Ruská agrese na Ukrajině: Útoky na Rusko jsou považovány za předehru k ukrajinské protiofenzívě

6. 5. 2023

čas čtení 19 minut
Rusko útočí na Bachmut fosforovými bombami. Používat je proti civilním cílům je válečný zločin:

- Celkový počet ruských obětí překročil 193 000, tvrdí Ukrajina

Podle nejnovějších odhadů ukrajinské armády činí počet ruských vojáků zabitých nebo zraněných od začátku války 193 430 osob.

Oproti včerejšímu dni je to o 660 více.

V aktualizované zprávě se rovněž uvádí, že bylo zničeno dalších šest tanků a 10 obrněných vozidel, čímž se celkový počet zvýšil na 3 723, resp. 7 248.

Vedoucí skupiny Wagner tvrdí, že mu bylo přislíbeno více munice

Velitel skupiny Wagner uvedl, že mu bylo slíbeno tolik munice a zbraní, kolik potřebuje k pokračování útoku na ukrajinské město Bachmut.

Jevgenij Prigožin to uvedl v nahrané zprávě, kterou v neděli ráno zveřejnil na svém kanálu Telegram.


- Až Vladimir Putin v úterý vystoupí na pódium, aby si připomněl sovětské vítězství nad nacistickým Německem, bude jeho projevu na Rudém náměstí předcházet bouřlivý týden, kdy na Kreml zaútočily drony a jeden z jeho nejvyšších válečných velitelů pohrozil vzpourou.

Dramatické záběry z počátku minulé středy, kdy dva drony přeletěly nad zdmi Kremlu, historického sídla moci, odhalily zranitelná místa v srdci ruského hlavního města a Moskvu uvedly do napětí.

Úřady zakázaly používání dronů a začaly rušit signály GPS, což vedlo k tomu, že se v aplikacích pro spolujízdu v Moskvě objevily taxíky. Policii byly narychlo rozdány dalekohledy, aby příchozí drony odhalila.

"Panuje nervozita, jakou jsem nikdy předtím neviděl," řekl jeden z úředníků moskevské radnice. "Ale Den vítězství musí proběhnout, jiná možnost není," dodal pod podmínkou anonymity.

- Podle ukrajinské armády systémy protivzdušné obrany v noci nad Kyjevem sestřelily ruský dron.

Stalo se tak po noci, kdy zhruba na dvou třetinách Ukrajiny několik hodin zněl poplach kvůli leteckému poplachu.

Kyjevská městská vojenská správa v příspěvku na Telegramu uvedla, že během poplachu byl "ve vzdušném prostoru Kyjeva zjištěn nepřátelský průzkumný UAV [bezpilotní letoun]" a "zničen silami protivzdušné obrany".

- Jedna osoba byla zabita při ostřelování v Dněperské oblasti

Jeden člověk byl zabit a dva zraněni při ostřelování v Dněperské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedl místní gubernátor.

Serhij Lysak na Telegramu uvedl, že na obec Nikopol bylo přes noc vypáleno více než deset střel. Vesnice leží na severním břehu řeky Dněpr, která v regionu vyznačuje přibližnou hranici mezi územím kontrolovaným Ukrajinou a Ruskem.

Lysak uvedl, že byla zabita 72letá žena a dva lidé byli ošetřeni kvůli stresu a otřesu mozku.

"Stádo vrahů ze země agresora se musí zodpovídat za každý svůj zločin!" řekl.

 -Podle britského ministerstva obrany se Rusko téměř jistě potýká s největším nedostatkem pracovních sil za poslední desetiletí.

Ve své nejnovější zpravodajské zprávě ministerstvo uvedlo, že za poslední tři roky se počet obyvatel Ruska snížil o 2 miliony více, než se očekávalo, přičemž tento pokles přičítá dopadům pandemie covid a války na Ukrajině.

Uvedlo, že v roce 2022 opustí zemi až 1,2 milionu lidí, včetně mnoha mladších a vzdělaných lidí v odvětvích s vysokou přidanou hodnotou a přibližně 10 % pracovníků v IT.


Podle místního gubernátora byl při nočním ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami poškozen plynovod a elektrické vedení v ruském pohraničním regionu Belgorod.

Vjačeslav Gladkov na Telegramu uvedl, že ostřelování poškodilo také dům v obci Spodarjušino, dodal však, že nikdo nebyl zraněn.

Gladkov je členem strany Jednotné Rusko, která podporuje prezidenta Vladimira Putina. Deníku Guardian se nepodařilo tuto zprávu nezávisle ověřit.

Ukrajina se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky uvnitř Ruska nebo na Ruskem kontrolovaném území na Ukrajině, ale Belgorod je jedním z řady regionů na jihu Ruska, kde od začátku války došlo k výbuchům cílů, jako jsou sklady pohonných hmot a munice.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)


 
- Ukrajina přes noc na neděli odpálila na Krymský poloostrov více než 10 bezpilotních letounů, z toho tři na Sevastopol,
tvrdí Ruskem dosazený úředník

- Evakuace z frontové linie kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny vyvolala bezpečnostní varování ze strany jaderného dozoru OSN,
  řada nedávných úderů stupňuje předpovědi o hrozící jarní protiofenzívě.

Agentura France-Presse uvádí, že Moskva obviňuje Kyjev - a jeho západní příznivce - ze stupňujícího se počtu dálkových útoků a sabotážních operací, včetně útoků na Kreml.

Při sobotním útoku, který Moskva přičítá jak Kyjevu, tak Washingtonu, byl při výbuchu bomby v autě zraněn prominentní nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin a zabit jeho asistent.

S odvoláním na zesílené ostřelování ze strany Kyjeva nařídila Moskva rodinám s dětmi a starším lidem dočasně evakuovat řadu Ruskem ovládaných oblastí na jihu Ukrajiny, včetně města poblíž největší evropské jaderné elektrárny.

"Celková situace v oblasti poblíž Záporožské jaderné elektrárny je stále nepředvídatelnější a potenciálně nebezpečnější," uvedl v sobotním prohlášení šéf MAAE Rafael Grossi.

    Jsem nesmírně znepokojen velmi reálnými riziky pro jadernou bezpečnost a zabezpečení, kterým elektrárna čelí.


- Příkaz k odchodu obyvatelstva vedl k "šílené panice a neméně šíleným frontám" na kontrolním stanovišti do Ruskem anektovaného Krymu
, řekl Ivan Fedorov, starosta Melitopolu v Záporožské oblasti.

Autobusy, které převážejí lidi každých 20 až 30 minut, podle něj vyčerpaly benzin na čerpacích stanicích.

Fedorov napsal na Telegramu:

    Částečná evakuace, kterou vyhlásili, probíhá příliš rychle a je možné, že se připravují na provokace a [z tohoto důvodu] se zaměřují na civilisty.

- Nad zhruba dvěma třetinami území Ukrajiny se v noci na neděli několik hodin ozývaly poplachy před nálety, přičemž podle úřadů systémy protivzdušné obrany sestřelily několik dronů, včetně jednoho nad vzdušným prostorem Kyjeva.

Informovala o tom agentura Reuters s tím, že vojenská správa ukrajinského hlavního města to uvedla na Telegramu:

"Během posledního leteckého poplachu bylo ve vzdušném prostoru Kyjeva zjištěno nepřátelské průzkumné bezpilotní letadlo. Dron byl zničen ... Předběžně nedošlo k žádným ztrátám na životech ani ke zničení."

Poplach se rozšířil od Kyjeva a regionů na západ od něj přes všechny regiony na východě až na jih do Chersonské oblasti a Ruskem anektovaného Krymu.

Místní představitelé v několika ukrajinských regionech oznámili, že přes noc byly nasazeny systémy protivzdušné obrany, ale v neděli brzy ráno nebyly k dispozici žádné bezprostřední informace o případných obětech nebo škodách.

- Ukrajina odpaluje  na Krym vlnu bezpilotních letounů, říká guvernér

Ukrajina v noci na neděli na Krymský poloostrov odpálila  více než 10 bezpilotních letounů, z toho tři na přístav Sevastopol, uvedl v neděli brzy ráno Ruskem dosazený úředník a dodal, že systémy protivzdušné obrany všechny útoky na Sevastopol odrazily.

O škodách způsobených údery na jiných místech Krymského poloostrova, který Rusko anektovalo od Ukrajiny v roce 2014, nebyly bezprostředně známy žádné podrobnosti.

Telegramový kanál Baza, který je napojen na ruské donucovací orgány, již dříve v neděli informoval, že podle předběžných informací kanálu nedošlo při sérii útoků na Krymu k žádným obětem.

Podle ukrajinského monitoringu kanálů Telegramu došlo k výbuchům v Sevastopolu a Sakách - kde má Rusko leteckou základnu - a na několika dalších místech.

Údery na Ruskem držené cíle v posledních dvou týdnech zesílily, zejména na Krymu. Ukrajina, aniž by potvrdila jakoukoli roli v těchto útocích, tvrdí, že ničení infrastruktury je přípravou na plánovaný pozemní útok.


- Při útoku, z něhož Rusko okamžitě obvinilo Ukrajinu a Západ, byl v sobotu v Nižněgorodské oblasti zraněn  ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin, uvedla státní tisková agentura TASS.


TASS citoval zdroj ze záchranných služeb, podle něhož bylo spisovatelovo auto vyhozeno do povětří. "Přežil, ale byl zraněn a je při vědomí," citoval zdroj.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová napsala na Telegramu:

"Je to fakt: Washington a NATO krmí další mezinárodní teroristickou buňku - kyjevský režim."

Uvedla, že jde o "přímou odpovědnost USA a Británie", ale neposkytla žádné důkazy na podporu tohoto obvinění. "Modlíme se za Zachara," dodala.

- Ukrajinské letectvo  nad Kyjevem sestřelilo ruskou hypersonickou raketu pomocí nově pořízených amerických obranných systémů Patriot, což je první známý případ, kdy země dokázala zlikvidovat jednu z nejmodernějších moskevských raket.

Velitel vzdušných sil Mykola Oleščuk v příspěvku na Telegramu uvedl, že balistická raketa typu Kinžal byla zachycena při nočním útoku na ukrajinské hlavní město na začátku týdne. Bylo to také poprvé, co je známo, že Ukrajina použila obranné systémy Patriot.

"Ano, sestřelili jsme 'unikátní' Kinžal," napsal Oleščuk. "Stalo se tak během nočního útoku 4. května na obloze Kyjevské oblasti."

Oleščuk uvedl, že raketa Kh-47 byla odpálena letounem MiG-31K z ruského území a byla sestřelena raketou Patriot, uvedla agentura AP.

Kinžal je jednou z nejnovějších a nejmodernějších ruských zbraní. Ruská armáda uvádí, že tato balistická střela odpalovaná ze vzduchu má dolet až 2 000 kilometrů a letí desetinásobnou rychlostí zvuku, takže je údajně  obtížné ji  sestřelit.


Údery na ruskou infrastrukturu, včetně útoků dronů na rafinerie a sabotáží vlaků, se v posledních týdnech množí a odborníci naznačují, že jsou součástí příprav Ukrajiny na očekávanou jarní ofenzívu.

Agentura France-Presse uvádí, že Kyjev se k žádnému z činů, které Moskva odsoudila jako ukrajinské "sabotáže" s "bezprecedentním rozmachem", nepřihlásil, ale většina z nich podle všeho míří na zásobovací řetězce ruské armády v pohraničních oblastech a na anektovaném Krymu, který je základnou ruských vojsk.

Vysoký ukrajinský představitel, který hovořil anonymně, uvedl, že "jde o standardní opatření k omezení schopností ruských ozbrojených sil".

Zdá se, že ropná zařízení - nezbytná pro zásobování vojsk - jsou prioritními cíli útoků, které byly zpravidla prováděny pomocí bezpilotních letounů.

Seznam incidentů se rozšiřuje téměř denně. Ve čtvrtek byl dron sestřelen poblíž letecké základny v Sevastopolu na poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Téhož dne hlásily ruské jižní oblasti Krasnodar a Rostov, obě nedaleko Ukrajiny, zásahy dronů, které způsobily požáry. V pátek vypukl další požár ve stejné ropné rafinerii v Krasnodaru.

Během minulého týdne vzplály také dva sklady pohonných hmot na Krymu a v jeho okolí, zatímco minulý víkend si noční ukrajinský útok na ruskou pohraniční vesnici Suzemka vyžádal čtyři mrtvé.

Také v ruském Brjanském regionu sousedícím s Ukrajinou začátkem tohoto týdne vykolejily dva nákladní vlaky poté, co na kolejích vybuchla výbušná zařízení.

- Zpravodaj FT Christopher Miller se podělil o video, na němž je zachyceno, jak ruské jednotky útočí zápalnými zbraněmi na město Bachmut.

Na Twitteru napsal:

    Video ukrajinských speciálních jednotek údajně ukazuje, jak ruské síly zasypávají zápalnými zbraněmi napadené město Bachmut.


- V Chersonu začal zákaz vycházení před očekávanou protiofenzívou

Někteří obyvatelé opouštějí město na jihu země v souvislosti s 56hodinovým zákazem vycházení, protože se spekuluje, že město bude použito jako výchozí bod pro protiútok.

- Polsko bude požadovat sankce Evropské unie na dovoz ruských zemědělských produktů, uvedl jeho velvyslanec při EU Andrzej Sados, kterého citovala tisková agentura PAP.

"Evropě nyní nehrozí narušení dodavatelského řetězce zemědělských produktů, naopak máme problém s přebytky. Řešíme problém zvýšeného dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny," řekl Sados podle agentury PAP.

Evropská komise počátkem tohoto týdne stanovila do 5. června omezení na dovoz ukrajinské pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicového semene, aby zmírnila přebytek nabídky těchto komodit v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

Od loňského roku, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, přijala EU 10 balíčků sankcí proti ruským osobám a společnostem, uvedla agentura Reuters.

Polsko v dubnu navrhlo nový soubor trestních opatření proti Moskvě, včetně zákazu dovozu ropy z ropovodů a diamantů.

- Švýcarský parlament schválil žádost ukrajinských úřadů, aby se k němu promouvil prezident Volodymyr Zelenskij.

Pozvání, které bylo oznámeno v pátek pozdě večer v prohlášení, přichází uprostřed tlaku na švýcarskou vládu, aby porušila staletou tradici neutrality a ukončila zákaz vývozu švýcarských zbraní do konfliktních zón, jako je Ukrajina.

Vláda dosud odmítala tuto politiku změnit, uvedla agentura Reuters.

Téma Zelenského projevu, který bude prvním videozáznamem zahraničního představitele před zákonodárným sborem, není známo. Je naplánován na letní zasedání, které začíná 30. května.

Během této schůze mají zákonodárci také zvažovat návrh na poskytnutí podpory Ukrajině ve výši 5 miliard švýcarských franků (5,6 miliardy dolarů) v průběhu 5 až 10 let.

- Podle britského ministerstva obrany ovlivnily zrušení přehlídky ke Dni vítězství obavy Kremlu z útoků

Obavy ruského vedení ze zranitelnosti vůči útokům a možnosti veřejných protestů kvůli válce na Ukrajině přispěly k rozhodnutí zrušit mnoho přehlídek ke Dni vítězství s odkazem na bezpečnostní obavy, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Ve své nejnovější zpravodajské zprávě ministerstvo uvedlo, že šest ruských regionů, okupovaný Krym a 21 měst zrušilo své úterní přehlídky u příležitosti vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem.

Ministerstvo uvedlo:

    Načasování útoku bezpilotního letounu [dronu] na Kreml několik dní před Dnem vítězství ukazuje na rostoucí zranitelnost Ruska vůči takovým útokům a téměř jistě zvýšilo vnímání hrozeb ze strany ruského vedení v souvislosti s akcemi ke Dni vítězství.

    Potenciál protestů a nespokojenosti v souvislosti s válkou na Ukrajině pravděpodobně také ovlivnil kalkulaci ruského vedení.

Oslavy Dne vítězství v Moskvě se pravděpodobně uskuteční, ale v menším rozsahu, uvádí se v brífinku zveřejněném na Twitteru, zatímco přijetí prezidenta Vladimira Putina po přehlídce nikoli.

- Víkendový zákaz vycházení v Chersonu je poslední nepříjemností pro obyvatele, kteří jsou po loňské několikaměsíční ruské okupaci vystaveni každodennímu ostřelování ruskými jednotkami, jež se utábořily nedaleko na druhé straně řeky Dněpr.

Přestože se ruské jednotky loni v listopadu stáhly z města Cherson, stále drží rozsáhlá území v širší Chersonské oblasti, která chce Ukrajina získat zpět, uvádí agentura Reuters.

- Ruské ostřelování ve středu zabilo 23 lidí ve městě Cherson a útoky na části Chersonské oblasti kontrolované Ukrajinou pokračovaly i v pátek, uvedly regionální úřady.

Někteří obyvatelé v pátek opustili Cherson v autech a autobusech, zatímco jiní se zásobili potravinami předtím, než v pátek večer začal v tomto jihoukrajinském městě platit 56hodinový zákaz vycházení.

Podle agentury Reuters vyvolalo vyhlášení zákazu vycházení, který potrvá až do pondělního rána, v Chersonu spekulace, že město bude využito jako výchozí bod pro očekávaný ukrajinský protiútok.

Iryna Chupryna, bývalá manažerka v oblasti nemovitostí, řekla:

    Všichni tomu [zákazu vycházení] rozumí. Znamená to, že je pro naši armádu nezbytný.

- Vůdce ruských žoldnéřských sil Wagner prohlásil, že jeho jednotky opustí Bachmut, který se snaží dobýt od loňského léta. Jevgenij Prigožin uvedl, že se ve středu 10. května stáhnou - čímž ukončí svou účast v nejdelší válečné bitvě - kvůli velkým ztrátám a nedostatečným zásobám munice, a požádal velitele obrany, aby na jejich místo dosadili vojáky pravidelné armády. Ukrajina však uvedla, že Wagnerovi bojovníci posilují pozice, aby se pokusili dobýt východní město ještě před tímto datem.

- Prigožin předtím zveřejnil video, na němž stojí na poli plném ruských mrtvol a obviňuje šéfy ruské obrany ze ztrát, které jeho bojovníci na Ukrajině utrpěli, čímž zřejmě znovu rozdmýchává svůj doutnající spor s ruskými špičkami.


- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu provedl inspekci připravenosti jednotek zapojených do války, což je zjevně zastřená reakce na Prigožinovu kritiku.

-  Ukrajina uvedla, že ve východní Doněcké oblasti byli zabiti dva lidé a devět jich bylo zraněno a že v Doněcké a Chersonské oblasti byly ostřelováním poškozeny rozvodné sítě elektrické energie.

- Úřady v Ruskem okupovaných oblastech Záporoží zahájily evakuaci vesnic v blízkosti frontové linie. Ruskem dosazený gubernátor Jevgenij Balickij tento krok oznámil v očekávání ukrajinské ofenzívy zaměřené na znovudobytí oblasti a uvedl, že kyjevské síly v posledních dnech "zintenzivnily ostřelování osad v blízkosti frontové linie".

- Ženisté snížili riziko protržení hráze a poškození Ruskem ovládané Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině, citovala v pátek státní tisková agentura Tass vysokého ruského představitele. Renat Karchaa, poradce generálního ředitele energeticko-inženýrské společnosti Rosenergoatom, uvedl, že specialisté začali vypouštět vodu z přehrady vodní elektrárny Kachovka na řece Dněpr na jihu Ukrajiny.


- Moskevský soud nařídil zatčení divadelního režisérky a dramatičky na základě obvinění z "ospravedlňování terorismu" kvůli oceněné hře o ruských ženách verbovaných přes internet, aby se provdaly za radikální islamisty v Sýrii. Režisérka Jevgenija Berkovičová a autorka Světlana Petrijčuková byly vzaty do vazby do 4. července, informovaly ruské tiskové agentury.

-  Bill Clinton prohlásil, že v roce 2011 věděl, že je jen "otázkou času", kdy ruský prezident zaútočí na Ukrajinu. "Vladimir Putin mi v roce 2011 - tři roky předtím, než zabral Krym - řekl, že nesouhlasí s dohodou, kterou jsem uzavřel s Borisem Jelcinem," připomněl bývalý americký prezident. "Řekl ... 'Nesouhlasím s ní. A já ji nepodporuji. A nejsem jí vázán.' A od toho dne jsem věděl, že je to jen otázka času."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4074

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2023