USA: Velitel námořní pěchoty protestuje proti pohraniční zdi a nasazení vojáků na jihu

25. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Vysoký důstojník námořní pěchoty varoval, že nasazení na mexické hranici a Trumpův plán na výstavbu pohraniční zdi představují "nepřijatelné riziko" pro ozbrojené síly.


V memorandech adresovaných úřadujícímu šéfovi Pentagonu Patricku Shanahanovi a ministrovi námořnictva Richardu Spencerovi generál Robert Neller napsal, že byl nucen ukončit nebo omezit cvičení v pěti zemích.

Námořní pěchota přijde o cvičení v Indonésii, Skotsku a Mongolsku, zatímco jejich účast na společných cvičeních v Austrálii a Jižní Koreji bude omezena, tvrdí Neller v dokumentech datovaných 18. a 19. březnem.

Mluvčí námořní pěchoty potvrdil pravost dokumentů publikovaných listem LA Times.

Neller tvrdí, že Trumpovo vyhlášení mimořádného stavu, aby získal z rozpočtu Pentagonu na rok 2019 6,7 miliard dolarů na svou zeď znamená, že námořní pěchota si nemůže dovolit obnovení základen v Severní Karolíně a Georgii zasažených hurikánem.

"Do období hurikánů zbývají jen tři měsíce... a my máme námořní pěchotu, námořníky a civilisty pracující na poškozených stavbách," napsal Neller.

Shanahan dosud neuvolnil fondy, na něž si prezident činí nárok.

"Z monetárního hlediska je obnovení oblastí zasažených hurikány zdaleka nejvýznamnějším rozpočtovým tlakem zmíněných v memorandu," prohlásil mluvčí námořní pěchoty kapitán Joseph Butterfield.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7484

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2019