Dolní sněmovna schválila rezoluci Mayové o odložení brexitu do 30. června 2019

14. 3. 2019

čas čtení 5 minut
Výsledek dvou dnů hlasování v Dolní sněmovně:

1. Parlament nechce, aby Británie odešla bez dohody.
2. Parlament nechce, aby Británie odešla s dohodou.
3. Parlament nechce debatovat o tom, na jaké dohodě by se poslanci mohli shodnout.
4. Parlament se nechce zeptat voličů, zda je tohle všechno pořád ještě nutné.
Guy Verhofstadt: Proč by měla Evropská komise dovolit odklad brexitu, jestliže britská vláda a její většina v Dolní sněmovně není ochotna zahájit všestranický přístup ve snaze překonat nynější slepou uličku?

Jon Snow, Channel 4 News: Pane ministře, vy víte lépe než já, že parlament nyní projednou přesně reprezentuje zemi. Je naprosto rozhádaný. Nikdo po celé zemi neví, co se děje, nikdo v parlamentě neví, co se děje, a ani vy netušíte, co se děje, přestože jste ve vládě. Vláda je naprosto bezradná, celá země je naprosto bezradná. Jsme  terčem posměchu!


Poměrem 412 hlasů k 202 schválila ve čtvrtek v podvečer britská Dolní sněmovna rezoluci předloženou premiérkou Mayovou navrhující, že britská vláda požádá Evropskou unii o tříměsíční odložení brexitu do 30. června 2019.

Součástí rezoluce je formulace, že britská vláda požádá o toto "technické" tříměsíční odložení brexitu, pokud poslanci Dolní sněmovny schválí dohodu, kterou Mayová uzavřela s Bruselem o brexitu, přestože tato dohoda byla už dvakrát parlamentem odmítnuta.

Pokud by Dolní sněmovna dohodu Mayové při třetím pokusu neschválila, britská vláda by musela požádat EU o daleko delší odložení brexitu, což by znamenalo, že by se musely konat i v Británii eurovolby,  což Mayová považuje za nepřijatelné.

Donald Tusk se ovšem vyjádřil, že EU by měla Británii poskytnout jedině dlouhý odklad brexitu.


Spojená akce labouristických, konzervativních, liberální demokratických a skotsko-nacionalistických poslanců nechat schválit rezoluci, aby Dolní sněmovna měla sama právo rozhodovat o tom, jak řešit brexit, či zda ho zrušit, neprošel Dolní sněmovnou o pouhé dva hlasy. Tato rezoluce byla poražena v poměru 312 hlasů ku 314, protože Mayová ve čtvrtek dopoledne drasticky vyhrožovala členům své vlády, že pokud tuto rezoluci podpoří, budou z vlády vyhozeni.

Rezoluce požadující druhé referendum o brexitu byla také velkou většinou poražena, poté, co Labouristická strana nařídila svým poslancům, aby pro ni nehlasovali. Vedení Labouristické strany se nejprve chce pokusit prosadit svou vlastní problematickou verzi brexitu. I stoupenci kampaně za druhé referendum o brexitu se však vyjádřili, že ze strategických důvodů dnes nebyla ještě vhodná doba požadovat rezolucí v parlamentě druhé referendum.

V Dolní sněmovně existuje předpis, že téma, o němž se už hlasovalo, nemůže být v jednom parlamentním období předloženo poslancům k hlasováni znovu. Theresa Mayová tento předpis zjevně porušuje, protože nechala Dolní sněmovnu hlasovat o své dohodě o brexitu už dvakrát a chce je nutit k hlasování o ní napotřetí příští týden.

Mayová doufá, že se jí na poslední chvíli podaří přesvědčit fundamentalistické brexitéry ze své strany a ze severoirské extremistické strany DUP,  na jejichž podpoře Mayová závisí, aby pro její dohodu o brexitu přece jen hlasovali.

Jakýmsi pochybným způsobem se DUP a brexitéři snaží přesvědčit britského generálního prokurátora Coxe, aby umožnil jednostranné zrušení "irské podmínky" v dohodě o brexitu uplatněním článku 62 Vídeňské konvence. Zkušení právníci tento pokus zpochybňují a Evropská unie už ho také odmítla.

Podrobnosti v angličtině ZDE


O skutečně šíleném stavu dnešní britské politiky svědčí toto:

- Konzervativní ministr pro brexit Stephen Barclay ve sněmovně naléhal na poslance, aby hlasovali pro odložení brexitu. Řekl: "Je načase, aby tato sněmovna jednala v národním zájmu, je načase prosadit realistické odložení brexitu."

A pak šel a hlasoval proti tomu.


- 188 konzervativních poslanců včetně 8 ministrů ve vládě Theresy Mayové hlasovalo PROTI  vládní rezoluci požadující odložení brexitu. Tito lidě zjevně chtějí vypadnutí Británie z EU bez dohody, což by bylo ekonomickou i politickou katastrofou.

- Těchto osm ministrů ve vládě Theresy Mayové hlasovalo PROTI odložení Brexitu. Ohromující, že i konzervativní ministr pro brexit hlasoval proti vládní strategii.

 


0
Vytisknout
7103

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019