Nejpromyšlenější plány Angely Merkelové se hroutí

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Angela Merkelová možná doufala v elegantní odchod. Místo toho může jít o drsnou záležitost - poté, co minulý týden utrpěla dvě zásadní politické rány, napsala Atika Shubertová.


Za prvé, jí vybraná nástupkyně, Annegret Krampová-Kerrenbauerová - známější jako AKK - se po sérii zmatků v průzkumech propadá. Za druhé, koaliční partnerka, Andrea Nahlesová z SPD, rezignovala poté, co utrpěla neúspěch v evropských volbách.

Nyní se takzvaná velká koalice (GroKo) potácí na pokraji zániku.

V neděli Merkelová vydala prohlášení, v němž slíbila pokračovat a udržet koalici pohromadě.

SPD byla spolehlivým partnerem kancléřky během prvního, třetího a nyní čtvrtého funkčního období, což jí zajistilo kontrolu nad Bundestagem.

Avšak v průběhu let, a zejména po uprchlické krizi z roku 2015, začali být voliči z GroKo rozčarováni. Ve spolkových volbách v roce 2017 miliony z nich dezertovaly od CDU a SPD ke krajní pravici z AfD a Zeleným, kteří nyní posilují na levici.

Navzdory propastným výsledkům nebyla Merkelová v CDU sesazena a udržela se u moci s pomocí koalice s SPD, navzdory námitkám radikálního mládežnického křídla SPD, které tvrdilo, že koalice s CDU by stranu zabila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14648

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019