Počet mrtvých v důsledku jihoafrického cyklónu a povodní dosáhl nejméně 700

25. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Mozambik o víkendu ohlásil řadu dalších obětí cyklónu a povodní v jižní Africe. Ty zabily nejméně 732 osob a tisíce dalších zanechaly v podmínkách, kdy nutně potřebují pomoc - mnozí nalezli útočiště na střechách a v korunách stromů.


Cyklón Idai minulý týden zasáhl mozambický přístav Beira větry o rychlosti 170 km/h a poté postoupil do vnitrozemí, kde pokračoval v Zimbabwe a Malawi. Lidi zanechal v bažinách a jejich domy zdevastoval.

Počet obětí v Mozambiku vzrostl na 417, oznámil ministr půdy a životního prostředí Celso Correia.

"Situace se zlepšuje, je dosud kritická, ale zlepšuje se," prohlásil před novináři na letišti v Beiře, které se stalo centrem humanitárních operací.

Bouře zabila 259 osob v Zimbabwe, zatímco v Malawi zemřelo 56 lidí při silných deštích před cyklónem.

Ve všech třech zemích přeživší kopají v troskách ve snaze nalézt oběti a snaží se získat přístřeší, potravu a vodu. Vlády a humanitární organizace se snaží zajistit pomoc.

"Všechny naše potraviny zvlhly, nevíme, kam jít s dětmi. Nic nemáme," říká Mimi Manuelová, šestadvacetiletá matka čtyř dětí, která přišla o dům a sedí na podlaze nouzového přístřešku v základní škole v Beiře.

V přístřešku rodiny vaří na dřevě ze stromů vyvrácených bouří, zatímco batolata si hrají kolem otlučených školních lavic.

OSN varující před dalším utrpením vystupňovala výzvy k pomoci v Mozambiku, zatímco humanitární agentury se snaží pomoci tisícům lidí zasaženým jedním z nejhorších jihoafrických cyklónů. Mnozí z postižených celé dny nejedli.

Špatné hygienické podmínky nyní vyvolávají obavy z šíření chorob.

"Již bylo hlášeno několik případů cholery v Beiře spolu s rostoucím počtem malarických infekcí mezi lidmi uvězněnými povodněmi," oznámila Mezinárodní federace Červeného kříže.

I někteří zachránění a lidé v přeplněných přístřešcích žijí ve špatných hygienických podmínkách. UNICEF odhaduje, že bouře zasáhla nejméně milion dětí.

Bylo vydáno varování před infekčním zánětem plic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6058

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2019