Konzervativci se snaží svrhnout Theresu Mayovou

24. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V sobotu večer se stala podle týdeníku Sunday Times britská premiérka Theresa Mayová terčem otevřeného kabinetního puče. Čelní ministři v její vládě se ji rozhodli svrhnout a do podzimu, prozatímně ji nahradit jejím zástupcem Davidem Lidingtonem. Během frenetické série soukromých telefonních rozhovorů se ministři britské vlády rozhodli, že Mayová musí souhlasit se svou rezignací. Varují, že se stala "toxickou" a že se chová "nepředvídatelně a bláznivě".


Údajně  až šest ministrů prosazujících umírněný brexit podporuje Lidingtona, včetně ministra financí Philipa Hammonda, který také zastává názor, že by měl Lidington Mayovou nahradit, pokud v nadcházejícím týdnu Mayová odmítne usilovat o nový konsensus o brexitu.

Jeden zdroj v britské vládě uvedl: "David Lidington by zajistil odklad brexitu u EU, nalezl konsensus pro novou brexitovou strategii a zorganizoval uspořádaný přechod k novému premiérovi."

Několik pozůstalých stoupenců Mayové se v sobotu zoufale snažilo zajistit její přežití. Varovali poslance, že svržení Mayové "by vedlo k předčasným volbám a roztrhalo by na kusy Konzervativní stranu".

Downing Street také varuje fundamentalistické stoupence brexitu v Konzervativní straně, že parlament stojí tak ostře proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, že by vláda byla svržena, kdyby se pokusila o brexit bez dohody s EU.

Ministři, kteří podporují setrvání Británie v EU, zdůraznili, že nebudou tolerovat jakékoliv potvrzení strategie směřující k vypadnutí Británie z EU bez dohody. Avšak někteří probrexitoví ministři naopak tvrdí, že Mayová nemůže pokračovat jako premiérka, pokud nepodpoří vypadnutí Británie z EU bez dohody. Jinak by prý došlo k rozkolu v Konzervativní straně.

Vládnou také obavy, že brexitoví fundamentalisté by netolerovali Davida Lidingtona jako nástupce Mayové.  "Představa, že by všichni ustoupili a dovolili Davidu Lidingtonovi realizovat měkký brexit, je absurdní."

Žádost, aby Mayová odstoupila z premiérské funkce, jí tlumočil Sir Graham Brady, předseda poslaneckého klubu Konzervativní strany a hlavní funkcionář pro stranickou disciplínu. Avšak Mayová žádost, aby odstoupila, odmítla.

Někteří toryové jsou tak rozčíleni Mayovou, že chtějí změnit stranické předpisy a umožnit nové hlasování, jímž by se jí zbavili. Podle současných předpisů znamenal neúspěšný pokus svrhnout Mayovou loni v prosinci, že nové hlasování o důvěře šéfce Konzervativní strany se může konat až v prosinci 2019.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PS: Robert Peston, reportér, který "ví, kde má čert mladý", si naopak myslí, že konzervativní vláda a poslanci Mayovou v této chvíli ještě nesvrhnou:


0
Vytisknout
8537

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019