Británie: Konzervativci drsně prohráli komunální volby, ale labouristé výrazněji nevyhráli

5. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
Aktualizace pátek 16 hodin. Při sčítání výsledků anglických komunálních voleb se projevuje sílící propad Konzervativní strany, do 16 hodin českého času přišla o 258 radních zatímco labouristé získali 203 radních a liberální demokraté 102 radních (byly dosud zveřejněny výsledky voleb ze 104 z 230 komunálních úřadů), ale stále je pravděpodobné, že i když budou labouristé po příštích všeobecných volbách nejsilnější stranou, nebudou schopni vládnout v Británii sami. Zajímavou možností je, že by rozhodujícím jazýčkem na váze moci mohla být Skotská nacionální strana. Skotští labouristé tvrdí, že tomu tak nebude, protože se popularita SNP prý ve Skotsku propadne ve prospěch labouristů. To zatím nikdo neví, avšak pokud by měli skotští nacionalisté v dělbě moci rozhodující slovo, mohli by si vynutit nové referendum o skotské nezávislosti. (JČ)

* * *

V Anglii se v pátek sčítají výsledky čtvrtečních voleb do komunálních úřadů. Po sečtení výsledků z cca 50 z 230 komunálních rad v půl desáté dopoledne je zjevné, že konzervativci drsně prohráli a bude to znamenat i jejich prohru v příštích všeobecných volbách. Labouristé pod vedením opatrného a nudného právníka Keira Starmera však výrazněji nevyhráli a zřejmě budou muset po příštích všeobecných volbách utvořit koaliční vládu s liberálními demokraty.

Profesor Michael Thrasher, odborník na volby, který poskytuje analýzy pro Sky News, v pátek ráno napsal článek, podle kterého by to mohly být nejhorší výsledky pro konzervativce  od roku 1995. Píše:

"Konzervativci přišli o třetinu svých křesel v komunálních radách, což je podle všech měřítek naprostá prohra.



Pokud bude tento trend pokračovat, je pravděpodobné, že strana dosáhne konečného výsledku, který bude konkurovat debaklu z roku 1995, kdy o dva roky později se v parlamentních volbách naprosto propadla."

Thrasher však také tvrdí, že labouristé si nevedou dost dobře na to, aby v příštích volbách získali celkovou většinu.

    "Získat poprvé Medway, radu, kterou labouristé nedokázali získat v roce 1997, je pro stranu pozoruhodný úspěch, který bude právem propagovat. Oslavovat bude také nárůst podílu hlasů v Rushmooru, kde dokonce překonala výsledek z roku 1995. To vše svědčí o tom, že labouristé splnili test, který jim byl zadán.

    Ale jsou tu i další výsledky, Hartlepool, Lincoln, Tamworth a další, kde postup labouristů nedosahuje úrovně vítězství v parlamentních volbách. Dokonce i tam, kde se jí dařilo, jako například v Plymouthu, není nárůst podílu hlasů, i když je velký, dostatečný pro celkovou většinu v příštích parlamentních volbách.

    Tuto poslední větu mohou příznivci labouristů číst s nedůvěrou. Volební aritmetika, která se skrývá za příštími parlamentními volbami, však sděluje, že celostátní přechod voličů od  konzervativců potřebný pro vítězství labouristů je větší, než jakého strana dosáhla při svém vítězství v roce 1997. Je tomu tak proto, že labouristé v prosinci 2019 zaznamenali jeden ze svých nejhorších výsledků v parlamentních volbách v historii a jejich zotavení z něj musí být obrovské, mají li být schopni utvořit vládu."


Podobně se vyjádřil v rozhlase BBC jiný známý expert pro volební výsledky, profesor John Curtice:

Profesor John Curtice, odborník BBC na volby, v pořadu Today v pátek ráno uvedl, že toryové mohou do konce dne ztratit 1000 křesel.

Řekl však, že podíl labouristů na hlasech se nezdá být vyšší než před 12 měsíci (kdy labouristé podle Curticeova výpočtu předpokládaného celostátního podílu dosáhli v místních volbách 35 % a toryové 35 %).

Na otázku, zda souhlasí s labouristy, že na základě těchto výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby, Curtice odpověděl: "Záleží na tom, co myslíte tím vyhrát".

Podle něj výsledky rozhodně naznačují, že labouristé budou po příštích parlamentních volbách největší stranou. Řekl však, že je stále "nejisté", zda jsou labouristé na cestě k většinové vládě.


1
Vytisknout
3584

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023