Dětské dluhy a právní experti

13. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera jsem na ČRo Plus slyšel zajímavou diskusi v pořadu „Pro a proti“ mezi poslancem Dominikem Ferim za TOP09, který je zpravodajem zákona, věnujícího se otázce dětských dluhů, a expertem Člověka v tísni na toto téma Danielem Hůle. Činnost pana Hůle už dlouho sleduji a velice obdivuji.

Faktem je to, že v České republice jsou malé děti, které jsou zadlužené. Je to situace, která byla umožněna legislativou z doby komunismu. Za první republiky nebo za Rakouska to nebylo možné. Podle průzkumu Člověka v tísni si velká většina laiků v oblasti práva dodnes neumí představit, že by malé dítě mohlo mít dluhy. Naopak, jak vyplynulo z pořadu, naši přední právníci něco takového berou za samozřejmost.

Rozhovor Britských listů 222. Jsem zatracený udavač

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Jsme okupováni či uzurpováni Západem a bylo by to pod Čínou či Ruskem daleko lepší? Je Bohumil Kartous jako mluvčí Českých elfů udavač, protože se tím, že poukazuje na nesmysly a lži na internetu, identifikuje s dnešním "nepřátelským" režimem České republiky? Je česká státní moc vůči společnosti zlá a kdo upozorňuje na nedodržování zákonů, je udavač? Je demokracie absolutní svoboda a nemáte žádné povinnosti, nic dodržovat nemusíte a máte právo šířit jakékoliv lži a jakoukoliv nenávist? Je trvalá, nizká, všudypřítomná míra rasistické nenávisti škodlivá, protože své oběti  odlidšťuje? Jestliže budete nadávat židům či muslimům na internetu, nesete odpovědnost za to, že zase jednou nějaký vězeňský dozorce v paneláku v Chomutově zastřelí Roma "jako psa"? O tom a o dalších tématech hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. června 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30422

Sponsored by PPF

Vezmeme si naši zemi zpátky

13. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


"Poslední dva roky jsem měl možnost sledovat politický život republiky zevnitř. Je to drtivá zkušenost, vidět divadýlka pro veřejnost a noviny, vidět neřešení příčin důležitých společenských problémů. Vidět stádnost a pokrytectví, hloupost a osobní zájmy spousty našich elit," tvrdil Václav Klaus ml., když před pár dny představil svou novou stranu. Svou politickou sólo kariéru odstartoval s heslem "Vezmeme si naši zemi zpátky", dvěma poslaneckými mandáty transferovanými z ODS, partou politických turistů a obrazem otce v zádech. Kardinální otázkou je, komu vlastně tomuto zemi chce vracet a které elity jsou pokrytecké, sobecké a hloupé. Hlavního sponzora svého otce, společnost PPF vlastněnou oligarchou Petrem Kellnerem pravděpodobně na mysli neměl. A zřejmě ani Daniela Křetínského, jemuž patří mediální skupina CNC, v jejíž stáji parkuje i server Info.cz. Ten se - pravděpodobně shodou okolností - v průběhu posledních měsíců transformuje na médium, které má dle informací z mediálního průmyslu vytvořit nový silný hlas české pravice a vydává články podobné tomuto, v němž jde o to vysvětlit naprosto demagogická tvrzení pana poslance a ukázat na podstatu. Samozřejmě důležitou a zcela legitimní. Možná i proto, že vlastnicky do deníku vstoupila společnost, za kterou stojí pan Ochvat, bývalý tiskový mluvčí Klause seniora. Shodou okolností...

29596

ANO, bez argumentů bude líp...

13. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Ve své pohotové servilitě vůči Andreji Babišovi upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec na skutečnosti, které ale jenom více potvrzují dlouhotrvající střet zájmů Andreje Babiše. Jak jinak si lze vysvětlit argumenty, kterými Richard Brabec před poslanci a českou veřejností stále vykresluje sebe sama jako nezávislého odborníka, během jehož úřadování klesl čistý příjem Agrofertu (z dotací administrovaných resortem MŽP) na několik směšných desítek milionů Kč?

Trump "se setkal s princem velryb"

13. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Podobně jako se Andrej Babiš nedávno vytahoval, jak je nesmírně známý a populární protože se při oslav dne D nedávno v Normandii setkal s Trumpem, Merkelovou i Macronem, ze stejného důvodu se na Twitteru pokusil vytahovat Donald Trump. Ovšem se mu to příliš nepodařilo, neboť neumí pravopis. Chtěl napsat, že se setkal i s anglickým princem Charlesem, princem z Walesu. Ve skutečnosti ho jmenoval "Prince of Whales" (namísto "Prince of Wales"), což znamená, že ho jmenoval "princem velryb".


Reakce na sociálních sítích byl všeobecný smích:




Britský konzervativní ministr vnitra podepsal americkou žádost o deportaci Assangeho

13. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Britský konzervativní ministr vnitra Sajid Javid podepsal americkou žádost o deportaci Juliana Assangeho do USA. Tam má být souzen za údajné "počítačové hackerství".

Javid konstatoval, že "teď je to na soudech". Javidovo rozhodnutí umožňuje britskému soudu, aby zakladatele WikiLeaks Julian Assange byl deportován do USA.

Assange čelí 18 obviněním, které vydalo americké ministerstvo spravedlnosti. Mezi nimi jsou kontroverzní obvinění podle zastaralého Zákona o špionáži z první světové války. Americké ministerstvo spravedlnosti za Trumpa tak kriminalizuje a vážně ohrožuje normální novinářskou práci, jak na to poukázaly mnohé novinářské celebrity.

Švédský soud v Uppsale minulý týden oznámil, že Assange nemusí být deportován do Švédska.

Podle právníka Thomase Garnera je Javidova certifikace deportačního procesu pouze "prvním procedurálním krokem". "Bude to trvat mnoho měsíců, než dojde k slyšení u magistrátního soudu a pak samozřejmě se obě strany mohou proti rozhodnutí soudu odvolat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

30425

Triko lóra by padlo třeba i Miloši Jakešovi

13. 6. 2019 / Stanislav Biler

čas čtení < 1 minuta

Mnoho lidí mate to šermování s konzervativními a tradičními hodnotami. Situace se značně uklidní, když si položíte otázku, zda by to stejné co říká Klaus mohl říct také Miloš Jakeš:

„Rodina, která se skládá z táty, mámy a dětí, je ta rodina, kterou chceme hájit.“

„Skutečně nás zajímá mnohem víc Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan na Antarktidě."

"Přišel čas vrátit tuto zemi lidem, kteří pracují, platí daně, vychovávají děti."

"Až to budeme oznamovat, tak to budeme oznamovat."
...
atd. atd. tradiční hodnoty normalizace.

Konzumace červeného a zpracovaného masa vám zřejmě zkrátí život

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Zvýšení konzumace hovězího, jehněčího a párků vám velmi pravděpodobmně zkrátí život, konstatuje nový výzkum.

Světová zdravotnická organizace už dříve klasifikovala červené a zpracované maso jako příčinu rakoviny. Výzkum, který právě vyšel v časopise British Medical Journal, konstatuje, že prý existuje vazba mezi konzumací podstatného množství červeného a zpracovaného masa, jako je slanina, párky a šunka, a zvýšeným rizikem předčasné smrti. Naopak snížení konzumace červeného a zpracovaného masa a konzumace více ryb, kuřat, zeleniny a ořechů riziko předčasného úmrtí snižuje.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Brexit: Britská Dolní sněmovna ve středu hlasovala proti možnosti vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Labouristická strana za podpory skotských nacionalistů, liberálních demokratů, zelených a jednoho bývalého konzervativního ministra, se pokusila ve středu v Dolní sněmovně hlasováním prosadit nadstranickou rezoluci, podle níž by parlament měl dne 25. června převzít od vlády právo určovat ten den parlamentní agendu. Po schválení této rezoluce by měla v ten den mít Dolní sněmovna právo sama navrhnout a schválit zákon, který by zabránil vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 31. října, což by bylo pro britskou ekonomiku katastrofou.  

Trump zuřivě zaútočil na nové průzkumy veřejného mínění, signalizující, že volby v roce 2020 nevyhraje

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Z nového průzkumu veřejného mínění, zveřejněného ve středu vyplývá, že Donald Trump má zásadní problémy s popularitou u amerických občanů a že prezidentské volby v roce 2020 nevyhraje.

Z průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že Trumpa by porazilo nejméně šest prezidentských kandidátů z Demokratické strany. Po zveřejnění průzkumu Trump znovu ostře zaútočil na sdělovací prostředky a výsledky tohoto nejnovějšího průzkumu veřejného mínění odmítl jako "falešné".

V Hongkongu to skončí špatně

13. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Hongkongská policie střílela na demonstranty gumovými projektily a slzným plynem. Bránili se deštníky. Zuřivě bojují statisíce lidí proti totalitním tendencím komunistické vlády v Pekingu, která chce Hongkongu vnutit  deportační zákon, podle něhož by měli být obvinění deportováni  z Hongkongu do Číny ke komunistickým totalitním soudům. Stát nechce ustoupit, i když se v Hongkongu pořádají nejrozsáhlejší demonstrace a protesty za posledních třicet let. Zřejmě to bohužel dopadne opravdu špatně. (JČ)


Videoreportáž ZDE

PPF za č..ské zájmy

Hledejme, co nás spojuje, demokracie, volný trh, životní prostředí a lidská práva a svobody nejsou přece vše...

13. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V českém kyberprostoru se objevil nový portál věnující se tématu současné Číny. Jmenuje se Sinoskop a jedním z jeho spoluzakladatelů a nejčastějších dosavadních přispěvatelů je tlumočník pracující pro Miloše Zemana. Nápadná podobnost s názvem projektu Sinopsis, který Čínu podrobuje kritickému pohledu z hlediska vnitřních poměrů i snahy expandovat prostřednictvím diplomatických a ekonomických prostředků, končí právě u názvu.

30423

Eutanázie

13. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Od té doby, co jsem zaregistroval bohulibou parlamentní iniciativu na téma už snad konečně uzákonění eutanazie v Česku, sleduji, kdo bude kverulovat. Například u ortodoxních církevních uskupení člověk očekává odpor skoro automaticky, nicméně aktuálně jsem ho v médiích nezaznamenal. Že by prozření? Dnes jsem se ale dočetl (pokud je to pravda?), že mráz přichází z některých hospiců. To mi přijde nelogické hned z několika důvodů. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Změna klimatu může zničit evropskou politickou třídu

12. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Pokud významná část populace vyjadřuje ve volbách nespokojenost s prací vlády, jako špičkový politik můžete reagovat různými způsoby, napsala Karin Jankerová. Můžete oznámit, že to bude mít následky. Můžete se ptát sami sebe a zkoumat, jak jste přišli o hlasy. Nebo se můžete označit za oběť "výroby mínění" a doufat, že si nikdo nevšimne, že nereagujete na podložnou kritiku zmíněné části populace.

Babišova demokraticky zvolená vláda?

12. 6. 2019 / Petr Homoláč

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Používá se to jako argument proti demonstracím, takže je dobré připomenout, jak k Babišově vládě došlo. Vznik opravdu demokratické vlády je složitější proces, než je jen výsledek voleb.


Babišovo hnutí vyhrálo volby s necelými 30% voličů, při cca. 60% volební účasti to představuje 18% oprávněných voličů. To neznamená automatické vládnutí. Demokraticky zvolený Adolf Hitler v roce 1933 získal téměř 44%, také nikoli většinu, demokratickou ústavu Výmarské republiky rozšlapal a zavedl brutální diktaturu. Ústavu nezrušil, byl to už bezvýznamný cár papíru.

Budoucí britský premiér (?) schválil po masakrech civilistů další dodávky zbraní Saúdské Arábii

12. 6. 2019

čas čtení 2 minuty


Boris Johnson, který je dosud nejpopulárnějším kandidátem na nového britského premiéra (bude ho volit 150 000 důchodců, tedy členů Konzervativní strany) ve funkci ministra zahraničí doporučil, aby Británie prodala Saúdské Arábii součástky pro bomby pro použití v Jemenu. Doporučil to několik dní poté, co v roce 2016 saúdský letecký úder proti továrně na zpracování brambor tam usmrtil 14 civilistů.

Pravidla řepkárny

12. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ondřej Závodský má na základě osobních zkušeností z ministerstva financí jasno, jak jsou v Babišistánu rozdány karty, jde-li o postoj premiéra k lidem okolo: "buď je někdo pouhým sluhou, a to je ještě vznešený název, nebo je skutečným nepřítelem se vším všudy" ZDE. - Pokud už zkrátka jakkoliv obcujete s Babišem, předem zapomeňte na možnost být "tak trochu těhotný".

Začarovaný kruh: Extremní počasí vedlo k výraznému zvýšení emisí CO2

12. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Emise uhlíku z globálního energetického průmyslu loni vzrostly největší měrou za celé poslední desetiletí. Extremní počasí a překvapivé změny globální teploty totiž vyvolaly zvýšenou poptávku po fosilních palivech.

Vlivná globální analýza spotřeby energie, kterou vypracovává firma BP, nyní poprvé odhalila, že fluktuace teploty vedou k zvýšení spalování fosilních paliv po celém světě, navzdory úsilí odstranit klimatickou krizi.

Zaznamenané teplotní výkyvy - dny, kdy je daleko větší horko či zima než normálně - způsobily rekordně největší spotřebu plynu za posledních třicet let. Vedly také k druhému největšímu nárůstu pálení uhlí, čímž se zastavil trend z posledních tří let, kdy objem pálení uhlí klesal.

Bolsonarův ministr spravedlnosti se při odsuzování Luly spikl s prokurátory

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Sergio Moro 

Bolsonarův nynější ministr spravedlnosti Sérgio Moro se stal před časem v Brazílii celebritou, protože vedl protikorupční vyšetřování bývalého brazilského socialistického prezidenta Luly. Než se loni stal kontroverzně Bolsonarovým ministrem spravedlnosti, pomohl odsoudit do vězení Bolsonarova hlavního volebního soupeře, bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva.

Zachraňte kousek smlouvy INF

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Zachování zákazu balistických raket by omezilo nebezpečí opuštění smlouvy - a ulehčilo cestu k jejímu nahrazení, napsal Greg Thielmann.

30121

Pro koho jsou muslimové problém

11. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

V české kotlině přetrvává celá řada prapodivných mýtů, jako kdybychom ustrnuli ve starých nekonfliktních časech, kdy mezi oficiálními přáteli západního společenství a jeho nepřáteli existovala jasná dělící linie. Jenže čas oponou trhnul a morální kodex tuzemské politické a mediální obce vzal za své. Nyní žijeme v komplikované a nepřehledné době, kdy kdysi velebené politické osobnosti nacházejí společnou řeč s předními xenofoby a populisty.

Strana pánů Klausů a SPOZ

11. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V létě 2013 se spekulovalo, že případnou levicovou vládu po podzimních sněmovních volbách podrží strana prezidenta Zemana SPOZ. Prezident byl vysoce populární, hrál si na to, že svou mocí znemožnil pokračování neoblíbené pravicové vlády, neboť jmenoval svou vládu pod vedením Jiřího Rusnoka.

Někteří ministři Rusnokovy vlády dokonce kandidovali ve sněmovních volbách za SPOZ, např. tehdejší (i dnešní) ministr zemědělství Toman. Levice, tedy ČSSD, KSČM a SPOZ, měla jasně vyhrát volby. A nad nimi byl žehnající „levicový prezident“ Zeman. Výsledek? SPOZ dosáhla pouhé jedno a půl procenta hlasů.

Amazon: "Vždy bude třeba lidského personálu"

12. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Sklady společnosti Amazon budou vždy potřebovat lidský personál, prohlásil hlavní robotický technolog firmy. Ta tvrdí, že nasadila více jak 200 000 skladových robotů na zhruba 50 místech, informuje Dave Lee.

Je čas vymazat z telefonu většinu aplikací

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Je těžké uvěřit, že teprve před 11 lety se na iPhonu objevila ikona aplikace App Store. Začala s pouhými 500 aplikacemi, ale tento počet vyrostl na 2,2 milionu. Je tu značná šance, že provozujete více aplikací než potřebujete - a může to škodit vašemu zacházení s telefonem, napsal Stan Horaczek.

Němci si přejí pokračování velké koalice

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Vládní strany v Německu si v evropských volbách vedly špatně, což vyvolalo spekulace, že vláda kancléřky Merkelové může padnout. Nový průzkum veřejného mínění však ukazuje, že Němci si přejí pokračování velké koalice (GroKo) CDU/CSU a SPD.

Polsko: Decentralizační požadavky opozice

12. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Představitelé regionů blízcí hlavní opoziční straně Občanská platforma (PO), po vzoru 21 požadavků Solidarity ze srpna 1980, předložili návrh na "samosprávnou republiku" s 21 požadavky ohledně decentralizace státu.

28888

Rusové si ve snaze udržet životní standard berou rekordní spotřebitelské úvěry

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Objemy individuálních úvěrů v Rusku vyrovnaly rekord z roku 2012. A bez ohledu na to, že centrální banka se několikrát pokusila ochladit trh s ohledem na rizikové koeficienty spotřebitelských úvěrů. Experti jsou toho názoru, že situace může přinutit regulátora k výraznému zpřísnění normativu, a to ještě do konce roku, informuje Světlana Samusevová.

OSN varuje: Bez záchranných člunů bude Středozemí moře mořem krve

11. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Úřad pro uprchlíky upozorňuje, že bez záchranných člunů je riziko, že se lidé při pokusu přeplout Středozemní moře utopí, nesmírně vysoké


Riziko, že se migranti a uprchlíci, snažící se přeplout Středozemní moře, při přeplavbě utopí, je v současnosti nejvyšší v historii, protože je už nesmějí zachraňovat lodě nevládních organizací. Konflikt v Libyi přitom vede stále větší počty uprchlíků, aby se o přeplavbu pokusili.

"Pokud nezasáhneme brzo, vznikne moře krve," konstatovala Carlotta Sami, mluvčí Úřadu OSN pro uprchlíky v Itálii.

Neuvěřitelné: Ivan Golunov byl propuštěn

11. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Ivan Golunov, investigativní novinář vyšetřující korupci ruských komunálních politiků, falešně obviněný z držení drog, byl v úterý odpoledne zcele bezprecedentně propuštěn a veškerá obvinění proti němu byla zrušena. Ruský ministr vnitra oznámil, že se případ jeho falešného obvinění bude vyšetřovat. Na Golunovou obranu se sjednotili občané, ruské celebrity i novináři. Vznikl takový tlak, že mu nemohl odolat ani Putin.  ZDE


Tři čelné ruské listy učinily ve své pondělním vydání neobvyklý krok a vyšly s totožnými titulními stranami,  na nichž zdůrazňují velkým písmem
"MY JSME IVAN GOLUNOV!"

Ivan Golunov, 36, ruský investigativní novinář, který je známý odhalováním korupce moskevských městských politiků, byl minulý čtvrtek zatčen a obviněn z prodeje drog, což popírá.

Pomozte maďarským vědcům. Orbán se rozhodl zcela podřídit své moci maďarskou Akademii věd

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Podepište prosíme petici na podporu nezávislosti maďarské vědy:


Paní Barbara Wintonová je šokována poškozením památníku na pražském Hlavním nádraží

11. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Barbara Winton: Tohle je tak nesprávné. Kdo mohl něco takového udělat?

Robert Tait, v důsledku jehož novinářské práce nyní přináší po letech konečně deník Guardian časté a důležité informace o České republice, informuje v Guardianu o tom, že kdosi záměrně a technicky poškodil památník židovským dětem, které před smrtí v nacistických koncentračních táborech zachránil Nicolas Winton. Památník je umístěný na pražském Hlavním nádraží a připomíná všem, k jakým děsivým hrůzám se v prostoru, v němž se každodenně pohybujeme, docházelo ještě velmi nedávno.

Robert Tait nám k tomu napsal: Upřímně řečeno, vlastně jsem to zprvu ani nechtěl psát, ale nešlo mi to z mysli, tak jsem si řekl, že se tam na to zajdu podívat, jak silně je to poškozeno. Teprve tam jsem si povšiml, že ten památník byl poškozen naprosto záměrně, s cílem co nejvíce zničit jeho symbolickou část. Někdo to zjevně plánoval pěkně dlouho - což místní židovská komunita velmi nemoudře bagatelizuje. Ani si nejsem jist, zda to většina z nich viděla. Vyfotografoval jsem to - bylo mi zjevné, že pachatel moc dobře věděl, co dělá a sklář mi to potvrdil, když jsem mu zatelefonoval.

Hodnoty EU: Záchranářce, která zachránila před utopením více než tisíc uprchlíků, hrozí za to dvacet let vězení

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pia Klemp, německá bioložka a kapitánka lodi čelí dvaceti letům vězení za to, že zachránila více než tisíc migrantů před utopením ve Středozemním moři. Usilovat o získání azylu je lidské právo. Tato žena je humanitární pracovnice, ne zločinec.


Poslanci Labouristické strany ostře zkritizovali Jeremyho Corbyna za jeho neexistující strategii proti brexitu

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V pondělí večer ostře zaútočili poslanci Labouristické strany během soukromé stranické schůze proti Jeremymu Corbynovi. Několik poslanců loajálních vůči Corbynově vedení se vyjádřilo, že se styděli, když hlasovali pro labouristy během nedávných eurovoleb, a naléhali na změnu strategie.

Překvapivě proti Corbynovi vystoupili i jeho kolegové, kteří ho dosud hájili. Parlamentní Labouristická strana také ostře kritizoval způsob, jímž vedení Labouristické strany (ne)reagovalo na stížnosti ohledně šikanování, vznesené proti dvěma vysokým labouristickým činitelům a na vyšetřování antisemitismu v Labouristické straně, které provádí britský státní úřad pro rovnost příležitostí.

Jeden poslanec konstatoval, že to byla pro Corbyna "nejhorší schůze jako šéfa strany". "Ani nebyl schopenm přiznat, že má Labouristická strana problémy, od brexitu, přes sexuální šikanování až po antisemitismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ukázka, jak nesmírně je televize Fox News blbá. Brojí proti metrickému systému měr a vah

11. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Uvažte, milí čtenáři, jak šílený dopad má "práce" této televize na myšlení amerického obyvatelstva.



"Metrický systém je produkt Francouzské revoluce. Byl všem vnucen prostřednictvím gilotiny."

Moderátor: "Tak proč ho naši vedoucí politikové tak silně prosazují? Proč se máme přidat k ostatnímu světu a používat Robespierrův standard měření? To nechápu. Je velmi správné, že nás všechny povzbuzujete, abychom bojovali proti globální tyranii metrického systému. Bůh vám za to žehnej."

"Děkuji vám. Víte, náš systém je starobyle kuriozní, ale spojuje nás s našimi předky prostřednictvím hrnků, lžiček, mohu tak používat při vaření recepty svých prarodičů. A je to právě ta vazba na minulost, kterou se Francouzská revoluce - a všichni revolucionáři - vždycky snaží zničit."

Moderátor: "Ano. Přijmeme kilometr, až přijmeme euro. Nikdy!"



Australští právníci žalují Aun Schan Su Ťij za zločiny proti lidskosti, Petříček a Orbán se s ní bratří

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vysokému soudu v Austrálii byla předložena právní petice, požadující, aby soud dovolil stíhání Aun Schan Su Ťij za zločiny proti lidskosti.


Hongkong: Statisíce lidí vyšly protestovat proti zákonu o extradici do Číny

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Vládkyně Hongkongu zákon o extradici lidí do Číny navzdory protestům statisíců lidí schválí. Carrie Lam, šéfka hongkongské vlády konstatovala, že navzdory rozsáhlým protestům bude zákon o extradici obviněných osob do Číny schválen. Kritici zákona argumentují, že tento zákon prosazuje pekingská vláda a že ho bude používat jako nástroj k deportaci aktivistů, disidentů a politických oponentů do vězení v Číně. Carrie Lam v pondělí uvedla: "Tento zákon neprosazuje Čína. Nedostala jsem ohledně něho z Pekingu žádné instrukce. Odpor vůči tomuto zákonu je nedorozuměním. Zákon prý zabraňuje tomu, aby se Hongkong stal útočištěm pro kriminálníky."  ZDE  


* * * 

Statisíce lidí v neděli pochodovaly Hongkongem, aby daly najevo nesouhlas s vládní předlohou zákona, který by umožnil vydávat lidi do Číny. Kritici se obávají, že by pod záminkou trestních kauz mohli být pronásledováni političtí protivníci režimu v Pekingu.

Zeman nebude jednat se zběhlým studentem

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Pozn. JČ: Drobným problémem ale je, že všechny příklady, které uvádí Jiří Pehe, jsou z éry autoritářských komunistických režimů, které byly nelegitimní, a proto křehké a nepevné. V demokracii je možno sebevětší demonstrace bagatelizovat poukazem na výsledek všeobecných voleb. V demokracii se totiž vláda skutečně nemění na základě pouličních demonstrací, ale na základě demokratických voleb.

Hospodaření OSBL za duben 2019

23. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 611,84 Kč, výdaje však byly 88 231.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


22238