Jak je možné, že za dluh 1000 Kč seberou člověku střechu nad hlavou?

22. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, vážená redakce,

na webových stránkách obce, kde bydlím, mne zaujal čerstvě vyvěšený exekuční příkaz z roku 2011. Faktem, který je zarážející, je, že kvůli původnímu dluhu cca 1000Kč, je předmětem exekuce nemovitý majetek v evidentně mnohonásobně vyšší hodnotě:

Tématu exekucí nerozumím a především a naštěstí jsem se jimi nemusel nikdy osobně podrobněji zabývat, takže je možné, že této konkrétní exekuci předcházel proces, v rámci kterého se věřitelé snažili domoci své pohledávky rozumnějšími způsoby a pochybení je tedy na dlužníkovi, který mohl jejich snahu zcela ignorovat.
 
Nicméně odejmout někomu střechu nad hlavou kvůli tak bagatelnímu dluhu mi přijde jako věc, která by se v civilizované zemi z morálně-etického hlediska dít neměla a příslušné zákony by tedy měly hledat jiné a přiměřenější způsoby.

Zdali se tímto případem bude Vaše redakce nějak zabývat (např. zmínkou při nějakém další rozhovoru na toto téma) ponechám plně na Vás. Já osobně jsem natolik v šoku, že něco takového bylo nebo je ještě vůbec v naší zemi možné, že jsem si Vás pouze na toto dovolil upozornit.

S pozdravem a přáním pěkného dne
Vladimír Kožíšek 


0
Vytisknout
10925

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019