Co dokáže kapitalismus: Zaměstnancům u linky nebyly dovoleny přestávky na záchod - tak nosili pleny

4. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Hovoří se o tom, že po brexitu bude muset Británie otevřít své trhy americkým firmám - například vývozcům chlórem omývaných kuřat. Dokumentární pořad televize Channel 4 Dispatches navštívil jednu americkou továrnu zpracovávající kuřata.

Debbie Berkowitz, bývalá ředitelka  OSHA, amerického vládního úřadu určujícího a regulujícího bezpečnost práce na pracovištích: "Byly tam opravdu šokující věci, které jsme zjistili, když jsem působila v OSHA. Nemysleli jsme si, že je něco takového v dnešní době možné."

V americkém průmyslu zpracovávajícím kuřecí maso OSHA zaznamenala množství případů amputace prstů zaměstnanců při práci se stroji.

Berkowitz: "Kuřecí průmysl má snad nejvyšší počty amputací v této zemi. Zjistili jsme, že v kuřecím průmyslu nedávali zaměstnancům pauzy na to, aby si mohli zajít na záchod. To je přece základní lidské právo. Ve zprávě z doby asi před třemi lety interviewovali všechny tyto zaměstnance a zjistili, že se zaměstnanci nechtěli se muset podělat, tak u výrobní linky měli na sobě pleny. Je to tady velký problém. Tak nejenže to je velmi tvrdé a nebezpečné místo pro práci, ale je také dehumanizující a ponižující. Oni považují své zaměstnance za nahraditelné a silně je vykořisťují. A to se odráží v počtu amputací."




Takto to vypadá v kuřecí továrně v Americe. Kuřecí maso zacpává odpady. Po zemi jsou rozházené vnitřnosti.

"Několikrát jsem viděl, jak vedoucí sahají na kuřecí maso holýma rukama."

 Chlórování kuřat, které se provádí v USA, je v Evropské unii už víc než dvacet let zakázáno.



0
Vytisknout
7351

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019