Památka odbojové skupiny Předvoj

Proti purizaci dějin

4. 5. 2023

čas čtení 2 minuty
Paměť druhé světové války se v kontextu ruské agrese na Ukrajině znovu intenzivně politizuje, snaha přepisovat a přeznačovat, s kterou máme u nás bohaté zkušenosti, se hlavně v proruských vodách bude v prvních květnových dnech přiostřovat, ale nedělám si iluze o tom, že o moc jiné to bude v kruzích řekněme protiruských, píše Matěj Metelec, redaktor a komentátor revue A2.
Bez ohledu na dodnes nezpracovanou a nevstřebanou míru protektorátní kolaborace či přinejmenším u nás tradičně vyznávaného "klidu na práci", se budou hlavně vyzvedávat jedny odbojové skupiny, a naopak potlačovat role jiných. Pro mě je důležité se těmhle snahám o instrumentalizaci vyhnout a nezapřahat ty, kteří vybojovali dost vlastních bojů ještě do našich bitev.

Do našich dějin patří jak Tři králové, tak ilegální KSČ, jak Obrana národa tak Sověty vedené partyzánské oddíly, a v neposlední řadě pro mě do nich patří i Slovenské národní povstání. Ale také ta kolaborace a pasivita, na jejichž pozadí odbojová činnost vyvstává možná v ostřejším kontrastu než v zemích, kde byl odboj rozšířenější.

Zvláštní místo pro mě v tom pomyslném pantheonu hrdinů odboje zaujímá Předvoj. Pro jejich mládí, odhodlání, ideály a také proto, že Předvoj se nehodili ani komunistickému režimu, protože byl příliš autonomní, ani tomu polistopadovému, na který byl zas příliš komunistický.

Před 78 lety, 2. května 1945 bylo na přímý rozkaz K. H. Franka v Terezíně popraveno více než padesát mužů a žen, z velké části členů a členek odbojové skupiny Předvoj. Došlo k tomu pár dnů před koncem války, kdy muselo být i nejzarytějším nacistům jasné, že žádná tajná zbraň už jejich říši nespasí, a jednalo se o největší popravu, která se v Malé pevnosti za války odehrála.

Rád bych si ten den a odvahu Předvoje připomněl u smíchovského kostela (proběhlo v úterý 2. 5. 2023), kde se jádro skupiny dalo dohromady, a kde mají, pravdu trochu zasutou, pamětní desku. Nečekejte nic velkého, chci jen položit květiny a možná říct dvě tři věty. Ale rád bych z toho udělal tradici, a trochu doufám, že za dva roky, až to bude rovných 80 let, by to už větší být mohlo.

Autor vydal text na sociální síti.

3
Vytisknout
6075

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023