USA: Nejde jen o Kongres. Lidé na sociálních médiích požadují publikaci celé Muellerovy zprávy

25. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Země je možná mnoha politickými tématy rozdělena, ale od pátku zřejmě všechny spojuje jediné: Zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera by měla být zveřejněna, napsala Christal Hayesová.


Od kongresmanů a nevládních organizací přes obyčejné lidi a ty blízké prezidentovi, takřka každý dospěl ke stejnému závěru, že zveřejnění zprávy by ukončilo spekulace obklopující dlouhé vyšetřování, které vrhlo stín na prezidentování Donalda Trumpa.

Mueller odevzdal důvěrnou zprávu v pátek odpoledne ministru spravedlnosti Billu Barrovi. Barr prohlásil v dopise Kongresu, že zprávu zkoumá, a že své závěry může zveřejnit již tento víkend. Ve svém shrnutí později napsal, že Mueller spojení mezi Trumpovou kampaní a Ruskem neprokázal.

Jenže shrnutí je pouze začátek a zřejmě neutiší intenzivní výzvy k úplnému zveřejnění zprávy.

"Zvolení představitelé pracují pro lid a zasloužíme si vidět, jak vláda vede svůj byznys, za denního světla," prohlásil ředitel Americké unie pro občanská práva David Cole. "Americký lid má právo vědět, zda prezident Trump a jeho spolupracovníci koordinovali s Ruskem vměšování do našich voleb, znát plný rozsah ruského úsilí ovlivnit naše volby, a dozvědět se o jakýchkoliv pokusech zasahovat do vyšetřování zvláštního vyšetřovatele Muellera."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6880

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2019