Bidenova administrativa posílá Ukrajině novou vojenskou pomoc v ceně 300 milionů dolarů

5. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
USA poskytly od invaze více než 35,7 miliardy dolarů vojenské pomoci, upozorňuje Matt Seyler.

Bidenova administrativa posílá Ukrajině nový balík vojenské pomoci ve výši 300 milionů dolarů, protože se připravuje na očekávanou jarní protiofenzívu proti ruským invazním silám.

Pentagon ve středu uvedl, že bude obsahovat "další munici pro USA poskytnutý HIMARS, další houfnice, dělostřelecké a minometné granáty a protitankové schopnosti, které Ukrajina používá k potlačení nevyprovokované ruské agresivní války."

Zatímco američtí představitelé veřejně prohlásili, že USA budou pokračovat v podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak to bude nutné, odmítli sdílet jakékoli podrobnosti o ukrajinských bojových plánech z důvodů operační bezpečnosti.

"Nebudu zabíhat do podrobností o načasování, pokud jde o potenciální protiofenzívu, kromě toho, že od samého začátku řeknu, že jsme úzce spolupracovali s ukrajinskými lídry, s našimi spojenci a partnery, abychom posoudili, co Ukrajina potřebuje k obraně své suverenity a k převzetí svého suverénního území," řekl v úterý tiskový mluvčí Pentagonu brigádní generál Pat Ryder.

USA dosud od začátku invaze loni v únoru vyčlenily více než 35,7 miliardy dolarů na bezpečnostní pomoc.

To zahrnovalo více než 1,6 milionu dělostřeleckých nábojů, desítky tisíc protitankových zbraní, zabezpečené komunikační vybavení, radarové systémy a další.

Nová pomoc bude pocházet ze stávajících amerických vojenských zásob, což znamená, že může být poslána na bojiště relativně rychle.

Pentagon také nedávno oznámil, že urychluje dodávku tanků Abrams, které by měly dorazit na podzim.

"Spojené státy budou i nadále spolupracovat se svými spojenci a partnery, aby poskytly Ukrajině schopnosti, které uspokojí její bezprostřední potřeby na bojišti a dlouhodobější požadavky na bezpečnostní pomoc," uvedl Pentagon.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
3874

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023