Maďarsko: Vláda přebírá totální kontrolu nad akademií věd

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Podle předlohy zákona o restrukturalizaci Maďarské akademie věd (MTA), spolu s odmítnutím všech dříve odsouhlasených prvků, ministerstvo inovace a technologie bude požadovat také předání všech aktiv akademie k "volnému využití". V očích mnoha lidí to fakticky znamená konec akademické svobody jedné z předních maďarských výzkumných institucí, informuje Ábrahám Vass.


Nový zákon má vstoupit v platnost k 1. srpnu. V souladu se svými hrozbami ministr László Palkovics využije dvoutřetinové parlamentní většiny vládní koalice k prosazení vládního záměru.

Podle listu Index navzdory předloze vláda odložila prosazení na dobu po volbách do Evropského parlamentu. Zástupci akademie ve skutečnosti ani nebyli pozváni na koordinační jednání.

Vláda připraví MTA o všech 15 jejích výzkumných institucí a převede je na nově vytvořenou státní Výzkumnou síť Eötvös Loránd (ELKH). Tento nový úřad má třináctičlennou správní radu s účastí šesti vládních akademických delegátů. Premiér jmenuje předsedu na základě společného návrhu rady. Politika nyní převáží zástupce vědců. Řešení navrhované MTA (třetina hlasů vládě, třetina akademii, třetina kandidáti výzkumné sítě) bylo odmítnuto.

Podle názoru vědců předloha zákona porušuje sliby vlády o "německém modelu" i základní zákon země. Navíc nezajišťuje základní financování pro výzkumnou síť, bez níž je fungování výzkumných institucí "nemožné". Nově vzniklé instituce a jejich rozhodování ohrožují vědeckou autonomii.

Fórum akademických pracovníků (ADF) oznámilo na nedělní odpoledne demonstraci v Budapešti. Demonstranti projdou trasu z náměstí Fővám k hlavní budově akademie na náměstí Széchenyi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7275

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019