Orbán se omluvil za "urážlivá vyjádření", politickou pozici nemění

15. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Maďarský premiér Viktor Orbán napsal dopis lídrům Evropské lidové strany (EPP), která zahájila proces vyloučení jeho strany Fidesz. Orbán se omluvil za "urážlivá vyjádření", ale zachovává své politické postoje, informuje Gábor Sarnai.


Přední politici strany Fidesz dali najevo, že strana nepůjde na kompromis v základních politických tématech, jichž se týká spor s EPP. Mnozí také tvrdí, že debata je zakotvena v ideologických tématech. V posledním rozhovoru pro maďarský rozhlas Orbán řekl, že kompromis není možný, tam kde jde o migraci a křesťanskou kulturu. Bude však prý diskutovat o "čemkoliv jiném".

Podle kopie dopisu, kterou ve čtvrtek získala agentura Reuters, požádal Orbán lídra vlámských křesťanských demokratů Woutera Bekeho, aby znovu zvážil svůj návrh na vyloučení Fidesze. Vládní mluvčí prohlásil, že obdobní dopisy byly zaslány všem 13 stranám, které návrh na vyloučení podporují.

Státní tajemník pro mezinárodní komunikaci a vztahy Zoltán Kovács v prohlášení uvedl, že pokud existuje šance "změnit promigrační tendenci" EPP, "uděláme vše, co můžeme". Jsou otevřeni "rozumnému kompromisu" s výjimkou témat zastavení migrace a ochrany evropských hranic a křesťanské kultury, uvedl Kovács.

Šéf parlamentní frakce EPP Manfred Weber mezitím po návštěvě Budapešti poskytl rozhovor pro Euronews.

Odmítl tvrzení maďarského tisku a prohlásil, že nepřijel vyjednávat, ale vyjasnit své podmínky a sdělit Orbánovi, co má udělat, pokud Fidesz dosud aspiruje na setrvání v EPP.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6179

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019