Jde o hubu. Velmi důležitý článek Karla Dolejšího

8. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Překonání závislosti na Rusku je projekt zahrnující sofistikovanou průmyslovou a energetickou politiku, která by Česko po letech zaklínání se „doháněním Západu“ skutečně přiblížila vyspělým západoevropským ekonomikám a překonala mrtvý bod, na němž jsme politicky uvízli po roce 1998 uzavřením „opoziční smlouvy“.

Oposmlouva stvrdila záměr dvou nejsilnějších politických stran do budoucna už nijak nerevidovat základní parametry klausovské „transformace české ekonomiky“, včetně „útěku před právníky“ a legitimizace „podnikatelských“ hochštaplerů, jako byl Viktor Kožený a další pochybní vítězové transformační hry bez pravidel.Má-li česká demokracie přežít, musí překonat oposmluvní tradici a nalézt jiný rozvojový model než (v nejlepším případě) stagnační model montovny.

Začíná se nám krutě nedostávat času. Volby přijdou nejpozději za dva a půl roku, zatímco ze Strakovky slyšíme, že prý tam nevědí, co jsou proruské dezinformace a jak je identifikovat. A údajně ani „není potřeba“ s nimi něco dělat, protože přece máme svobodu slova. Stojí za tímto přístupem bohorovná sebevražedná idiocie lidí, kterým moc rychle stoupla do hlavy? Anebo jde o plán, který může vyústit v opakování „opoziční smlouvy“ včetně politické spolupráce s veškerou proruskou hnědáckou břečkou?

Skandinávské a baltské státy vůči působení hybridní ruské propagandy imunizovala široká občanská mediální gramotnost vybudovaná velkoryse pojatým vzdělávacím systémem. To v Česku, kde se ani za patnáct let nestihlo v souvislosti s nástupem populačně silnějších ročníků připravit nezbytně nutné posílení kapacity středních škol, nic takového rozhodně nehrozí. Potenciální gymnazisté tu ve velkých počtech skončí na učebních oborech, z nichž odejdou často zahořklí, s kulturním a mezinárodním přehledem na úrovni Jana Zahradila.

Zatímco chcimírové pilně pracují, vláda proti nim nepodniká v podstatě nic. V důsledku toho otevírá dokořán dveře ruské hybridní válce proti České republice, takže v této souvislosti bohužel nelze o Fialově vládě říci, že by po letech babišismu a zemanismu opravdu obnovila jednoznačně prozápadní orientaci státu.

4
Vytisknout
7628

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2023