Střelné zbraně připraví o život ročně 11 tisíc Američanů

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Střelec z Virginia Beach usmrtil poloautomatickou zbraní dvanáct osob a další čtyři lidi zranil. V roce 2017 FBI oznámila, že v tomto roce střelci usmrtili téměř 11 000 Američanů. Okupace Iráku, která trvala osm a půl roku, si vyžádala životy „pouze“ 4400 amerických vojáků, píše Juan Cole.    

Zbrojařská lobby a Republikánská strana dělají všechno pro to, aby byli nevinní civilisté ve Spojených státech vystaveni takřka válečným podmínkám. Hrozí jim smrt z rukou sniperů nebo střelců s poloautomatickými zbraněmi.

Poté, co ultrapravicový Trumpův stoupenec v polovině března postřílel poloautomatickou zbraní 50 lidí v mešitách na Novém Zélandu, tamní zákonodárci pod vedením premiérky Jacindy Ardernové většinu těchto zbraní zakázali.  

Jinak řečeno: zbraň, která nedávno zabíjela ve Virginia Beach, je nyní na Novém Zélandu ilegální. Nicméně americké zbrojařská lobby se snaží veřejnost přesvědčit, že poloautomatické zbraně nejsou tak nebezpečné jako zbraně plně automatické. To je samozřejmě nesmysl.

Problém spočívá v tom, že většina kongresmanů se dá koupit za několik tisíc dolarů. Zkorumpovaný politický systém toto prostě umožňuje. A v tom je rozdíl mezi Spojenými státy a Novým Zélandem. Politický systém na Novém Zélandu má sice své mouchy, avšak většina tamních politiků by skončila za mřížemi, kdyby se chovala jako v USA.

Bližší informace v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
6934

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019