Státní propagandě nařídili připravit Rusy na porážku na Ukrajině

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Kreml před ukrajinskou protiofenzívou vydal nové instrukce propagandistům. Podle výcvikového manuálu by státní média neměla Rusy uklidňovat a mluvit o údajné nepřipravenosti ozbrojených sil Ukrajiny, píše Meduza s odvoláním na zdroje v prezidentské administrativě.

Naopak, od propagandistů se požaduje, aby "nesnížili očekávání" ohledně ohlášené protiofenzívy, stejně jako se zaměřili na skutečnost, že země NATO dodávají Ukrajině zbraně a všemi možnými způsoby ji podporují.

Podle zdrojů AP očekává, že s tímto přístupem bude pro obyvatelstvo snazší přijmout možnou porážku Ruska. Pokud Ukrajina znovu obsadí některá území, Rusům bude vysvětleno, že se tak stalo, díky "obrovskému úsilí Západu", které "soustředil na frontu".

Kreml je zároveň přesvědčen, že úspěchy ozbrojených sil Ukrajiny budou "skromné". V tomto ohledu jsou propagandisté povinni zdůraznit rozdíl mezi vynaloženými prostředky a konečným výsledkem, přičemž poznamenávají, že ruská armáda jako celek situaci "zvládla".

Pokud bude protiofenzíva neúspěšná, pak bude občanům řečeno, že "armáda obratně odrazila silnější útok" a cena tohoto vítězství se značně zvýší, dodávají zdroje. Scénář totální porážky Ruska, kdy ztratí všechno nebo hodně, není ve výcvikové příručce zohledněn.

Ukrajina je "v cíli" před zahájením protiofenzívy, řekl včera ministr obrany Oleksij Reznikov. Podle něj se blíží ke konci poslední přípravy, po kterých generální štáb, vrchní velitel a jeho tým pochopí, "jak, kde a kdy" zaútočí.

Klíčovými faktory nadcházející protiofenzívy Reznikov nazval dostupnost zbraní, vycvičené armády a neustálé doplňování zásob zbraní, paliva a munice. Celkem se operace zúčastní nejméně 100 tisíc vojáků.

Kyjev plánuje během protiofenzívy znova získat Krym, řekl nedávno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. Zároveň připustil, že válka s Ruskem by se mohla táhnout roky a dokonce desetiletí, pokud by pomoc západních spojenců nestačila.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4704

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023