20195

Stanjura a Havlíček, levice a pravice

11. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Samozřejmě jsem poslouchal s velkým napětím tiskovou konferenci vlády k balíčku opatření, který má zachránit státní rozpočet. Nechci komentovat konkrétní kroky, situace je stále nepřehledná – a i kdyby byla přehledná, chci nejprve znát komentáře různých odborníků, abych je mohl strávit a udělat si názor. Několik věcí bych však chtěl vypíchnout už teď.



Velká energetická loupež, kterou budou platit ještě příští generace

11. 5. 2023

čas čtení 3 minuty


Reakce na oznámení hospodářských výsledků EPH


Energetický Průmyslový Holding uhlobarona Daniela Křetínského dnes oznámil výsledky svého hospodaření za rok 2022. Chlubí se miliardami vydělaných peněz - o skutečné ceně takového podnikání ale mlčí. Tu totiž musíme platit my všichni. Podle časopisu Forbes Křetínský během energetické krize své jmění takřka zdvojnásobil, a to zejména kvůli vysokým cenám elektřiny a tepla. Zatímco vláda škrtá a hledá úspory u obyčejných lidí, energetické korporace slaví rekordní zisky.



 19248

Vždyť se máme jako prasata v žitě…

11. 5. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut


Věříme, nevěříme

Konečně i my na východ od Západu ve střední Evropě jsme se dočkali nemilosrdného ortelu nad divy a zázraky neoliberálního kapitalismu, kde kouzelný, nicotný, malý svazák z ničeho nic dovedně pílí a umem vybudoval oligarchická monstra, jež se slávou a zkažeností kremelských hvězd dotýkají. Není pak u nás nouze o pohádkové narcistické premiéry i prezidenty, ekonomické zvěstovatele zítřejších Budelípů, které se včera cestou někde na rozcestí záhadně vydaly zlým směrem, či o další novodobá politická strašidla.

30372

O platech soudců a daňové progresi

11. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Všiml jsem si včera v Českém rozhlase, že vláda opět otevírá téma platů soudců. Prý je třeba ty platy zmrazit, prý je třeba být solidární. Soudci nesouhlasí a chtějí se bránit. Vědí, že téma už bylo před Ústavním soudem, který se postavil na stranu soudců. Má tohle vláda zapotřebí, když existuje mnohem čistější a srozumitelnější cesta?

30714

Služebníček

11. 5. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Politika je služba. Ve světě idejí to tak je. V interpretaci mnohých jde o to nikoliv sloužit, ale posloužit. Posluhovat. Závidím docela Britům, když řeší, do jaké míry má nebo nemá politika posluhovat monarchii. Přeci jen tam člověk vidí to historické a kulturní pouto a dokáže i trochu pochopit to pokrytectví, které vede mnoho britských politiků k přesvědčení, že zavírat britské republikány v den korunovace je správně. Opakuju, dokáže pochopit to pokrytectví, i když ho v žádném případě nesdílí. Je ale těžké pochopit posluhování, které je naprosto odtržené od jakéhokoliv veřejného zájmu a jehož jediným cílem je snaha vylepšit si vlastní mediální obraz i za cenu naprosté diskreditace veřejné služby ve prospěch nějaké korporace.

Rozhovor Britských listů 597. Bude zrušeno pražské divadlo Rokoko?

4. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V důsledku ideologické posedlosti vládnoucích českých politiků "plošnými škrty" a "privatizací všeho" je nyní ohrožena existence většiny pražských divadel. O tom hovoří s Janem Čulíkem herec a odborář Stanislav Lehký.

Ruská agrese na Ukrajině: Operace na Ukrajině je "složitá", tvrdí Kreml; podle amerického thinktanku jsou ruské síly v Bachmutu "ochromeny"

11. 5. 2023

čas čtení 13 minut

  

- Zelenskij vyzývá k trpělivosti a říká, že Ukrajina by "ztratila spoustu lidí", kdyby nyní zahájila protiofenzívu

Ukrajinský prezident říká, že některé armádní bojové brigády jsou připraveny, ale potřebují obrněná vozidla

Ukrajinský prezident Zelenskyj popřel jakoukoli účast Ukrajiny na útoku dronem na Kreml.

Zelenskij: "potřebujeme více času" na protiofenzívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v rozhovoru pro několik médií  uvedl, že země potřebuje více času na přípravu očekávané jarní protiofenzívy. Divákům řekl:

Můžeme jít kupředu a být úspěšní. Ale ztratili bychom spoustu lidí. Myslím, že to je nepřijatelné. Takže musíme počkat. Potřebujeme ještě trochu času.

Řekl, že armáda má bojové brigády, které jsou připraveny, ale stále jí chybí slíbená obrněná vozidla, která  přicházejí pomalu.

Zelenskij zdůraznil, že Ukrajina není připravena postoupit žádné území za mír, a řekl:  "Každý bude mít nějakou představu. Nemohou na Ukrajinu tlačit, aby se vzdala území. Proč by měla jakákoli země světa odevzdávat Putinovi své území?".

Pokud jde o incident s dronem nad Kremlem, Zelenskij opět odmítl jakoukoli ukrajinskou odpovědnost a řekl: 

Neustále hledají něco, co by znělo jako ospravedlnění: "Vy nám děláte tohle, tak my vám uděláme tohle."   Ale nefunguje to. Dokonce ani na jejich domácí veřejnost to nezabralo. Dokonce ani jejich vlastní propagandisté tomu nevěřili. Protože to vypadalo velmi, velmi uměle.

Řekl také, že Ukrajinci začínají vnímat účinek nedostatku ruské výzbroje na bojišti, a poznamenal: "Stále toho mají hodně ve skladech, ale už vidíme, že v některých oblastech snížili denní palbu." 

- Rusko ničí v Bachmutu kostely:


 19248

Fiala se schází s italskou fašistkou, která šíří konspirační teorie o "řízené migraci" do Evropy

11. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Itálie má nyní konspirační teorii o uprchlících jako oficiální vládní politiku. S šiřitelkou této konspirační teorie se v Praze radostně setkává premiér Petr Fiala

Meloniová je první západoevropský politik, který tvrdí, že imigrace na Západ je řízená, namísto toho, že vzniká organicky chudobou a válkou. Italská premiérka Meloniová šíří rasistickou "teorii velkého nahrazení obyvatelstva", a na jejím základě prosazuje daleko drastičtější postih lidí přicházejících do Itálie v rámci neregulérní migrace






Vláda ODS škodí vašemu zdraví. Zabijete se alkoholismem

11. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta




 19506

Maďarské dezinformace v Rusku

11. 5. 2023

čas čtení 13 minut

 
Jak Moskva využívá fake news z Budapešti k očerňování Ukrajiny
 
Vzestup maďarských dezinformací v ruských médiích je příkladem oportunistické povahy těch, kdo šíří protiukrajinskou propagandu, a zároveň zvyšuje zranitelnost menšinových skupin v regionu, píše Dorka Takacsy na serveru Visegrad Insight.

Zatímco ruské dezinformace ve střední a východní Evropě jsou stále více studovány a chápány, méně se ví, jak jsou schopny dezinformace proudit i opačným směrem.

V rámci kampaně za stanovení základní rychlosti ve městech 30 km/h kráčely ve středu protestní pochody Prahou i Brnem

11. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Účastníci vyzývají politiky k dialogu o zklidňování dopravy a zajištění bezpečnosti pro chodce a cyklisty

Na druhou květnovou středu svolala skupina Poslední generace hned dva pochody. Po již více než dva měsíce trvající pražské kampani se minulý týden přidalo Brno. Organizátoři volají po zklidňování dopravy a zavedení rychlosti 30 km/h jako základní v obou městech. 




 18077

Vstup NATO do Asie riskuje hlubší sblížení Číny a Ruska

11. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

NATO plánuje otevřít styčný úřad v Japonsku, který by koordinoval vztahy s Tokiem a dalšími spřátelenými mocnostmi v Indopacifiku, uvádí se v nové zprávě deníku Nikkei Asia.

Otevření kanceláře, která bude první svého druhu v regionu, představuje významný krok v posunu NATO směrem ke konfrontaci s Čínou, který začal v loňském roce, kdy aliance oficiálně označila Peking za hrozbu, píše na webu Responsible Statecraft Connor Echols.

31289

Volby v Turecku by mohly znamenat konec Erdoganovy éry

11. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Na transparentu s Kemalem Kilicdarogluem se v jeho nejnovější televizní reklamě objevuje nápis "Toto vám slibujeme, jaro bude zase tady". Jedná se o známý text populární turecké písně z 90. let. Je to také hlavní slogan kampaně Aliance národa - opoziční koalice šesti stran - v jejímž čele stojí Kilicdarogluova Republikánská lidová strana (CHP), píše na webu Responsible Statecraft Sibel Oktay.

29463

Izrael je sud s prachem, který je před výbuchem

11. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Smrt prvního Palestince, který po více než 30 letech zemřel ve vazbě na následky hladovky, vyvolala v Gaze na začátku května masové protesty a přestřelku mezi Izraelem a ozbrojenými palestinskými skupinami. Později bylo dohodnuto příměří, ale situace zůstává velmi napjatá.

Je to jen další rána pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten se nyní snaží udržet pohromadě svou roztříštěnou koalici tváří v tvář masovým protestům proti plánům jeho vlády na reformu soudnictví v zemi, která by jej fakticky podřídila Knesetu. Netanjahu byl nucen tento plán v dubnu po čtyřech měsících pouličních protestů v izraelských městech odložit, píše James Sunderland na webu The Conversation.

 17013

Poslední hřeb do rakve arabského jara: Rehabilitace Asadovy Sýrie

11. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Ministři zahraničí států Ligy arabských států na nedělním zasedání v Káhiře ukončili pozastavení členství Sýrie v této organizaci. Sýrii bylo členství odňato v listopadu 2011, kdy se syrská arabská armáda chystala k masakrování demonstrujících civilistů.

Toto rozhodnutí de facto uznává, že vláda Bašára Asada v občanské válce zvítězila, třebaže se tak stalo s pomocí Íránu, Hizballáhu, iráckých šíitských milic a ruských letounů. Ačkoli má Bašár Assad na rukou spoustu krve, stejně jako mnoho představitelů členských států Ligy arabských států, o špatnou situaci v oblasti lidských práv zde nikdy nešlo, píše historik a blízkovýchodní expert Juan Cole.

 17954

"Špatné zprávy": Nečekané tání grónského ledovce by mohlo dramaticky změnit prognózy růstu hladiny moře

11. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Ledovec na severu Grónska taje rychleji a jiným způsobem, než se vědci dosud domnívali, což má znepokojivé důsledky pro budoucí rychlost zvyšování hladiny světových moří.

Nový objev byl tento týden zveřejněn v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vědci zjistili, že oteplující se voda v oceánu roztavila dutinu na dně Petermannova ledovce, která je vyšší než Washingtonův památník, jak uvedla agentura Associated Press. Pokud se podobně budou chovat i další ledovce v Grónsku a Antarktidě, mohlo by to zdvojnásobit předpovědi, jak rychle bude spalování fosilních paliv způsobovat tání ledu a zvyšování hladiny moří, informuje web commondreams.org.

 18058

Konflikt v Súdánu hrozí přerůst v regionální chaos

11. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Súdánská válka je na pokraji rozpoutání významného regionálního konfliktu. Tomu lze zabránit. Je však třeba, aby roli při moderaci konfliktu primárně sehrála Organizace spojených národů. O víkendu USA a Saúdská Arábie svolaly do Džiddy jednání o krátkodobém příměří, které by umožnilo přísun humanitární pomoci a evakuaci civilistů. To je těžký úkol. Američtí a saúdští diplomaté však stojí před druhým, stejně obtížným úkolem: jak izolovat súdánskou krizi, aniž by zabředla do regionálních a globálních antagonismů, píše Alex de Waal.

Británie: Arcibiskup canterburský ostře zaútočil na kontroverzní zákon britské konzervativní vlády kriminalizující uprchlíky

10. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Návrh britského vládního zákona o migraci  je nepraktický a morálně nepřijatelný, říká Justin Welby

Canterburský arcibiskup tento návrh zákona v Horní sněmovně a prohlásil, že poškodí postavení Spojeného království ve světě a neřeší základní příčiny migrace



Arcibiskup z Canterbury napadl stěžejní vládní návrh zákona o tzv. "nelegální" migraci (migace není nelegální, pozn. red.)  jako "morálně nepřijatelnou" legislativu, která "poškodí zájmy a pověst Spojeného království doma i v zahraničí".

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ruská agrese na Ukrajině Francie vyzývá EU, aby označila Wagnera za teroristickou skupinu; Rusko tvrdí, že v Kursku byl sestřelen dron "nepřítele"

10. 5. 2023

čas čtení 14 minut

 
Ukrajina sděluje, že částečně zničila ruskou brigádu útočící na Bachmut

Ukrajinská armáda uvedla, že její síly vážně poškodily ruskou 72. samostatnou motostřeleckou brigádu u Bachmutu

Serhij Čerevatij, mluvčí ukrajinských jednotek na východě, uvedl, že situace v Bachmutu zůstává "obtížná", ale že Moskva je stále více nucena používat jednotky pravidelné armády kvůli těžkým ztrátám v řadách soukromé armádní skupiny Wagner.

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin, jehož soukromá skupina Wagner bojuje v Bachmutu, v úterý uvedl, že brigáda ruské armády opustila své pozice.

"Bohužel ještě nezničili celou [ruskou] brigádu, ale dvě roty tam byly vážně poškozeny," řekl Čerevatij v televizním komentáři.
 

PR oddělení Lidlu hacklo profil ministra zemědělství?

10. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



30003

Soud nařídil Trumpovi, aby E Jean Carrollové zaplatil odškodné ve výši 5 milionů dolarů

9. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Porota u soudu v civilním sporu rozhodla, že Trump sexuálně zneužil novinářku E Jean Carrollovou, odmítla ale obvinění, že ji znásilnil.   

Porota rovněž shledala, že Trump Carrollovou pomluvil, a kromě dvoumilionového odškodného za ublížení na zdraví jí přiznala i odškodné ve výši 3 milionů dolarů.
 
Porotci sice neshledali Donalda Trumpa odpovědným za nejzávažnější obvinění, které proti němu E Jean Carroll vznesla - znásilnění -, její verdikt nicméně bude bývalého prezidenta stát jak finanční náklady, tak zřejmě i jeho pověst.

Newyorská porota ho shledala odpovědným za pomluvu a sexuální zneužití a nařídila mu zaplatit odškodné v celkové výši 5 milionů dolarů: za  ublížení na zdraví 2 miliony dolarů jako odškodné a 20 000 dolarů jako sankční odškodné a za pomluvu 2,7 milionu dolarů jako odškodné a 280 000 dolarů jako sankční odškodné.

Trump na své sociální síti Truth social rozsudek odmítl:

"VŮBEC NETUŠÍM, KDO TA ŽENA JE. TENTO ROZSUDEK JE OSTUDNÝ - JE POKRAČOVÁNÍM NEJVĚTŠÍHO HONU NA ČARODĚJNICE VŠECH DOB!"

Zdroj v angličtině ZDE

Vědci objevili mikroby, které dokáží rozkládat plasty při nízkých teplotách

10. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Vědci objevili mikroby, kteří  dokážou konzumovat plasty při teplotě 15 °C, což je potenciální průlom v oblasti recyklace plastů

 
Vědci v Alpách a Arktidě objevili mikroby, kteří dokáží rozkládat plasty při nízkých teplotách, což by mohlo být cenným nástrojem při recyklaci.

Mnoho mikroorganismů, které to dokážou, již bylo nalezeno, ale obvykle mohou pracovat pouze při teplotách nad 30C. To znamená, že jejich využití v průmyslové praxi je kvůli potřebnému ohřevu neúměrně drahé. To také znamená, že jejich používání není uhlíkově neutrální.

 20271

Manžel Glenna Greenwalda zemřel za podezřelých okolností

9. 5. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Ve věku 37 let zemřel za podezřelých okolností David Miranda, brazilský levicový politik, který měl tři děti s americkým novinářem Glennem Greenwaldem, známým zveřejněním dokumentů Edwarda Snowdena uniklých z americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). David byl sportovně založený a zdravý muž, ale v srpnu loňského roku během předvolební kampaně záhadně onemocněl žaludečními problémy a nakonec neopustil jednotku intenzivní péče v nemocnici.

31480

O vážném stavu vysokonapěťového vedení v České republice: Dopis nejvyšším činitelům

9. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 4 minuty

Vážení,

Naše společnost, Maděra, s.r.o., oznámila v roce  2011 státem většinově vlastněné distribuční společnosti elektrické energie, ČEZ Distribuce, a.s., že porušuje minimálně v pěti bodech Evropské technické normy a Evropské směrnice pro stavbu elektrických vedení velmi vysokého napětí a pro přenos a distribuci elektrické energie. Na základě toho byla naše společnost zapsána na černou listinu ČEZ Distribuce, byla vyloučena z databáze jejích dodavatelů a nebyly jí uhrazeny práce v objemu asi 20 milionů Kč. Začala se těchto plateb domáhat soudně.

Dne 3.5.2023 byla odsouzena  Vrchním soudem České republiky k úhradě soudních nákladů odpůrce v objemu několik miliónů korun, což je daleko přes její finanční možnosti, a tím byla donucena k podání návrhu na insolvenci. Majitelé společnosti to považují za odplatu za oznámení o porušování technických norem EU a nařízení EU a za flagrantní porušení ochrany veřejného oznamovatele (whistleblowera).

 18690

Dokumentace č. 1 OPRAVA VEDENÍ 1947/1948 ŘÍČANY - STRANČICE - BENEŠOV

9. 5. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 24 minut

Shrnutí:

1) Jedná se o opravu vedení 110 kV 1947/1948 Říčany-Strančice-Benešov.
2) Vedení spadlo v pátek, dne 5.8.2022, ve 20:30, vodiče spadly na dálnici D1 z Prahy do Brna. (Obrázek 1)
3) Spadly stožáry č. 55-59. Zůstaly stát stožáry č. 54, 60 a 61. Ze stožáru č. 61 byly strženy vodiče.
4) Stožáry 55, 56 a 57 stojí na vulkanitu, 58 na kvartéru, 59 a 60 na metamorfitu. (Obrázek 4)
5) Je zřejmé, že převažující větry v místě havárie vedení jsou západní, v úhlech mezi 240° a 330°.
6) Vedení spadlo po směru převažujících západních větrů, t.j. směrem od Prahy na východ, na Brno.
7) Vedení spadlo při rychlosti větru jen 56,8 km/h – viz příloha 1.
8) Vedení mělo být nadimenzováno na rychlost větru 128-130 km/h.
9) Maximum směru převažujících větrů je v místě vedení pod úhlem 300°. (Obrázek 10)
10) V okamžiku pádu vedení vál vítr ze směru pod úhlem 306°. (Viz příloha 1)
11) Vedení se dlouhodobě naklánělo po směru převažujících větrů a tímto směrem také spadlo.
12) Vedení spadlo za přívalového deště 14,3 l/m2. (Viz příloha 1)
13) Dlouhobě podmáčený stožár č. 58 bez hlubinného základu stál pravděpodobně v jezírku vody.


Pro koho budujeme digitální peklo?

9. 5. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


My staří lidé nad hrobem se vyspělého digitálního pekla nedožijme, ale naše děti, nebo děti našich dětí zcela určitě. Pokud ovšem nebude globální termonukleární válka, potopa světa, kontinentální zemětřesení, mimozemská invaze, zásah boží a jiné pohromy, které rázem zničí celý povrch planety Země.

 19376

Průzkum: Jak je to v Rusku s podporou války?

10. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Rusové naprostou většinou podporují Putinovu válku na Ukrajině, ale neprojevují pro ni žádné zvláštní nadšení. Jde o výsledek depolitizace ruské společnosti a tím její ochoty přijmout válku jako normální nebo nevyhnutelnou spíše než jako něco, na co si potřebují vytvořit vlastní názor, píší sociologové Světlana Jepyljeva a Saša Kappinen.

 20087

Rusko: Od občanství ke kastovnímu systému?

10. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Navzdory ústavnímu ustanovení, které říká, že všichni občané Ruské federace jsou si před zákonem rovni, Putinův režim nyní zachází s naturalizovanými velmi odlišně než s těmi, kteří se narodili jako rodilí občané. Jde o rozdíl, který by mohl zaniknout a poškodit i samotné občany, varuje novinář píšící pod pseudonymem Azamat Ismajlov.

 19385

Rusko a "nerealistická realita"

10. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Jádrem dramatu situace v Rusku a jeho války na Ukrajině je, že Ruské federaci vládne "kolektivní Putin". Pokud zítra zemře, nahradí ho jiný Putin, což znamená, že Rusko může válku prohrát, ale odmítne tuto skutečnost uznat a místo toho se snažit konflikt rozšířit, říká Yurij Felštinskij.

Rozhovor Britských listů 596. Ideolog šlendrián potřebuje, aby získal moc

2. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



Výtvarník a sochař Pavel Karous zveřejnil otevřený dopis na obranu mezinárodné známé historičky střední Evropy Muriel Blaive, kterou z ideologických důvodů vyhodili z tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů. Pak se situace ještě zhoršila, protože vedení Ústavu vyhodilo i šéfa oddělení vzdělávání a nahradilo ho policistou, takže všichni jeho zaměstnanci rezignovali. Co motivuje ideology spoléhat se na šlendrián? Proč ho potřebují? O tom a o dalších aspektech tohoto závažného modelového případu, který, jak se zdá osvětluje v dnešní České republice skoro všechno, hovoří s Pavlem Karousem Jan Čulík.

 20254

Rozhovor Britských listů 594. Konec školského oddělení ÚSTRu. Rada ÚSTRu (a potažmo Senát ČR) zlikvidoval důležité odborné pracoviště

26. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Po vyhození šéfa Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho nahrazení policistou bez historického vzdělání zaměstnanci školského oddělení rezignovali. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje jeden z postižených, historik a pedagog Jaroslav Najbert, celý kontext. Novému vedení ÚSTRu, najmenovanému Senátem, stejně jako nové Radě ÚSTR, vadil nezávislý, akademický přístup školského oddělení k historii. Požadavek byl šířit ideologii. Poslanci Senátu a Rada ÚSTR tak zničili - částečně z diletantismu, částečně ze zlé vůle - významné odbornéé pracoviště, jehož úkolem bylo vytvořit pro školy moderní, pluralitní, kritický přístup k výuce historie, který měl sloužit pro ministerstvo školství jako vzor pro obdobnou reformu vyučování i v jiných předmětech. Oddělení vzdělávání ÚSTRu po ukončení  výpovědní lhůty jeho zaměstnanců letos v červnu končí.

 20068

Rosstat: Rusko za 14 měsíců utratilo na válku 5 bilionů rublů

10. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Putinův režim ve svých zprávách o tom, co se děje v ekonomice, sleduje dva protichůdné cíle. Na jedné straně chce zveřejnit čísla, která ukazují, že ekonomika pod jejím moudrým vedením roste. Ale na druhé straně chce také skrývat výdaje, jimiž se nemůže pyšnit a které zemi stále více zatěžují, upozorňuje Sergej Alexašenko.

Rozhovor Britských listů 593. Radní pro dopravu Ryvola: Zpoplatníme vjezd auty do Prahy 1

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



S Vojtěchem Ryvolou, radním pro dopravu na Praze 1, hovoří Jan Čulík o jeho plánech jak vyřešit šokující dopravní situaci v centru Prahy, které je zahlceno auty. Vjezd na Staré Město pražské bude zpoplatněn, bude vyřešeno parkování (už nyní začíná Městská policie tvrději zasahovat proti nepatřičně zaparkovaným vozidlům) a pan Ryvole chce vybudovat páteřní cyklostezky, oddělené od komunikací pro automobilová vozidla, vedoucí přes celou Prahu. Aby nevjížděli občané do centra města auty, musejí vzniknout na pražských předměstích na uzlech veřejné dopravy lehce dostupná parkoviště.

Ruská agrese na Ukrajině: Přes noc Rusko odpálilo na Ukrajinu 25 raket

9. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Ukrajinské ozbrojené síly  oznámily, že Rusko přes noc odpálilo na Ukrajině 25 raket, přičemž 23 z nich bylo sestřeleno.

Serhij Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy, uvedl, že podle předběžných informací nedošlo při útoku, který byl proveden řízenými střelami z oblasti Kaspického moře, k žádným obětem.

Padající trosky dopadly na dům ve čtvrti Holosiivskyi na jihozápadě Kyjeva, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko na svém kanálu pro zasílání zpráv Telegram a dodal, že nedošlo k žádným obětem ani velkým škodám.

V často ostřelované Ševčenkovské čtvrti v centru Kyjeva se na silnici nacházejí trosky, uvedla agentura Reuters.
 
- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přijela do Kyjeva, kde se setká se Zelenským.




Turkmenistán svými obrovskými emisemi metanu ohrožuje planetu Zemi

9. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Úniky metanu, silného skleníkového plynu v Turkmenistánu, by podle odborníků mohly být snadno napraveny a rychle by se snížilo globální oteplování


Úniky metanu pouze ze dvou hlavních nalezišť fosilních paliv v Turkmenistánu způsobily v roce 2022 více globálního oteplení než veškeré emise uhlíku ve Velké Británii, jak odhalily satelitní údaje.

Emise tohoto silného skleníkového plynu z Turkmenistánu, země bohaté na ropu a zemní plyn, jsou "ohromující" a představují "děsivý" problém, který by měl být snadno řešitelný, uvedli odborníci.

 16524

Plody druhé světové války a Schumanova deklarace

9. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut


Kdyby Rusko chtělo při oslavách konce druhé světové války skutečně demonstrovat, že nacismus byl poražen, muselo by se chlubit demokracií, svobodnými volbami, lidskými právy, zejména právy levicových stran, právy homosexuálů a ž/Židů. Hitler a jeho banda by se nejvíce vztekali třeba při pohledu na průvod gay pride.

Ruská totalitní moc už od dob Stalina zakrývá svou podobnost s nacismem vzpomínkami na jeho vojenskou porážku, na níž měla lví podíl Rudá armáda. Princip nacistického přístupu ke světu byl ale poražen teprve v západní Evropě v souvislosti s její integrací a prosazováním lidských práv, zejména práv menšin.

 20269

Trapas. Londýnská policie se (částečně) omluvila za bezdůvodné zatčení antimonarchistických aktivistů

9. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Londýnská policie nyní tvrdí, že "lituje" sobotního zásahu,  šéf organizace Republic campaign vyzývá k vyšetření chování policistů.


Metropolitní policie se snažila obhajovat zatčení protestujících proti monarchii během korunovace, přestože oznámila, že proti nim nebude vzneseno žádné obvinění


Policie uvedla, že vyjádřila "politování" nad tím, že v sobotu bylo zatčeno šest demonstrantů z antimonarchistické organizace Republic.

Vedoucí této organizace  Graham Smith uvedl, že skupina zvažuje právní kroky, a požaduje vyšetření chování policistů.

Policie je v jámě, tak kope stále hlouběji a usilovněji...

 19152

Ještě jednou: Má britská monarchie nějaký smysl?

9. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Petr Fischer zaznamenává v komentáři, s podivem, s jakým nadšením civěli Češi v televizi na sobotní korunovační týjátr v Londýně. Další věc, která je úplně irelevantní. Má britské monarchie nějaký smysl? Kriticky se nad tím zamýšlí i pravicový komentátor Simon Jenkins.

(Mimochodem, nedáváme sem fotografii Karla v královské koruně, protože ta fotografie je naprosto absurdní...)

Korunovační víkend znovu potvrdil, že Británie není skromnou, symbolickou, "cyklistickou" monarchií, jakou si osvojila řada jiných evropských dědičných království. Její královská rodina zůstává velkolepou, historií, náboženstvím, rituály a extravagancí prosycenou institucí celebrit. Dědičnost je jako základ pro vysoký úřad neobhajitelná, ale může přežít, pokud je legitimizována souhlasem. Král by se měl skutečně těšit podpoře lidu, jinak není ničím. Otázkou však zůstává: je tato popularita bezpečněji zaručena nenápadnou umírněností, nebo velkými sbory vojáků, zlatými kočáry, řvoucími tryskáči, popovými hvězdami, biskupy a Bohem?

 20268

Krajní pravice získává zpět Chile

9. 5. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Gabriel Boric se zapsal do historie, když vyhrál prezidentské volby v Chile. Jako mladý levičák vedl protesty proti vládě. Boric, jehož předci pocházejí z Chorvatska, byl předsedou Federace studentů chilské univerzity a jednou ze symbolických tváří demonstrací mladých Chilanů na obranu vzdělání a za novou ústavu. Současná Magna Charta pochází z roku 1980, z doby diktatury Augusta Pinocheta. Nejmladší prezident v dějinách země proto svolal volby, aby vybral 50 zástupců, kteří mají vypracovat novou ústavu.

 19383

Brno, má láska

9. 5. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Když jsem přemýšlela nad titulkem pro tento rozhovor, musím říci, že výstižnější titulek bych hledala marně, neboť znáte někoho, kdo by byl bez velké lásky k městu, kde se nenarodil schopen vytvořit, tak rozsáhlé nejen přednáškové, ale i knižní dílo, kdyby necítil veškerou lásku k onomu prostředí, do něhož se přistěhoval. Já tedy ne, protože člověk může tvořit jen tehdy, když miluje. A tak je tomu i u nejuznávanější české historičky a spisovatelky Mileny Flodrové, která celou svou zmíněnou tvorbu zasvětila svému milovanému městu Brnu a jeho nejbližšímu okolí.

Tiskárny Lexmark a ekologie

9. 5. 2023 / Bohumír Tichánek

čas čtení 3 minuty

 

V 19. století vzdálený sluneční výbuch poškodil telegrafní zařízení. Roku 1859 neodolala proudu iontů ani hrubá tehdejší elektrotechnika. Jenže oč hůř by dopadla současná choulostivá elektronika? V malé míře to zažila Kanada roku 1989. Takže zálohovat elektronickou dokumentaci tiskem na papír může být důležité.

Běžně se používají inkoustové nebo laserové tiskárny. Dbát jejich životnosti bývá potřebné, vždyť opakovaná výroba ubírá surovin. A po jejich rozebrání bývá nejisté další uplatnění uvolněných materiálů.

Chci hodinky s vodotryskem

9. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Proč nás ohrožuje obranná smlouva s USA

9. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Text obranné smlouvy mezi Českou republikou a USA lze popsat jako čistou ideologii. V preambuli smlouvy jsme opakovaně ujišťováni o tom, že smlouva posílí bezpečnost, stabilitu a přispěje k mezinárodnímu míru. Kdo by nechtěl posílit bezpečnost České republiky a přispět k mezinárodnímu míru, že? Když však pečlivě prostudujeme celý text tak zjistíme, že tyto vzletné fráze se pokouší zastřít pravý účel smlouvy – učinit z nás jen další článek americké válečné mašinérie, píše Vítek Prokop, člen předsednictva Celostátního výboru Levice,

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zesílilo své útoky na Ukrajinu

8. 5. 2023

čas čtení 11 minut

- Ve Frankfurtu se beztrestně konala oslava ruské genocidy na Ukrajině: - Rusko včera zaútočilo na Kyjev:

Ukrajina uvedla, že zničila všech 35 íránských bezpilotních letounů Shahed, které Rusko vypustilo v rámci vlny útoků po celé zemi v pondělí.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své obvyklé ranní aktualizaci uvedl, že Rusko rovněž provedlo 16 raketových úderů na města a regiony včetně Charkova, Chersonu, Nikolajeva a Oděsy a 61 leteckých úderů. Rovněž informoval o 52 případech nepřátelského ostřelování a uvedl, že "bohužel jsou mrtví a zranění mezi civilisty, poškozené výškové budovy, soukromá obydlí a další civilní infrastruktura".

Rusko zesílilo své útoky na Ukrajinu před úterní výroční přehlídkou ke Dni vítězství v Moskvě, která se koná u příležitosti výročí vítězství sovětského Ruska nad nacistickým Německem v roce 1945.

Tyto oslavy se postupně staly ústředním bodem vize ruské identity, kterou si Vladimir Putin za 23 let svého působení v čele země vytvořil.

Letos se však mezi ruským vedením objevily známky znepokojení nad oslavami v souvislosti s obavami z ukrajinských úderů, poté, co minulý týden na Kreml zaútočily neznámé drony.

"Panuje nervozita, kterou jsem nikdy předtím neviděl," řekl jeden z úředníků moskevského starosty. "Ale Den vítězství musí proběhnout, jiná možnost není."

Moskvu před průvody na Den vítězství zasáhla "nervozita, jakou jsme ještě nezažili

Jde o hubu. Velmi důležitý článek Karla Dolejšího

8. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Překonání závislosti na Rusku je projekt zahrnující sofistikovanou průmyslovou a energetickou politiku, která by Česko po letech zaklínání se „doháněním Západu“ skutečně přiblížila vyspělým západoevropským ekonomikám a překonala mrtvý bod, na němž jsme politicky uvízli po roce 1998 uzavřením „opoziční smlouvy“.

Oposmlouva stvrdila záměr dvou nejsilnějších politických stran do budoucna už nijak nerevidovat základní parametry klausovské „transformace české ekonomiky“, včetně „útěku před právníky“ a legitimizace „podnikatelských“ hochštaplerů, jako byl Viktor Kožený a další pochybní vítězové transformační hry bez pravidel.Má-li česká demokracie přežít, musí překonat oposmluvní tradici a nalézt jiný rozvojový model než (v nejlepším případě) stagnační model montovny.

Začíná se nám krutě nedostávat času. Volby přijdou nejpozději za dva a půl roku, zatímco ze Strakovky slyšíme, že prý tam nevědí, co jsou proruské dezinformace a jak je identifikovat. A údajně ani „není potřeba“ s nimi něco dělat, protože přece máme svobodu slova. Stojí za tímto přístupem bohorovná sebevražedná idiocie lidí, kterým moc rychle stoupla do hlavy? Anebo jde o plán, který může vyústit v opakování „opoziční smlouvy“ včetně politické spolupráce s veškerou proruskou hnědáckou břečkou?

Skandinávské a baltské státy vůči působení hybridní ruské propagandy imunizovala široká občanská mediální gramotnost vybudovaná velkoryse pojatým vzdělávacím systémem. To v Česku, kde se ani za patnáct let nestihlo v souvislosti s nástupem populačně silnějších ročníků připravit nezbytně nutné posílení kapacity středních škol, nic takového rozhodně nehrozí. Potenciální gymnazisté tu ve velkých počtech skončí na učebních oborech, z nichž odejdou často zahořklí, s kulturním a mezinárodním přehledem na úrovni Jana Zahradila.

Zatímco chcimírové pilně pracují, vláda proti nim nepodniká v podstatě nic. V důsledku toho otevírá dokořán dveře ruské hybridní válce proti České republice, takže v této souvislosti bohužel nelze o Fialově vládě říci, že by po letech babišismu a zemanismu opravdu obnovila jednoznačně prozápadní orientaci státu.

Británie: Zatýkání aktivistů při korunovaci bylo policií předem připravené. Lhala

8. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Londýnské Metropolitní policie terčem ostré kritiky poté, co byly zatčeni i účastníci kampaně za bezpečnost žen rozdávající alarmy proti znásilnění

Včera jsem byl zatčen, když jsem filmoval stoupence kampaně JustStopOil držícího transparent na chodníku u trasy korunovačního průvodu. Jsem filmař a měl jsem na krku jasně viditelnou tiskovou akreditaci od filmařského odborového svazu BECTU. Policie mou práci interpretovala jako "spiknutí s cílem spáchat veřejné pohoršení".




Zatýkání protestujících proti monarchii a novinářů (!!) během korunovace bylo předem promyšleným pokusem "narušit a oslabit"  republikánskou demonstraci, uvedl jeden z předních aktivistů.

Graham Smith, vedoucí organizace Republic, uvedl, že rozhodnutí Metropolitní policie rozbít plánovaný sobotní protest ještě před jeho zahájením pošlapalo jejich práva, a dodal, že organizace Republic se Scotland Yardem jednala předem po dobu několika měsíců.

Politici z londýnské radnice se připojili k londýnskému starostovi Sadiqovi Khanovi a žádali od Scotland Yardu odpovědi na otázky týkající se zadržení protestujících z organizace Republic a dobrovolníků, kteří pro místní radu pracují na zajištění bezpečnosti lidí.

Smith řekl v pořadu BBC Radio 4 Today: "Máme za sebou čtyři měsíce podrobných rozhovorů s Metropolitní policií, během nichž jsme jí přesně vysvětlili, co budeme dělat a kde budeme. Řekli jsme jim, kolik máme transparentů, co na nich bude napsáno, že budeme mít vlajky, že budeme mít zesilovací zařízení.

" Zesilovací zařízení pak bylo zabaveno a mým kolegům bylo řečeno, že pokud budou používat megafony, budou zatčeni. Celé to byl záměrný pokus narušit a oslabit náš protest."

Jak šílení ministři ničí Českou republiku

8. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Zaznamenejte také nesmyslný příkaz britských konzervaiivců, aby se voliči ve volebních místnostech prokazovali průkazem totožnosti, který neexistuje, protože Británie nemá občanky. Žádné volební podvody se nekonaly, volebním podvodem je vyloučení 2 milionů lidí bez průkazů od voleb.(JČ)



Polské pohraniční stráže hodily uprchlíka se zlomenou nohou přes zeď. Leží tam už dva dny, nemůže chodit

7. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Polské pohraniční stráže poskytly základní lékařskou pomoc uprchlíku se zlomenou nohou a pak ho přehodili přes pohraniční plot a řekly mu, ať jde zpátky do Běloruska. Uprchlík nemůže chodity. Leží tam, stále na polském území, už dva dny.



31478

Jak vláda umí léky a tripartitu

7. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Kreslený komentář: Beno Trávníček

V neděli jsem výjimečně sledoval téměř celé Otázky V. Moravce, zvládl jsem necelé dvě hodiny. Prvních asi 45 minut byla debata s ministrem zdravotnictví a šéfem Lékárnické komory o nedostatku léků. Pan ministr Válek mne ohromil svým tvrzením, že vlivní čeští politici a úředníci jsou placeni farmaceutickými firmami, aby bránili jejich zájmy proti zájmům veřejnosti.

 20265

Londýnská korunovace krále Karla: Mnoho lidí proti ní zuřilo, mnoho lidí jí bylo nadšeno

7. 5. 2023

čas čtení 14 minut

Fotbaloví fanoušci v sobotu v Anglii bučeli, když na stadioně před zápasem hráli anglickou hymnu God Save the King:

Podobným způsobem bučeli cestující na hlavním nádraží v Edinburku Waverley, když se tam hlasatel oznamující odjezdy vlaků zmínil o korunovaci. V Glasgow se v sobotu konala velká demonstrace za skotskou nezávislost, na níž demonstranti skandovali "Strčte si svou korunovaci do prdele".  Ovšem v Anglii se konalo 67 000 oslavných obědů na počest krále Karla.

Velké znepokojení vyvolalo zatýkání pokojných demonstrantů v Londýně způsobem, jimž to dělala komunistická policie před rokem 1989 v Československu nebo jak to dělá ruská policie dnes v Moskvě:

14971