Facebook odstranil během prvních čtyřiadvaceti hodin 1,5 milionu kopií videa novozélanského masakru

17. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Facebook oznámil, že v prvních čtyřiadvaceti hodinách po novozélandském masakru, kdy při teroristickém útoku zahynulo 50 lidí, odstranil videozáznam masakru ze svých serveru 1,5 milionkrát. Dokazuje to, jak nesmírně obtížné je odstraňovat násilný a ničivý materiál ze sociálních sítí.

 

Masakrování 50 lidí v novozélandském městě Christchurch natočil terorista kamerou, umístěnou ve své helmě. 17 minut záběry masakru živě streamoval na Facebooku. I když původní video bylo za hodinu z Facebooku odstraněno a většina populárních sociálních sítí ho zakázala, od té doby je opakovaně uploadováno dalšími uživateli a pro technologické firmy je nesmírně obtížné zajistit, aby nebylo na jejich serverech.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern konstatovala, že bude požadovat rozhovory s Facebookem ohledně jeho úsilí zabránit šíření tohoto videa. Živé streamování videa na Facebooku bylo pro všechny uživatele zavedeno v roce 2016 a od té doby proslulo videozáznamy celé řady vražd a sebevražd, odvysílaných na systému.

"Tento problém se zdaleka netýká jen Nového Zélandu, ale to neznamená, že nemůžeme hrát aktivní roli ve snaze ho vyřešit," konstatovala Ardernová. "Je to věc, o níž budu přímo hovořit s Facebookem."

I britští politikové po novozélandských útocích hovoří o tom, že boj proti nenávisti na sociálních sítích musí být zintenzivněn.

Firmy provozující sociální sítě, které si vybudovaly nesmírně ziskové podnikání vytvořením platforem, které umožňují komukoliv jednoduše zveřejnit a šířit materiál, nyní bojují se svými vlastními systémy ve snaze zabránit šíření videozáznamu novozélandského masakru.

Během prvního dne po novozélandském teroristickém útoku Facebook automaticky zablokoval 1,2 milionu pokusů uploadovat toto video, protože jeho systém automaticky záběry rozpoznal. Dalších 300 000 verzí videa bylo z Facebooku odstraněno moderátory po zveřejnění.

Zatímco je relativně jednoduché pro sociální sítě zablokovat totožné uploady téhož videomateriálu, uživatelům se podařilo obejít tyto bloky sestřiháním záběrů masakru anebo prostě jeho přefilmováním z obrazovky počítače.

Mnoho kopií videa masakru se také rozšířilo prostřednictvím šifrovaných zpravodajských sítí, jako je WhatsApp a Telegram.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
13196

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2019