Je Putinova fascinace genetikou jen převlečenou eugenikou?

1. 6. 2019

čas čtení 5 minut
"Bioobrana" je nyní v Kremlu a okolí slovem skloňovaným ve všech pádech. Ale jde o obranu ruského biotechnologického průmyslu, nebo genetické "čistoty" ruského lidu? Nebo o obojí?, ptá se Anna Němcovová.


Domácí propagandistická kampaň ruského prezidenta Vladimira Putina říká lidem, že potřebují najít způsob, jak oddělit zemi od Západu.

Potřebují chránit svůj internet odříznutím od globální sítě, tvrdí Kreml, jinak nepřátelé Ruska mohou využít sociální média k podvrácení státu. (Ironie v takových prohlášeních americkým čtenářům neunikne.) A nyní Putin hovoří o opravdu zlověstně znějící hrozbě - hrozbě samotné DNA ruského lidu.

Novým hitem ruských úřadů je "bioobrana", která v tom nejnevinnějším případě může označovat vedoucí postavení ve vysoce lukrativním vývoji technik genetické editace za účelem léčení chorob, pěstování lepších plodin atd. Ale v tom nejzlověstnějším případě se vybarvuje jako eugenika, diskreditovaná "věda" 19. a počátku 20. století, která slibovala vytvořit nadřazené lidi na základě rasových a etnických stereotypů.

Většina ruských občanů ještě stále nechápe, že genetická bezpečnost je součástí národní bezpečnosti, ale ta již obdržela štědré financování. Koncem dubna ruské úřady schválily rozpočet 220 miliard rublů (3,3 miliardy dolarů) na vývoj nových genetických technologií během příštích osmi let. Dokument publikovaný na vládním webu tvrdí, že hlavním cílem programu je "snížit kritickou závislost ruské vědy na zahraničních genetických a biologických databázích" a na zahraničním specializovaném softwaru a dalších technologiích.

Někteří však v programu spatřují možnost definovat ruskou identitu na základě genetiky.

"Nikdy jsem neslyšela Putina nebo kohokoliv jiného v Kremlu zmínit slovo ´rasa´," říká proslulá ruská lidskoprávní aktivistka Světlana Ganuškinová. "Ale jednou mi Putin řekl: ´Souhlasím, že potřebujeme přistěhovalce, ale raději dobře vzdělané Slovany v plodném věku.´"

Jiní jdou mnohem dále. Existuje dokonce skupina tvrdící, že by měla být změněna ústava Ruské federace, aby se napomohlo vzniku nové ideologie soustředěné kolem národních genů.

Členka Ruské akademie věd Talija Chabrijevová navrhla, že by nová ideologie měla propagovat "hodnoty geneticky typické pro Rusy" a definované v ústavě. Nápad Chabrijevové v akademických kruzích vyprovokoval širokou diskusi. Sulaškinovo centrum, moskevský thinktank pracující na projektu nové ústavy, zpochybnil, že by "identita ruské civilizace" mohla být označena za "genetickou".

Respektovaný ekonomický list Vědomosti mezitím informoval, že mezi klíčovými manažery státního programu má být Maria Voroncovová, Putinova nejstarší dcera. Podle jiné zprávy ruského magazínu Nová doba bude "první dcera" dohlížet na politiku genové editace v ruské medicíně, na potenciálně lukrativní pole, které je však také plné etických čertových kopýtek.

Státní program má za cíl předcházet lidským chorobám a léčit je, ačkoliv někteří ruští vědci stále zpochybňují, zda je editace genomu pro lidi bezpečná.

Kreml je znepokojen studiemi DNA ruské populace již několik let. "Putin chce kontrolovat ruské geny, genetické studie, stejně jako chce kontrolovat kybernetický prostor," říká bývalý poslanec Dmitrij Gudkov.

V roce 2017 Putin hovořil o zlých plánech cizinců na rutinním jednání Rady pro občanskou společnost a lidská práva: "Sbírají biologický materiál po celé zemi, od různých etnických skupin, od lidí žijících v různých geografických bodech Ruské federace, dělají to záměrně a profesionálně."

Nacionalistický tón těchto řečí o "ruských genech" vyvolává obavy. Aleksandr Věrchovskij, ředitel centra SOVA monitorujícího ruské ultrapravicové skupiny a zločiny z nenávisti, byl šokován, když v roce 2017 slyšel Putinovo prohlášení. "Putinova slova přišla z ničeho nic, bez jakýchkoliv úvodů nebo vysvětlování, jako by to byl okamžik šílenství," říká Věrchovskij, který se mítinku zúčastnil. Od Putina často slýcháme konspirační teorie, dodává, "ale donedávna se jeho nacionalistická politická prohlášení většinou soustředila na posílení a rekonstrukci ruského impéria, spíše než na myšlenky hlasatelů nadřazenosti bílé rasy ohledně biologie a etnicity nebo rasy."

Vloni vláda nařídila ruským vědcům a byrokratům provést rozsáhlou studii takzvaného "ruského genomu". Ale Rusko není malým Islandem, kde homogenita společnosti otevřela prostor pro dekády průlomového genetického výzkumu. Rusko pokrývá největší území na světě a je domovem stovek různých etnických a rasových skupin evropského a asijského původu. Nemluvě o nedávné migraci.

Nicméně Putin nařídil vládě vydávat od roku 2025 Rusům pasy zahrnující genetickou identifikaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10101

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019