Střední Asie: Situace ve Ferganském údolí "směřuje k výbuchu"

5. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
V devadesátých letech se jen málo diskusí o Střední Asii na Západě odehrávalo bez odkazu na situaci ve Ferganském údolí. Jde o region, kde se stýkají Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán, a spekulovalo se o tom, že se toto hustě osídlené místo pravděpodobně stane dějištěm geopolitické exploze.

V poslední době vzhledem k problémům v jižním Kyrgyzstánu a podél hranic Tádžikistánu a Uzbekistánu, pozornost věnovaná Ferganskému údolí opadla, přestože hustota osídlení a nedostatek vody v regionu nadále sílí. Nyní vědci z regionu říkají, že přišel čas znovu se zaměřit na Ferganu.

Na nedávné konferenci v Moskvě si Alexandr Kňazev z MGIMO posteskl, že v posledních letech byly problémy Fergany a jejich potenciál vést k explozím ve Střední Asii "na periferii pozornosti" expertů, což se prý musí změnit.

Populace všech tří národů ve Ferganě nadále rostla a žádný z nich nepřešel ze zemědělské výroby na průmyslovou. V důsledku toho zesílily konflikty o přístup k půdě a k vodě potřebné k zavlažování této půdy – a existují všechny důvody si myslet, že se tak brzy prohloubí etnické a náboženské rozdíly.

Pozoruhodné jsou zejména postřehy dvou uzbeckých učenců na tomto setkání. Ravšan Nazarov z Taškentského institutu státu a práva říká, že je důležité si uvědomit, že ve Ferganě se objevila určitá "ferganská nadnárodní identita", když lidé různých národností cítí, že mají mnoho společného.

"Pro obyvatele Ferganského údolí, ferganský Tádžik a ferganský Kyrgyz jsou si mentálně mnohem bližší než Uzbek narozený v Chorezmu. Mohu to říci s autoritou už jen z toho prostého důvodu, že z otcovy strany pocházím z Chorezmu a z matčiny strany z Fergany."

Podle Nazarova je etno-socio-kulturní rozdíl mezi Chorezmem a ferganskými Uzbeky "větší než rozdíl mezi Španěly a Francouzi". Podobně rozdíl mezi severem a jihem v Tádžikistánu a Kyrgyzstánu "je také zcela jasný". To znamená, že mnohé konflikty označované jako "etnické" jimi ve skutečnosti nejsou.

Bachtěr Ergašev, nezávislý učenec z Taškentu, je mnohem méně optimistický. Vidí, jak islamismus proniká do Fergany především proto, že oficiální islámská hierarchie je zde slabá a radikálové se tam dokážou přesouvat z jedné etnické skupiny do druhé snadněji než téměř kdekoli jinde ve Střední Asii.

Z tohoto důvodu a v důsledku demografických a ekonomických změn, pokračuje, má Fergana nadále "velmi vážný potenciál" pro vyvolání konfliktů v celém středoasijském regionu, které mohou vnější mocnosti ještě zesílit.

Ergašev poznamenává, že se narodil a vyrostl ve Ferganském údolí, "a pokud tedy něco řeknu, pak to není jen odborný názor získaný přes internet, ale také osobní zkušenost v regionu." Říká, že je rád, že ostatní řečníci jsou ohledně budoucnosti Fergany optimističtější než on, ale má své pochybnosti.

Říká, že pokud jde o něj a lidi v regionu, který zná, už nemá takový optimismus a obává se, že Fergana bude tak výbušná, jak mnozí před pár desítkami let předpovídali.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4066

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023