Nový Zéland: Při teroristickém útoku na dvě mešity bylo zastřeleno 49 lidí

15. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Mohou za to technologičtí giganti jako Facebook

Skotská premiérka Nicola Sturgeon: Dnes odpoledne navštívím mešitu v Glasgow. Nový Zéland je sice na druhé straně světa, ale vím, že pro zdejší muslimy je to, co se tam stalo, velmi osobní a přímo  je to zasáhlo. Posíláme veškeré své sympatie do Christchurch a zde v naší zemi musíme být jednotní.


Jaroslav Miko:

..Útočníci stříleli také po malých dětech.
Číst od rána ty zvratky v různých komentářích od úchylných českých primitivů ve smyslu "muslimové si zato můžou sami, konečně s nimi někdo zatočil, tohle je teprve začátek...", na to nestačí mít jen hroší kůži a žaludek v
pořádku.?

Pozn JČ: Nejsou tohle trestné činy a neměla by Policie ČR zasahovat?

- 49 lidí bylo zastřeleno a 48 zraněno při teroristickém útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. K útoku došlo včera během odpoledních modliteb.

- Čtyři  osoby - tři muži a jedna žena - byly zatčeny.

- Novozélandská premiérka Jacinda Ardern a australský premiér Scott Morrison útok charakterizovali jako "extremistický, pravicový násilný útok"-.

- Ardenová konstatovala: "Mnoho lidí, přímo  postižených tímto útokem mohou být migranti na Nový Zéland, dokonce to mohou být i uprchlíci, kteří se sem uchýlili. Jsou my. Osoba, která spáchala toto násilí, k nám nepatří."

- Útočník vysílal živě nejméně jeden z útoků na internetu. Policie naléhá na veřejnost, aby "šokující" záběry nesdílela. Většina australských médií je ignorovala.

- Policie na Novém Zélandě  i v Austrálii o útočnících neměla žádné informace. 


Carole Cadwalladr: Zdá se, že každé masové vraždění je vždycky horší než to poslední. Ale Nový Zéland je jedním z nejpokojnějších národů na světě. Musíme si uvědomit, že tato radikalizace je globální. Že ji umožňují technologičtí giganti. A že odmítání našich vlád pohnat Facebook k odpovědnosti je selháním historických rozměrů. 

Drew Harwell: Masakr na Novém Zélandě byl živě vysílán na Facebooku, oznámen na 8chan, zveřejněn na YouTube, komentován na Redditu a rozšířen po celém světě daleko dříve, než dokázaly technologické společnosti vůbec reagovat.

Dan Hett: TOHLE NESTAČÍ! Je to plně ve vaší moci "pracovat bděle" a odstraňovat hnijící sračky na vaší platformě, které doslova radikalizují lidi až k tomu, že vraždí jiné lidi.

YouTube: Naše srdce jsou zlomená v důsledku dnešní strašlivé tragédie na Novém Zélandě. Prosíme vězte, že pracujeme bděle a odstraňujeme veškeré násilné videomateriály.
Carole Cadwalladr: Tohle bylo PŘED ČTYŘMI HODINAMI. Teď už je to rozšířeno všude po vaší platformě. Víme, jak nákaza funguje. Důkazy jsou vyčerpávající. Víme, že to povede k dalšímu vraždění. Vaše platforma je nezvládnutá, Aktivně vyvoláváte násilí.


0
Vytisknout
9246

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019