Británie: Zatýkání aktivistů při korunovaci bylo policií předem připravené. Lhala

8. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
Londýnské Metropolitní policie terčem ostré kritiky poté, co byly zatčeni i účastníci kampaně za bezpečnost žen rozdávající alarmy proti znásilnění

Včera jsem byl zatčen, když jsem filmoval stoupence kampaně JustStopOil držícího transparent na chodníku u trasy korunovačního průvodu. Jsem filmař a měl jsem na krku jasně viditelnou tiskovou akreditaci od filmařského odborového svazu BECTU. Policie mou práci interpretovala jako "spiknutí s cílem spáchat veřejné pohoršení".




Zatýkání protestujících proti monarchii a novinářů (!!) během korunovace bylo předem promyšleným pokusem "narušit a oslabit"  republikánskou demonstraci, uvedl jeden z předních aktivistů.

Graham Smith, vedoucí organizace Republic, uvedl, že rozhodnutí Metropolitní policie rozbít plánovaný sobotní protest ještě před jeho zahájením pošlapalo jejich práva, a dodal, že organizace Republic se Scotland Yardem jednala předem po dobu několika měsíců.

Politici z londýnské radnice se připojili k londýnskému starostovi Sadiqovi Khanovi a žádali od Scotland Yardu odpovědi na otázky týkající se zadržení protestujících z organizace Republic a dobrovolníků, kteří pro místní radu pracují na zajištění bezpečnosti lidí.

Smith řekl v pořadu BBC Radio 4 Today: "Máme za sebou čtyři měsíce podrobných rozhovorů s Metropolitní policií, během nichž jsme jí přesně vysvětlili, co budeme dělat a kde budeme. Řekli jsme jim, kolik máme transparentů, co na nich bude napsáno, že budeme mít vlajky, že budeme mít zesilovací zařízení.

" Zesilovací zařízení pak bylo zabaveno a mým kolegům bylo řečeno, že pokud budou používat megafony, budou zatčeni. Celé to byl záměrný pokus narušit a oslabit náš protest."

 
Na otázku, zda si myslí, že jeho zatčení před akcí bylo promyšlené, Smith odpověděl: "Absolutně. Vůbec o tom nepochybuji, jednoduše proto, že jsme neudělali nic, co by mohlo ospravedlnit i to, že jsme byli zadrženi, zatčeni a vězněni."

Uvedl, že jeho organizace spolupracovala s policií po celou dobu plánování demonstrace, přičemž policisté ještě den předtím tvrdili, že s plánovanou demonstrací nemají žádný problém.

"Byli si dobře vědomi toho, co se chystáme udělat, a [řekli], že   nás nebudou rušit. Takže opakovaně lhali o svých záměrech. A myslím si, že měli v úmyslu už předem nás  zatknout," řekl.

Londýnská Metropolitní policie uvedla, že v sobotu zatkla 64 lidí, včetně členů kampaně Noční hvězdy pro bezpečnost žen, kterou vede westminsterská městská rada a která rozdává alarmy proti znásilnění a další předměty. Policie tvrdí, že podle zpravodajských informací se lidé chystali použít alarmy proti znásilnění k narušení korunovačního průvodu.

Scotland Yard čelí vyšetřování ohledně postupu při této akci a politička za Zelené Caroline Russellová, která předsedá výboru pro policii a kriminalitu londýnského zastupitelstva, jednání policie označila za "opravdu znepokojivé".

V rozhovoru pro deník Today uvedla: "Měl jsem pocit, že pro někoho, kdo se snaží protestovat a snaží se to dělat podle předpisů, bylo velmi obtížné pochopit, jaké jsou vlastně předpisy."

"Přijde mi naprosto neuvěřitelné, že ti lidé, kteří tam byli jako dobrovolníci, rozdávali vietnamky lidem, kteří už nemohli jít na vysokých podpatcích, protože to trochu přehnali s pitím, a rozdávali alarmy proti znásilnění, byli zatčeni. Jak to? Přijde mi to velmi zvláštní."

Ken Marsh, předseda Metropolitní policejní federace, uvedl, že policie jednala "nezaujatě" a musela jednat v kontextu, který na místě našla.

Marsh se nezabýval  poškozením pověsti Británie kroky, které byly podniknuty s cílem zabránit demonstrantům v uplatnění toho, co charakterizují jako své právo na svobodu projevu.

Londýnský starosta v neděli prohlásil: "Některá zatčení, která policie provedla v rámci korunovační akce, vyvolávají otázky, a zatímco probíhá vyšetřování, požádal jsem vedení Metropolitní policie o naléhavé objasnění přijatých opatření."

Bývalý labouristický politik a komentátor Alastair Campbell napsal na Twitteru, že ho velmi zajímá, jak zatýkání v Londýně během korunovace zneužije Vladimír Putin.

Zdroj v angličtině

1
Vytisknout
3785

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2023