K francouzskému pobřeží se blíží rozsáhlá skvrna z topného oleje

15. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
U francouzského atlantického pobřeží se 10. března potopila italská loď Grande America, poté co na palubě vypukl požár, který se nepodařilo zvládnout. Nyní se francouzské úřady připravují na příchod olejové skvrny z potopeného plavidla, která může zasáhnout jihovýchodní pobřeží v neděli nebo v pondělí.


Skvrna o rozměrech 10 x 1 km byla poprvé zaznamenána francouzským námořním letounem ve středu odpoledne, poté co v úterý požár na palubě vedl k potopení italského plavidla 300 km západně od La Rochelle. Kromě 2 200 tun topného oleje bylo na palubě lodi Grande America také 2 000 aut a 365 přepravních kontejnerů, z nichž 45 obsahovalo nebezpečný materiál, včetně stovky tun kyseliny chlorovodíkové a 70 tun kyseliny sírové.

"Je tu riziko, takže musíme udělat vše, abychom je omezili a omezili dopad znečištění na naše pobřeží," prohlásil ministr životního prostředí Francoise de Rugy pro zpravodajskou televizi BFM.

214 m dlouhé plavidlo bylo na cestě z Hamburku do marocké Casablanky, když na něm v neděli vypukl požár. Všech 27 osob na palubě bylo bezpečně evakuováno ještě před potopením.

Předpovědi ukazují, že části olejové skvrny by měly zasáhnout francouzské atlantické pobřeží v neděli nebo v pondělí. Francouzské úřady chtějí omezit dopady znečištění nasazením čtyř lodí a přípravou pro vyčišťovací operaci na pevnině.

Příčina požáru je neznámá, ale patrně vypukl na palubě s automobily, než se rozšířil ke kontejnerům - tolik alespoň tvrdí Jean-Louis Lozier, šéf regionálního námořního úřadu. Ten se také domnívá, že dopady na prostředí, včetně chemikálií, "budou velmi lokalizovány".

Ne všichni však souhlasí. "Hlavní hrozbou pro oceán je okyselení," vysvětluje Christian Buchet, ředitel Centra oceánských studií při Katolickém institutu v Paříži. "Oceán absorbuje naše znečištění a kvůli němu umírá."

Francouzské environmentální sdružení Robin de Bois (Robin Hood) oznámilo, že má v úmyslu podat trestní oznámení kvůli poškození prostředí. Místní úřady zahájily vyšetřování.

Avšak europoslanec a environmentální aktivista Yannick Jadot je přesvědčen, že se neudělalo dost pro zabránění podobným katastrofám.

Poslední znečištění francouzského pobřeží ropnými produkty se objevilo v prosinci 2011, když dopravní loď TK Bremen najela na pevninu v severozápadní Francii a přitom ztratila cca 70 tun paliva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6541

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019