Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zesílilo své útoky na Ukrajinu

8. 5. 2023

čas čtení 11 minut
- Ve Frankfurtu se beztrestně konala oslava ruské genocidy na Ukrajině: - Rusko včera zaútočilo na Kyjev:

Ukrajina uvedla, že zničila všech 35 íránských bezpilotních letounů Shahed, které Rusko vypustilo v rámci vlny útoků po celé zemi v pondělí.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své obvyklé ranní aktualizaci uvedl, že Rusko rovněž provedlo 16 raketových úderů na města a regiony včetně Charkova, Chersonu, Nikolajeva a Oděsy a 61 leteckých úderů. Rovněž informoval o 52 případech nepřátelského ostřelování a uvedl, že "bohužel jsou mrtví a zranění mezi civilisty, poškozené výškové budovy, soukromá obydlí a další civilní infrastruktura".

Rusko zesílilo své útoky na Ukrajinu před úterní výroční přehlídkou ke Dni vítězství v Moskvě, která se koná u příležitosti výročí vítězství sovětského Ruska nad nacistickým Německem v roce 1945.

Tyto oslavy se postupně staly ústředním bodem vize ruské identity, kterou si Vladimir Putin za 23 let svého působení v čele země vytvořil.

Letos se však mezi ruským vedením objevily známky znepokojení nad oslavami v souvislosti s obavami z ukrajinských úderů, poté, co minulý týden na Kreml zaútočily neznámé drony.

"Panuje nervozita, kterou jsem nikdy předtím neviděl," řekl jeden z úředníků moskevského starosty. "Ale Den vítězství musí proběhnout, jiná možnost není."

Moskvu před průvody na Den vítězství zasáhla "nervozita, jakou jsme ještě nezažili

- V rámci snahy o odstranění mezer v režimu omezení ruské ekonomiky by EU mohla uvalit sankce na země, které Moskvě pomáhají vyhýbat se západním sankcím.

V návrhu nařízení EU  se uvádí, aby země mimo EU byly zahrnuty do budoucích sankcí, pokud se prokáže, že u nich existuje "obzvláště vysoké riziko, že budou použity k obcházení sankcí proti Rusku". To by znamenalo uvalení omezení na prodej určitého zboží do této země, pokud by se předpokládalo, že je reexportováno do Ruska.

Plány, které budou předmětem intenzivní diskuse členských států EU, by mohly být ještě zmírněny v obavách, aby se země, na něž se sankce vztahují, nedostaly do náruče Kremlu.

Od té doby, co EU a západní spojenci uvalili na ruskou ekonomiku po rozsáhlé invazi na Ukrajinu přísné sankce, vývoz bloku do jeho východního souseda prudce poklesl. Obchod EU s bývalými sovětskými zeměmi na Kavkaze a ve střední Asii však prudce vzrostl, stejně jako další vývoz některých z těchto zemí do Ruska - proces, který Evropská banka pro obnovu a rozvoj, jež tuto problematiku zkoumala, nazývá "euroasijským kolotočem". Zároveň Turecko a Čína zvýšily svůj prodej do Ruska.

Diplomaté EU se obávají znepřátelit si tyto země a přiblížit je k Rusku, ale také chápou, že pokračující tok vývozu otupuje dopad západních sankcí.

Tato otázka je ústředním bodem 11. kola sankcí EU proti Rusku, které jinak obsahuje jen málo podstatných opatření. Někteří diplomaté EU tvrdí, že EU už nemá příliš co sankcionovat, protože sporné otázky - jako je zákaz ruských diamantů a civilních jaderných technologií - je příliš obtížné dohodnout mezi 27 členskými státy.

EU chce rovněž uvalit osobní sankce - zmrazení majetku a zákaz cestování - na dalších 72 osob a 29 organizací, které jsou považovány za osoby podporující válečné úsilí. Na návrhu seznamu jsou lidé, kteří ve státní televizi razí linii Kremlu, osoby odpovědné za převoz ukrajinských dětí do Ruska a dva velitelé samozvané Doněcké lidové republiky, které nizozemský soud nedávno v nepřítomnosti uznal vinnými z vraždy 298 lidí na palubě letu MH17, který byl v roce 2014 sestřelen nad východní Ukrajinou.


- Ruské síly stěhují členy místní samosprávy, kolaboranty, děti a učitele z města Tokmak v Záporoží do města Berďansk, které je rovněž pod ruskou kontrolou.

Rodiče byli vyzváni, aby děti, které odmítly příkaz k evakuaci, nezapisovali do škol, uvádí se v denní zprávě Generálního štábu Ukrajiny.

Mezitím se tvoří fronty na benzín, řidičům v Tokmaku bylo sděleno, že se neplánují žádné nové dodávky.


- Analytici think tanku ISW sdělují, že poslední roztržka mezi Wagnerem a ruským ministerstvem obrany ukazuje, že armádní generál Valerij Gerasimov, celkový velitel kampaně na Ukrajině, a případně ministr obrany Sergej Šojgu "nemají schopnost velet [Wagnerovu šéfovi Jevgeniji Prigožinovi a [čečenskému vůdci Ramzanovi] Kadyrovovi jako podřízení, ale musí s nimi jednat jako rovný s rovným".

ISW dále píše:

    Gerasimovovy zhoršené schopnosti řídit své velitele pravděpodobně dále omezí schopnost ruské armády vést koherentní operace zahrnující různé oblasti odpovědnosti ...

    ISW již dříve zhodnotila, že frakční dynamika v ruské armádě formuje rozhodování v neobvyklé míře a rostoucí eroze ruské velitelské struktury se pravděpodobně ocitá v samoposilující zpětné vazbě s rostoucím frakcionářstvím ruské armády.

    ISW odhaduje, že Putin pravděpodobně neodvolá Gerasimova z funkce celkového velitele války z reputačních důvodů, a proto může mít Prigožinovo a Kadyrovovo veřejné podkopávání Gerasimova trvalé dopady na sílu pozice celkového velitele ruské vojenské agrese na Ukrajině.

- Prominentní prokremelský spisovatel a vrah Zachar Prilepin ve svém prvním komentáři od sobotního útoku napsal popis bombového útoku na auto, při kterém zahynul jeho asistent a on sám byl těžce zraněn.

V neděli napsal na Telegramu tento ruský nacionalista, že řídil a že jeho asistent seděl na sedadle spolujezdce, když bomba vybuchla pod jeho volantem. Prilepin uvedl, že svou dceru vysadil pouhých pět minut před výbuchem.

"Říkám démonům: nikoho nezastrašíte. Bůh existuje. Zvítězíme," dodal na závěr svého příspěvku.

- Poté, co Rusko v pondělí v ranních hodinách zahájilo novou vlnu dronových a raketových úderů na Ukrajinu, bylo v Kyjevě zraněno pět lidí. Dva z nich byli zraněni, když trosky dronu dopadly na dvoupatrovou budovu na západě města, zatímco trosky dronu dopadly také na přistávací dráhu na městském letišti Žuljany.

    Výbuchy byly hlášeny také v černomořském městě Oděsa, kde Serhij Bratčuk, mluvčí oděské vojenské správy, uvedl, že byl zapálen sklad potravin a rekreační oblast. Další ruské údery byly hlášeny také v Záporoží a v jižní oblasti Chersonu.

- Ruský finančník ze skupiny Wagner Jevgenij Prigožin zřejmě upustil od plánů stáhnout se z Bachmutu na východě Ukrajiny s tím, že mu Moskva slíbila další zbraně.
Ukrajinský generál pověřený obranou obléhaného města v neděli pozdě večer uvedl, že Rusko zintenzivnilo ostřelování a doufá, že se mu podaří dobýt Bachmut do úterý, kdy si Rusko připomíná Den vítězství, výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce. Generálplukovník Oleksandr Syrskij přislíbil, že udělá vše pro to, aby tomu zabránil.

-  Prigožin a čečenský vůdce Ramzan Kadyrov "pravděpodobně účinně vydírali" ruské ministerstvo obrany, aby Wagnerovi přidělilo více prostředků, uvedl Institut pro studium války ve svém nejnovějším hodnocení konfliktu.
Kadyrov Prigožinovi rád pomohl, aby si znovu upevnil své postavení v mocenském kruhu v Kremlu, sděluje institut.

- Celkem 1 679 lidí, včetně 660 dětí, bylo evakuováno z oblastí v blízkosti záporožské jaderné elektrárny, uvedl Moskvou dosazený úředník v Ruskem kontrolovaných částech Záporožské oblasti. Šéf dozorčího orgánu OSN pro jadernou energetiku Rafael Grossi varoval, že situace v okolí elektrárny se stala "potenciálně nebezpečnou", neboť se očekává, že Ukrajina brzy zahájí tolik očekávanou protiofenzívu s cílem získat zpět Ruskem ovládané území, včetně Záporožské oblasti.

- Devět ukrajinských odborníků na výbušniny, kteří se podíleli na odminování, bylo v sobotu zabito při jediném ruském útoku v jižní Chersonské oblasti, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém posledním večerním projevu.

-  Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv pohrozil smrtí ve vězení každému, kdo bude usvědčen ze sobotního útoku na nacionalistického spisovatele a vraha Zachara Prilepina.  
Medveděv, který je nyní místopředsedou ruské bezpečnostní rady, uvedl, že všichni podezřelí "budou stejně jako ostatní zločinci za útok souzeni a odsouzeni k dlouhým trestům odnětí svobody". Prilepin, který byl v sobotu zraněn při výbuchu auta, byl podle místních úřadů probuzen z lékařsky navozeného kómatu.

- Při úderu na město Balakliia bylo zraněno pět lidí, uvedly místní úřady. Oleg Synegubov, gubernátor východní Charkovské oblasti, na Telegramu uvedl, že raketa dopadla v neděli poblíž parkoviště.

- Podle místní vojenské správy bylo v Záporožské oblasti během uplynulého dne zasaženo šestnáct osad celkem 75 údery.

- V jižní Dněperské oblasti byla při ostřelování zabita 72letá žena a dva lidé byli zraněni, uvedli místní představitelé.

- Podle posledních odhadů ukrajinské armády činí počet zabitých nebo zraněných ruských vojáků od začátku války 193 430 osob.

- Podle britských zpravodajských služeb se počet obyvatel Ruska za poslední tři roky snížil o 2 miliony více, než se očekávalo, a to v důsledku dopadů pandemie covidu a války na Ukrajině.

- Rusko v posledních týdnech podniklo na Ukrajinu řadu raketových a dronových útoků, při nichž zahynuly desítky lidí po celé zemi.

Mezi cíli byly i civilní oblasti: minulý týden zahynulo osm lidí v supermarketu v Chersonu a koncem dubna zahynulo 23 lidí včetně malého chlapce ve městě Uman, když ruská raketa zasáhla obytný blok.

- Ruské rakety mířily také na Oděsu a zasáhly sklad potravin a "rekreační oblast", uvedl Serhij Bratčuk, mluvčí oděské vojenské správy.

Tři lidé byli zraněni při výbuchu v kyjevské čtvrti Solomjanskij a další dva byli zraněni při pádu trosek dronu na čtvrť Sviatošyn, obě západně od centra hlavního města, uvedl starosta města Vitalij Kličko.

- Kyjevská vojenská správa uvedla, že trosky dronu spadly na ranvej letiště Žuliany, jednoho ze dvou osobních letišť ukrajinského hlavního města, a nezpůsobily žádný požár, ale na místě pracují záchranné služby.

    Dále uvedla, že v centrální kyjevské čtvrti Ševčenkovskij trosky dronu zřejmě zasáhly dvoupatrovou budovu a způsobily škody. Bezprostřední informace o případných obětech nebyly k dispozici.

    Svědci agentury Reuters uvedli, že v Kyjevě slyšeli četné výbuchy, a místní představitelé uvedli, že systémy protivzdušné obrany útoky odrážejí. Nebylo bezprostředně jasné, kolik dronů bylo na Kyjev vypuštěno.

 
 Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3614

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2023