Nový Zéland po útocích na mešity zakáže útočné a poloautomatické pušky

22. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Nový Zéland po útocích na dvě mešity v Christchurchi, které usmrtily 50 osob, zakáže civilním osobám vlastnit poloautomatické a útočné pušky vojenského charakteru, informují Tracy Withersová a Matthew Brockett.


Nový Zéland zakazuje poloautomatické a útočné pušky vojenského charakteru a spustí národní program výkupu těchto zbraní.

Zákaz začne platit okamžitě, aby nedocházelo k hromadění zbraní během schvalovacího procesu, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Další změny legislativy v příštích měsících zpřísní udělování zbrojních průkazů a zvýší kontrolu nad municí.

"Jsem silně přesvědčena, že velká většina legitimních držitelů zbraní na Novém Zélandu pochopí, že tyto kroky jsou v národním zájmu," prohlásila Ardernová. "To co dnes zakazujeme jsou věci, které byly použity při útoku minulý pátek."

V ostrém kontrastu s USA, kde série smrtících útoků nespustila politický proces, Oznámení novozélandské premiérky přichází v řádu dnů po nejhorším masovém zabíjení v moderní novozélandské historii. 15. března útočník napadl modlící se muslimy při pátečních modlitbách na jižním ostrově ve městě Christchurch, natočil a živě odvysílal útok na sociálních médiích. Osmadvacetiletý Australan byl zatčen a obviněn z vraždy.

Policie zabavila dvě poloautomatické zbraně, dvě brokovnice a opakovačku. Celý arzenál mohl držitel zbrojního pasu kategorie A vlastnit legálně. Mezera v zákoně usnadnila konverzi standardních poloautomatických zbraní ve zbraně vojenského charakteru vložením neregulovaného velkokapacitního zásobníku.

Nynější zákaz postihne všechny poloautomatické zbraně a součásti použitelné ke konverzi, s výjimkou poloautomatických brokovnic a malorážek s malou kapacitou zásobníku, které běžně používají farmáři a lovci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6680

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019