Experti: Moskva testuje jadernou munici

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Šéf amerického vojenského zpravodajství (DIA) generálplukovník Robert P. Ashley Jr. obvinil Rusko z provedení jaderných výbuchů malé ráže na archipelagu Nová země, informuje Vladimir Muchin. V Organizaci smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBTO), která sleduje možné jaderné výbuchy na planetě, prohlásili, že generál nemá pravdu. Nicméně expertní komunita je přesto přesvědčena, že vývoj jaderné munice na polygonu Nová země (Objekt 700) opravdu probíhá.


"Moskva provádí takzvané podkritické testy jaderné munice," prohlásil vojenský expert Viktor Murachovskij. Takové testy nejsou zakázány a provádí je jak Rusko, tak USA - které neratifikovaly smlouvu CTBTO a provozují jaderný polygon v Nevadě. Na podzim 2010 tehdejší náčelník 12. Hlavního velitelství generálplukovník Vladimir Věrchovcev řekl novinářům, že "nejaderně-výbušné (podkritické) testy jaderné munice probíhají v Rusku pravidelně".

V případě podkritických testů je z bojové hlavice odebráno nevelké množství účinné látky, načež je zafixována na speciálním stojanu. Během zkušebního výbuchu konvenční výbušnina speciálním způsobem odpálí vzorek látky a podle získaných dat probíhá analýza stavu bojové hlavice. Při takových testech nedochází k rozpadu atomových jader a do okolí neuniká radioaktivní materiál. Mezinárodní dohody tedy nejsou porušovány. Podobné metodiky jsou využívány při testech jaderné munice v USA možná i v jiných státech.

Zvláštní vyslanec Ruska při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov v reakci na vyjádření Ashleyho prohlásil, že USA se "pokoušejí odvést pozornost od své destruktivní linie vůči CTBTO". První místopředseda výboru Státní dumy pro obranu Aleksandr Šerin je přesvědčen, že "je to pokračování primitivní informační války proti Rusku". "Podobný krok Washingtonu může nasvědčovat přípravě půdy pro odstoupení od moratoria na jaderné testy... které USA dodržují od roku 1992," domnívá se šéf Centra vojensko-politických výzkumů Institutu USA a Kanady Ruské akademie věd Vladimir Batjuk.

"Probíhá vývoj typů zbraní, jejichž fungování je založeno na nových fyzikálních principech," prohlásil pro list Nězavisimaja gazeta vojenský expert generálporučík Jurij Nětkačev. "Jaderné síly země zajišťují strategickou paritu. Ano, existuje zkušební jaderný polygon. Ale to neznamená, že je třeba jej využívat. Rusku na mnoho dekád postačuje jaderný potenciál, který má."

Souostroví Nová země se skládá ze dvou ostrovů rozdělených průlivem Matočkin šar. Žije zde přes 2 000 osob, v zásadě vojáků, vědců Rosatomu a vojenskými stavaři. Jaderný polygon otevřený v roce 1954 podléhá 12. hlavnímu velení ministerstva obrany, které odpovídá za skladování a využití jaderné munice.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7692

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019