Britský policejní stát: Demonstranti zatčeni PŘEDTÍM, než začali demonstrovat

6. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
CNN: "Jako za policejního státu. Zatýkání pokojných demonstrantů v Londýně"
Policie se s nikým bavit nebude. "Proč byli zatčeni?" - "Vysvětlovat nic nebudu, byli zatčeni a konec."


Vláda Rishiho Sunaka zavedla nový zákon proti demonstracím, který trestá "myšlenkové zločiny". Umožňuje zatýkat demonstranty ještě předtím, než se vydají na demonstraci.

Toto je velmi důležité. Kdykoliv jsme zorganizovali nějakou protestní demonstraci, vždycky jsme to konzultovali s policií a nechali si to od ní schválit. Tak vzniká důvěra a bezpečné právo na demokratické vyjádření názoru. Je šokující, že tentokrát policie demonstraci předem schválila a pak začala zatýkat. Vyžaduje to odpovědi.

 

Policie odnáší demonstranta proti ropě

Human Rights Watch:

Zatýkání za pokojné protesty proti korunovaci a za výrok "To není můj král". Šokující. Je to něco, co by člověk očekával v Moskvě, ne v Londýně. Lidé mají právo protestovat."


Human Rights Watch:

Pokojné protesty umožňují jednotlivým občanům pohnat mocné k odpovědnosti - je to něco, proti čemuž nynější britská vláda stále častěji zasahuje

Více k novým britským zákonům omezujícím protesty:






Velká Británie by měla chránit práva na protest a stávku, ne je omezovat

Navrhovaný zákon by zásadně omezil právo na svobodné shromažďování

Britský premiér Rishi Sunak pod tlakem, aby se vypořádal s tím, co média nazývají "kampaní protestů", slíbil "tvrdé" nové zákony, které by omezily navrhované stávky zaměstnanců. Ačkoli není jasné, jakou podobu tyto zákony budou mít, v případě jejich přijetí hrozí, že se připojí k seznamu právních předpisů zaměřených na kriminalizaci práva lidí na protest.

Británie se nachází v sevření nejhorší krize životních nákladů za poslední desetiletí. Inflace je na 41letém maximu. Účty za potraviny a energie v posledních měsících prudce vzrostly. Miliony lidí se s tím potýkají.

V této neutěšené situaci se zaměstnanci, včetně zdravotních sester, učitelů, pracovníků pohraniční stráže a pracovníků v dopravě, rozhodli k akci. Pro zdravotní sestry to bude tento týden poprvé ve 106leté historii odborů, kdy budou stávkovat. Po letech stagnace mezd a rostoucího mzdového útlumu jim prý nezbývá nic jiného.

Právo na stávku je základním kamenem fungující demokracie a jedním ze základních práv, například podle Evropské sociální charty. Toto právo dává zaměstnancům možnost vyjádřit svůj názor a umožňuje jim projevit solidaritu.

V širším smyslu umožňují pokojné protesty a právo na svobodné shromažďování jednotlivcům volat k odpovědnosti ty, kteří jsou u moci, což se zdá být britské vládě stále více proti mysli.

Navzdory tomu však parlamentem prochází kontroverzní návrh zákona o veřejném pořádku, jehož cílem je kriminalizace mnoha protestujících. Návrh zákona znovu zavádí několik protiprotestních opatření, která již byla Sněmovnou lordů zamítnuta.

Pokud by se stal zákonem, pouhá účast na protestu by mohla vést k tomu, že by jim byl doručen "příkaz k zabránění vážnému narušení", který by omezil jejich právo protestovat, částečně tím, že by omezil, s kým se mohou stýkat, co mohou dělat online a kam mohou jít. Protestujícímu by mohl být příkaz doručen, pokud v posledních pěti letech dvakrát "provedl činnosti související s protestem, které vedly nebo mohly vést k vážnému narušení dvou nebo více osob nebo organizace". Pojem "vážné narušení" ani "činnosti související s protestem" nejsou definovány. Za porušení tohoto příkazu může být uložen trest odnětí svobody v délce 51 týdnů.

Důsledky návrhu zákona jsou mrazivé a v demokracii nemají místo. Parlamentní výbor uvedl, že porušuje základní práva. Vláda Spojeného království oprávněně kritizuje autoritářské vlády, jako je Čína a Írán, za jejich brutální zásahy proti demonstrantům. Pokud chce být britská vláda na světové scéně brána vážně, měla by praktikovat to, co hlásá.   

0
Vytisknout
4310

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2023