NATO "se připravuje k blokádě ruské Černomořské flotily"

22. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Minolovka francouzského vojenského námořnictva M653 Capricorne dnes proplul Bosporem do Černého moře. Plavidlo s výtlakem 605 tun je kromě palubního hydroakustického systému DUBM-21B vybaven podvodním zařízením pro vyhledávání a ničení min PAP-104. Ve výzbroji má také 20 mm kanón a 4 kulomety. Posádku tvoří 55 osob, napsal Andrej Riskin.


Připomeňme, že v říjnu minulého roku čtyři plavidla Druhé trvalé skupiny minolovek NATO také vplula do Černého moře. Tehdy šlo o minolovky španělskou (Turia), tureckou (Erdemli), bulharskou (Cibr) a vlajkovou loď představovanou německým zásobovacím plavidlem Rhein.

Je pochopitelné, že vplutí jediného plavidla samo o sobě nemůže nijak ohrozit ruskou bezpečnost. Tím spíše v případě plavidla, které má ve výzbroji malorážový kanón a jen čtyři kulomety. Avšak aktivita, s níž si plavidla NATO po připojení Krymu osvojují nové bojiště, mírně řečeno, zaráží.

Svého času aliance podobnou taktiku uplatňovala v Pobaltí. Pravda, ne na moři, ale ve vzduchu. Praxe byla prostá: Ve vzdušném prostoru nad Lotyšskem, Litvou a Estonskem se střídali letouny prakticky všech zemí NATO. Tj. piloti se seznamovali s bojištěm, aby v případě bojových operací měli převahu nad pravděpodobným protivníkem, tj. Ruskem. Ne vždy byly tyto manévry úspěšné. V srpnu minulého roku španělský stíhač Eurofighter po chybě odpálil bojovou raketu ve vzdušném prostoru Estonska a teoreticky mohl sestřelit civilní letoun.

Po vzniku krize na východě Ukrajiny do Černého moře pravidelně vplouvají plavidla amerického námořnictva i dalších států NATO. Hlavní roli hraje americký raketový torpédoborec Donald Cook, který letos již dvakrát vplul do Černého moře. Je zřejmé, že v souladu s úmluvou z Montreaux z roku 1936 se vojenská plavidla států neležících na pobřeží Černého moře mohou zdržovat v Černém moři ne déle než 21 dní. Ale tři týdny představují naprosto postačující dobu na zaminování pobřežních vod Krymu a zablokování Černomořské flotily, domnívá se ruský komentátor. Jistě, nikoliv jednou minolovkou.

Nejčastějšími hosty pobaltských států jsou také eskadry minolovek. Zde mohou zónu průlivu zaminovat za několik hodin a zablokovat Baltskou flotilu. V sovětských časech byl hlavním úkolem Přibaltského vojenského okruhu útok na Dánsko a Německo, aby se zajistilo rozmístění plavidel Baltské flotily v Severním moři. Dnes je něco takového nemožné.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10601

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019