Evropská unie se rozhodla ignorovat Mayovou. EU převzala správu nad datem brexitu

22. 3. 2019

čas čtení 4 minuty
Skotská premiérka: Tak se zdá, že EU poskytne Británii dalších čtrnáct dní, aby se vynnula vypadnutí Británie z EU  bez dohody. Je teď nesmírně důležité, aby parlament převzal kontrolu od premiérky a využil tohoto času k schválení cesty kupředu - nejlepší by bylo požádat o delší odklad a předložit tuto otázku znovu voličům.



Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek zoufale selhala v Bruselu. Nedokázala vysvětlit žádnou strategii a evropská sedmadvacítka převzala brexit do vlastních rukou


Vedoucí představitelé Evropské unie se rozhodli odebrat Therese Mayové rozhodování o datu brexitu poté, co se je Mayová nepřesvědčivě a neefektivně snažila přesvědčit, aby schválili odklad brexitu do 30. června 2019.

V rozhovoru s představiteli evropské sedmadvacítky, který jeden zdroj charakterizoval jako "90 minut ničeho" se Mayové nepodařilo přesvědčit evropské poitiky, že má plán jak se vyhnout vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Donald Tusk:

- Pokud bude dohoda Mayové o brexitu v Dolní sněmovně schválena, odklad brexitu do 22. května
- Pokud nebude, do 12. dubna musí Británie dát EU vědět, co dál.


 

Mayová v Bruselu nedokázala vysvětlit, co by udělala, kdyby přiští týden Dolní sněmovna potřetí hlasováním odmítla její dohodu o brexitu.

"Nevyjasnila ani, zda chce uspořádat to třetí hlasování," řekl jeden poradce jednoho evropského politika. "Dostala třikrát otázku, co bude dělat, když to hlasování prohraje, a nebyla schopna na to odpovědět. Bylo to strašlivé. Děsivé. Snažila se vyhýbat odpovědi ještě daleko víc, než jsme od ní zvyklí."

Proto se Evropská unie rozhodla, že "když Mayová nemá žádný plán, musíme jí plán sami vytvořit."

Činitelé EU tedy odložili svou diskusi obchodních stycích s Čínou a začali do noci jednat o brexitu.

Odmítli žádost premiérky Mayové o odložení brexitu do 30. června, protože chtějí izolovat své země od chaosu v Británii. Během večerních rozhovorů se EU přibližovala k tzv. "flextension", "pružnému prodloužení", které navrhly Francie a Německo. Podle tohoto plánu by bylo členství Británie v EU prodlouženo do 22. května, pokud bude dohoda Mayové v Dolní sněmovně schválena.

Pokud však Dolní sněmovna dohodu Mayové neschválí do 12. dubna, Británie pak bude mít právo zažádat o delší odklad.

"Tento model má zajistit, že vypadnutí Británie z EU bez dohody není a nebude způsobeno Evropskou unií, bude to volba samotné Británie," řekl jeden diplomat. "Mayová je připravena na dlouhý odklad brexitu, ale nechce za něj přijmout odpovědnost. Nechce rozštěpit Konzervativní stranu, nechce dlouhý odklad, v tom případě je to vypadnutí Británie z EU bez dohody."

Evropská unie původně chtěla nabídnout Mayové odklad až do 22. května, do dne před eurovolbami, pod podmínkou, že Dolní sněmovna příští týden při třetím hlasování schválí její dohodu o brexitu.

Jenže evropská sedmadvacítka má tak málo důvěry v premiérku Mayovou, že se státy EU rozhodly jednat ve svém vlastním zájmu a ochránit se před vypadnutím Británie z EU bez dohody. Zároveň chtějí umožnit poslancům Dolní sněmovny, aby nad brexitem získali kontrolu a odebrali ji Mayové.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
8297

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019