Mike Pompeo: Kushnerův plán pro Palestinu je neuskutečnitelný

4. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Na veřejnost se dostala uniklá nahrávka, na níž šéf americké diplomacie Mike Pompeo kritizoval stále nezveřejněný Kushnerův plán, který má být podle Trumpovy administrativy „dealem století“. Podle Pompea tento plán není příliš dobrý, protože jej nelze v reálném světě uskutečnit.

Další Pompeova výhrada spočívá v tom, že Kushnerova vize postrádá originalitu a jde natolik na ruku Izraelcům, že ji palestinská strana v žádném případě nemůže přijmout. Pompeo konstatoval, že tento plán může vyhovovat pouze Izraelcům.


Nejenže Jared Kushner nedokáže vyřešit palestinskou otázku, ale nejde ani omylem o deal století. Tento plán je naprosto bezcenný, píše blízkovýchodní analytik Juan Cole. Tradičně povolná palestinská samospráva je Kushnerovým návrhem rozzlobena: rozvázala veškeré styky s Trumpovým kabinetem a nechce mít s „dealem století“ nic společného.

Trumpova vláda zastavila financování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), který poskytoval pomoc milionům palestinských uprchlíků. Sám Kushner veřejně uvedl, že neví, co znamená právo národa na sebeurčení. Trumpův zeť a poradce se domnívá, že Palestinci si nedokážou vládnout sami.

Hlavním problémem Palestiny je okupace a také skutečnost, že Palestinci dosud nemají svůj vlastní stát. Stát má kontrolu nad svým územím, vodou i vzdušným prostorem. Kdyby tomu tak bylo, Palestinci by měli všechna občanská práva. Jared Kushner je v podstatě izraelský osadník žijící na palestinské půdě, který pracuje ve prospěch dalších osadníků. Tento muž dokonce vedl nadaci, která poskytovala finanční prostředky ilegálním izraelským osadníkům, jak konstatuje Cole.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6774

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019