Pro stoupence czexitu: Výroba automobilů v Británii v dubnu kvůli brexitu poklesla o 44,5 procent

30. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Výroba automobilů v Británii letos v dubnu poklesla téměř o polovinu, protože se automobilky připravovaly na brexit, k němuž mělo dojít 31. března- Způsobilo to podle mluvčích automobilového průmyslu "neuvěřitelné škody".

Společnost výrobců a prodejců automobilů (SMMT) charakterizovala jako "pozoruhodnou" skutečnost, že v Británii bylo v dubnu 2019 vyrobeno jen 70 971 automobilů, zatímco v dubnu 2018 jich bylo vyrobeno 127 970. Jde o pokles o 44,5 procent.

 
 

Hlavním důvodem poklesu výroby byla skutečnost, že velké automobilky jako Jaguar Land Rover, BMW a Peugeot přesunuly letní zpomalení výroby kvůli údržbě provozů na duben, aby tak minimalizovaly narušení systému dodávky součástek ze zahraničí v důsledku překážek vzniklých brexitem, k němuž mělo dojít koncem března. Zastavení výroby chtěly firmy využít k mimořádným opatřením pro napravení narušeného systému dodávky součástek. Vzhledem k tomu, že k brexitu koncem března nedošlo, zastavení výroby bylo zbytečné. Tatáž situace se však bude opakovat koncem října 2019, kdy má údajně Británie nyní odejít z EU.

Předseda organizace výrobců a prodejců automobilů v Británii Mike Hawes konstatoval: "Dnešní údaje jsou důkazem, jak obrovské náklady a jak velkou destabilizaci způsobila nejistota brexitu výrobcům automobilů v Británii a jejich zaměstnancům.

Dubnový pokles počtu výroby automobilů v Británii je už jedenáctý měsíční pokles. Systematické klesání výroby automobilů bylo dosud způsobováno poklesem poptávky v EU, v USA i v Číně. Rekordní pokles výroby o 44,5 procent letos v dubnu však byl vyvolán brexitem.

Automobilový průmysl v Británii opakovaně varuje - ovšem politikové to ignorují - že v případě vypadnutí Británie z EU bez dohody dojde k uzavírání automobilek a ke ztrátě tisíců pracovních příležitostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
8642

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019