FBI odhalila korupci na elitních amerických univerzitách

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Americká FBI odhalila, že bohatí rodiče kupují svým dětem vstup na americké elitní univerzity. Rodiče zaplatili celkem 25 milionů dolarů za přijetí svých dětí na čelné americké vysoké školy. Sportovní trenéři byli podplaceni, aby prezentovali uchazeče o studium jako vynikající sportovce, administrátoři přijímacích zkoušek byli podplaceni za to, že vylepšovali známky testů, anebo dovolili, aby přijímací zkoušky za uchazeče napsal někdo jiný.

 

V ohnisku podvodného projektu byl William Rick Singer, zakladatel výdělečného podniku připravujícího mladé lidi za peníze na vstup na vysokou školu, se sídlem v Newport Beach v Kalifornii. Mezi 33 rodiči, které při podvodu přistihla FBI,  byly hollywoodské hvězdi Lori Loughlin a Felicity Huffman.

Singerův systém úplatků dovolil rodičům, aby si koupili pro své děti přijetí na nejelitnější americké vysoké školy, včetně Yale, Georgetown University, Stanford University, UCLA, University of San Diego, USC, University of Texas a Wake Forest.

Richard V Reeves však argumentuje, že zaujatost amerických vysokých škol ve prospěch studentů z bohatých kruhů je příslovečná. Zaprvé, americké univerzity tradičně přijímají děti svých úspěšných absolventů, takže na jedné elitní škole studují celé generace určité rodinné skupiny. Univerzity také rády přijmou děti milionářských dárců.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
9698

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019