Teherán uzavřel stovky restaurací. Kvůli "urážce islámu"

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Íránská policie provedla razie ve stovkách jídelen, protože nedodržovaly "islámské principy". Mravnostní policie byla nedávno posílena ve snaze vynutit přísné předpisy o oblékání žen.


547 restaurací a kaváren v Teheránu se v posledním týdnu posvátného měsíce ramadánu stalo terčem razií a bylo uzavřeno, potvrdil šéf policie.

"Majitelé restaurací a kaváren v nichž nebyly dodržovány islámské principy, byli konfrontováni a během této operace bylo uzavřeno 547 provozoven a zatčeno 11 pachatelů," uvedl Husejn Rahimi v prohlášení na policejním webu.

Mezi porušeními uvedla policie "neobvyklý online marketing provozovny, hraní ilegální hudby a zhýralost".

V posledních letech byly v Teheránu otevřeny tisíce moderních kaváren a restaurací, které hrají západní hudbu a kde mnohé zákaznice odkládají závoje.

Radio Farda s odvoláním na lokální média oznámilo, že zavírání teheránských restaurací je jen špičkou ledovce. Ve třetím největším městě Isfahánu bylo uzavřeno 305 restaurací, zatímco policie podnikla razie proti jídelnám i v několika dalších městech.

V Íránu musejí během doby půstu v ramadánu všechny restaurace zůstat uzavřeny. Toto pravidlo někteří majitelé tiše obcházejí, stejně jako zákaz alkoholu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7825

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2019