, téměř půl století tato země na vlastní kůži neudělala trpkou zkušenost, že peníze ve státním rozpočtu prostě a jednoduše chybí.

Kousek nebe...

31. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Včera slavili křesťané po celém světě svátek Nanebevstoupení Páně, před pár dny nás opustil Jíra Stránský, spisovatel, skaut a sokol. Bratru Jírovi poděkování a pozdravení, nám ostatním kousek nebe.

Určitě jste to také zažili, den, kdy přes samou ocel oblohy nebylo vidět slunce, den pošmourný a nálada tak na staré desky a šálek kakaa. Den, kdy bývá člověku ouvej, i když čistě hmotně se mu vede docela fajn. Taková ta "depka", říkají mí vrstevníci a nemají na mysli chorobu ze seznamu nemocí Světové zdravotnické organizace.

Chceme-li slušný stát, musíme EU mnohem více zatahovat do našich poměrů proti našim vlastním politikům

31. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V obecné rovině můžeme říci, a to už od antiky, že není žádným překvapením, pokud se zjistí, že nejvíce rozkrádají a podvádějí ti nejbohatší. Ne všichni nejbohatší a ne ve všech zemích stejně. Když je v dané zemi silný právní stát, svobodná a schopná média, pak je to pro ty nejbohatší, kteří by chtěli podvádět, mnohem těžší (vidíme, jak se Trump bojí zveřejnit svá daňová přiznání).

Opak můžeme vidět v postkomunistické Evropě a tím více, čím méně tam funguje právní stát. Státní instituce jsou naprosto zotročeny v Rusku, kde stát a mafie splynuly (a to už v dobách Stalina a Brežněva, ba asi už z cara). Na Ukrajině drží faktickou vládne několik oligarchů, proti nimž je bývalý prezident Porošenko, tzv. čokoládový král, bezmocný chudák, i kdyby měl celý státní aparát na své straně (o současném komikovi nemluvě).

Tony Blair: Moc je moc

3. 6. 2019

čas čtení 3 minuty




Tony Blair:
Jasným faktem je, že země, jako je dnešní Británie, potřebuje silné aliance, abyste si udrželi vliv a své zájmy ochráněné. Protože: říkám vždycky lidem: Podívejte se, jak se svět mění. Jděme do poloviny tohoto století, to je jen ve vzdálenosti třiceti let. Takže až moji vnuci budou v dnešním věku mých dětí, ten svět, uprostřed jednadvacátého století, bude mít tři gigantické mocnosti: bude mít Ameriku, Čínu, pravděpodobně Indii. Protože to jsou země s velkým počtem obyvatel, v případě Ameriky je to obrovská ekonomika, obrovské množství vojenské moci. Tyto tři giganti budou daleko větší a daleko mocnější než země číslo čtyři, což by mohla být jakákoliv z vysokých zemí: zemí s velkým počtem obyvatelů, ale ne tak velké jako Čína a Indie. Indonézie, Brazílie, Japonsko, Mexiko. A pak budete mít země střední velikosti. Takže země jako Indonézie má počet obyvatel třikrát větší než Německo. Můžete mít země střední velikosti, Německo, Itálii, Francii, Británii.

A v tomhle světě, jestliže se země střední velikosti nespojí, giganti si na nás sednou. To je prostě realita. A kdokoliv, kdo kdy měl něco společného s mocí a seděl v místnosti, kde spočívá moc, rozumí, že když jste ve skupině ostatních a fungujete jako celek, jako silný kolektiv, tak vaše středně velké země, které se dají dohromady v té Evropské unii, budou sedět u toho stolu s těmi třemi giganty za rovných podmínek jako oni. Jako jednotlivci nebudou sedět  u toho stolu, budou sedět  u malého stolku. Doslova je to takhle jasné jak facka. A Británie má dvě silné aliance: má vynikající alianci s Amerikou a je součástí Evropské unie, což je největší politická unie na světě, největší komerční trh na světě.

Co proboha vás může přimět k tomu, abyste si mysleli, že něco získáte tím, když se tohoto vztahu vzdáte? Je to neuvěřitelný akt sebepopření. Takže pro mě je to naprosto jednoduché. Moc je moc. A jestliže máte Evropskou unii, například, bude velkým problémem, jak se budou vyvíjet vztahy s Čínou, protože vzestup Číny je nyní faktem - když jsem poprvé vstoupil do politiky, dával jsem to do svých projevů: "Čína bude na vzestupu." Ale dnes je to už fakt. Neexistuje jediná otázka v dnešním světě, od globálního oteplování až po globální ekonomiku, která by šla vyřešit bez Číny. A Čína má jiný politický systém. Nedávno se změnil a stal se autoritářštějším. A například ohledně umělé inteligence a technologie nadejde obrovský boj. Už to vidíte dnes, například ten spor o  Huawei má obrovské dopady a tak co se stane s Evropou po takovém vzestupu Číny? Která bude mít tu obrovskou moc. Buď nás Čína po jednom slupne jako malinu, vytvoří mezi námi konflikty, nebo se všichni sjednotíme a společně budeme mít určitý vliv.

Ale samostatně nebudeme dostatečně silní. To je prostě fakt. Tím, že to říkám, nijak svou zemi neponižuji. Je to prostě fakt.

 

Monitor Jana Paula: Malíř Tomáš Smetana a sochař Matouš Háša

31. 5. 2019 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

 

Dva generačně odlišní umělci malíř Tomáš Smetana (1960) a sochař Matouš Háša (1992) vystavují v Galerii Art Chrudim do 18. června 2019 svá díla. Oba spojuje pouze studium na Akademii výtvarných umění v Praze. Galeristé Světlana a Luboš Jelínkovi postavili koncepci výstavy oborově odlišných umělců na konfrontaci dvou různých přístupů k tvorbě, na jedné straně velmi subtilní, ba téměř křehká ukázka imaginace kreslířské a grafické formy, na straně druhé prezentace tektoniky sochařského objemu hmoty.

Boris Johnson 2015: Trump je nekvalifikovaný pro to, aby zastával úřad amerického prezidenta

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V současnosti pěje před návštěvou Londýna Donald Trump chválu na Borise Johnsona, který ve snaze stát se premiérem zaujal iracionální ultrapravicový postoj a prosazuje brexit. Jenže v roce 2015 se Johnson jako tehdejší primátor Londýna ještě choval normálně a Trumpa označil za člověk trpícího "ohromující hloupostí", který je tím diskvalifikován, aby zastával roli prezidenta Spojených států. Copak si o tom ješitný Trup při vší své dnešní chvále Johnsona myslí teď?

 


Boris Johnson: Myslím, že Donald Trump se zcela zjevně zbláznil, pokud si myslí, že tohle je rozumný způsob jak pokračovat. Nemůžete zakazovat lidem vstoupit do USA, ani do žádné jiné země. To, co Trump dělá, je, že hraje hru teroristů a těch, kteří se nás snaží rozhádat. To je přesně ta reakce, o níž doufají, že to vyvolá. A já musím říci, když tvrdí Donald Trump, že existují části Londýna, kde jsou no-go areas, myslím, že tím projevuje opravdu ohromující hloupost, v jejímž důsledku, upřímně řečeno, je nekvalifikován na to, aby zastával úřad prezidenta Spojených států. Rád bych ho pozval, aby se přesvědčil na vlastní oči, aby poznal celý Londýn, rád bych ho tu po městě  provedl, až na to, že bych nechtěl vystavit Londýňany zbytečnému riziku, že se setkají s Donaldem Trumpem. 

Jemen: Nezapomínejme na oběti saúdsko-americké války

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump nalezl skulinu v legislativě, aby mohl Saúdské Arábii a jejím spojencům prodat zbraně a výzbroj za osm miliard dolarů, a to navzdory sílící opozici v Kongresu. Obě komory Kongresu přitom přijaly rezoluci proti pokračující americké podpoře pro Saúdy vedené tažení v Jemenu.

Rozvojový program OSN uvádí, že na konci tohoto roku si saúdsko-americká válka v Jemenu vyžádá 233 tisíc obětí. Hladomor v současnosti ohrožuje statisíce Jemenců.

Střelné zbraně připraví o život ročně 11 tisíc Američanů

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Střelec z Virginia Beach usmrtil poloautomatickou zbraní dvanáct osob a další čtyři lidi zranil. V roce 2017 FBI oznámila, že v tomto roce střelci usmrtili téměř 11 000 Američanů. Okupace Iráku, která trvala osm a půl roku, si vyžádala životy „pouze“ 4400 amerických vojáků, píše Juan Cole.    

Zbrojařská lobby a Republikánská strana dělají všechno pro to, aby byli nevinní civilisté ve Spojených státech vystaveni takřka válečným podmínkám. Hrozí jim smrt z rukou sniperů nebo střelců s poloautomatickými zbraněmi.

Zavedené britské politické strany by se měly důvodně začít bát zuřivého hněvu stoupenců setrvání Británie v EU

3. 6. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: 77 procent z nás nechce brexit - setkání mladých lidí v Londýně v únoru 2019

Staré politické strany v Británii selhávají, protože nerozumějí tomu, co jsou síly moderní Británie: totožnost, autenticita a neuvěřitelnou měrou sílící odpor a zuřivost, píše Nick Cohen. Pro většinu britského politického establishmentu kolem Dolní sněmovny a dnešní britské vlády je jedinou totožností, na níž záleží, identita dělnického voliče, který hlasoval pro brexit. Ten je většinou mužského pohlaví a téměř vždycky je to běloch - neboť dělnická třída skládající se z etnických minorit byla zapomenuta. Autentické zhnusení bělošského muže, dělnického voliče, dá všem v Británii co proto, pokud se neskloníme před jeho přáním a nerealizujeme ten nejtvrdší možný brexit.

Trump zneužije britskou královskou rodinu jako statisty pro svou předvolební kampaň

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Bohatý spektákl britské monarchie, kterou od úterka na tři dny navštíví Donald Trump se svými čtyřmi dětmi, poslouží jako ujištění Trumpovým stoupencům v USA, že v zahraničních hlavních městech s Trumpem zacházejí jako s králem, píše Julian Borger.


"To, co Trump chce, je, aby mu lidi pochlebovali," konstatuje Thomas Wright, ředitel centra pro USA a Evropu v Brookings Institution. "Chce protokol a velkolepost, majestátnost, a být uprostřed toho všeho. Tak on vnímá globální diplomacii. Chození z královského paláce do kancléřství, setkání s politiky a chování se jako světový šéf."

Jan Paul - Čínské fragmenty a obrazy

3. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Galerie PRE a spolupořadatel výstavy a doprovodných programů Galerie u koní
vás srdečně zve na komentovanou prohlídku výstavy

Jan Paul – Čínské fragmenty a obrazy

která se uskuteční v úterý 4. června 2019 od 17.00 hodin
v galerii PRE, budova B, Pražská energetika, Na hroudě 1492/4, Praha 10

Výstavou vás provede a o svých dojmech z Číny promluví autor.
O 30. výročí krvavého brutálního zásahu na Náměstí Tchien-an men v Pekingu
a překvapivé konkrétní souvislosti lidskoprávní problematiky s touto výstavou
promluví sinolog a president Galerie u koní Mgr. Tomáš V. F. Jirsák Havran

Poznámka Jana Paula: Neposkytuji své výstavy k žádným manifestačním akcím, ať už společenským, politickým nebo jiným, avšak v souvislosti s výročím zásahu čínské armády proti pokojným demonstrantům v Pekingu jsem se rozhodnul učinit výjimku.

 

 

Británie: Podle jednoho průzkumu by Brexit Party vyhrála všeobecné volby, proevropské strany jsou nejednotné

3. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

 

I když celkem mají strany, požadující setrvání Británie v EU podporu 33 procent voličů, v britském většinovém systému se to nesečte.

Z průzkumu veřejného mínění provedeného společností Opinium poprvé vyplynulo, že by Brexit Party Nigela Farage v Británii vyhrála všeobecné volby do Dolní sněmovny.


Podpora Farageovy Brexit Party stoupla na 26 procent. Brexit Party nemá žádný program, nemá infrastrukturu a není to politická strana, ale firma. Její struktura byla vytvořena za pomoci sociálních sítí na internetu. Stoupenci přispívají finančnímí částkami a rozhodující slovo má šéf firmy Farage.

Ruská duma chce legalizovat invazi do Československa, Čechům je to jedno?

2. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem byl svědkem totálního bordelu a nezájmu v českých médiích, píše Peter Kollega. Jakž takž chápu, že se v médiích zamlčují fakta o Babišovi a o Zemanovi, ale toto je už daleko za čarou, osobně to neumím obhájit a je to nebezpečné.
 
Český portál forum24 uveřejnil zprávu o tom, že ruská duma přijme zákon o oprávněnosti okupace Československa. 

Slovenská média tento článek převzala prakticky všechna a okamžitě kontaktovala slovenské politiky, co s tím budou dělat. DenníkN v sobotu v 12-05, SME uveřejnila zprávu v  13-51,aktuality.sk v 15-51. Informace se vyskytla i v hlavních zprávách  RTVS i když až po 15 minutách. Dokonce Pravda.sk v 19-10 uveřejnila vyjádření premiéra k celé záležitosti.  

Když jsem si pustil ČT24 a chtěl sledovat zprávy, tak se to tam vůbec nevyskytlo. Zpráva není ani na  idnes.cz, ani ihned.cz, lidovky.cz .  Dnes je v ČR pátek 22.30.

Londýnský primátor: Donald Trump je jako fašista z dvacátého století

2. 6. 2019

čas čtení 3 minuty



Londýnský primátor Sadiq Khan ostře zaútočil na Donalda Trumpa před jeho nadcházející návštěvou Británie


Londýnský labouristický primátor Sadiq Khan srovnal jazyk, jehož používá Donald Trump k aktivizaci svých stoupenců, k jazyku "fašistů ze dvacátého století". Sadiq Khan v článku pro týdeník Observer ostře odsoudil prominentní zacházení s Trumpem, kterého a jeho manželku Melanii bude od úterka po tři dny hostit anglická královna. Očekávají se v Londýně obrovské protesty. Khan konstatoval: "Prezident Trump je jedním z nejvíce do očí bijících příkladů rostoucí globální hrozby. Ultrapravice je po celém světě na vzestupu, ohrožuje naše těžce získaná práva a svobody i hodnoty, které definují naše liberální, demokratické společnosti už více než sedmdesát let.


Julian Assange je terčem psychického mučení

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Julian Assange projevuje všechny příznaky dlouhodobého vystavení psychickému mučení a neměl by být deportován do USA, konstatoval vysoký expert OSN, který ho navštívil ve vězení.

Nilz Melzer, mimořádný vyšetřovatel OSN pro mučení, konstatoval, že se Assange stal po dlouhá léta terčem "úmyslného a systematického psychického mučení".

Severní Korea zřejmě popravila svého velvyslance v USA za neúspěch jednání s Trumpem

31. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jedny jihokorejské noviny píší, že Kim Hyok-chol byl popraven a čelný severokorejský vyjednavač Kim Yong-chol byl poslán na nucené práce


Mimořádný velvyslanec KLDR pro USA, který přípravil rozhovory s Washingtonem ohledně jaderného odzbrojení, a pracovníci severokorejského ministerstva zahraničí byli podle informací jihokorejského listu Chosun Ilbo letos v březnu popraveni. Informace nebyla ověřena, KLDR se k tomu nevyjádřila. List také uvedl, že Kim Yong-chol, hlavní severokorejský vyjednavač, který jednal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, byl poslán na nucené práce a na "ideologickou převýchovu".

List Chosun Ilbo píše, že Kim zahájil novou čistku vysokých činitelů svého režimu ve snaze odvrátit pozornost od vnitropolického chaosu a nespokojenosti.

Kim Hyok-chol a čtyři činitelé severokorejského ministerstva zahraničí byli v březnu popraveni, píše list. Byli také obžalováni ze špionáže pro USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Donald Trump obvinil Roberta Muellera z "obtěžování"

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Trump vyčetl zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi "obtěžování", den poté, co Mueller vysvětlil, proč Trumpa neobvinil ze zločinu. Trump také odmítl vlastní tvrzení, že Rusko napomohlo jeho zvolení.

Vyjednavač EU Michel Barnier: "Brexit je důsledkem nostalgie vůči minulosti"

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Brexit byl částečně způsoben nostalgií vůči minulosti, která nemá v politice žádný účel, konstatoval v rozhovoru s časopisem New York Review of Books hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Identifikoval "typicky britské" příčiny hlasování pro brexit. Jednou z nich byla "naděje, že může dojít k návrat k mocné globální Británii, nostalgie pro minulost".

Zdůraznil také, že smlouva, kterou Theresa Mayová vyjednala s EU, je jedinou možností jak odejít z Evropské unie.

Hospodaření OSBL za duben 2019

23. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 611,84 Kč, výdaje však byly 88 231.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


27539