Jak Itálie prohrála evropské volby

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Vítězství Mattea Salviniho znamená, že země bude v Bruselu marginalizována, konstatuje Nathalie Tocciová.


Italský ministr vnitra se snažil představit vítězství své Ligy jako vítězství nacionalismu. Nic není více vzdáleno pravdě. Kvůli jeho vítězství se Itálie takřka jistě ocitne na okraji a bude odsud sledovat, jak Evropská unie spouští projekt pokroku a revitalizace.

Salvini už nemůže předstírat, že je slabším partnerem ve vládě, jejíž dominantní subjekt, Hnutí pěti hvězd, je také jeho hlavním politickým protivníkem.

Ale skutečnou starostí Itálie je to, co volební výsledky udělají s jejím místem a vlivem v Evropě. Již nyní se v mezinárodních a evropských záležitostech více jak rok nachází na cestě národní marginalizace.

Vláda přivedla vztahy s Francií, která je dlouholetým spojencem, na historicky nejnižší úroveň. Nedokázala realizovat potenciální koalice s Německem, Španělskem a Řeckem kvůli migraci. A byla osudově přitahována k falešným přátelům jako maďarský autoritářský premiér Orbán, ultrapravicová německá AfD a strana Marine Le Penové ve Francii, kteří mají diametrálně odlišné zájmy ve věcech fiskální strohosti a evropské solidarity ve věci migrace.

Kromě diplomatické marginalizace jsou italské ekonomické záležitosti na cestě, která je vzdaluje nejen od severní Evropy, ale také od zemí jako Španělsko, Portugalsko a Irsko, těžce zasažených krizí v eurozóně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9061

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019