Šéf skupiny Wagner brutálně zaútočil na ruské generály

5. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Vůdce ruských žoldnéřů ze skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, stojící na poli posetém mrtvolami, natočil zuřívé video, ve kterém osobně obviňuje nejvyšší šéfy ruské obrany ze ztrát, které utrpěli jeho bojovníci na Ukrajině.

V samostatném vzkazu Prigožin rovněž uvedl, že Wagnerovy jednotky příští týden opustí obléhané východoukrajinské město Bachmut.

"Toto jsou Wagnerovi chlapci, kteří dnes zemřeli. Krev je ještě čerstvá," říká Prigožin v mimořádném klipu a ukazuje na zhruba tři desítky ležících mrtvol wagnerovských bojovníků.

"Přišli sem jako dobrovolníci a umírají, abyste vy si mohli vyhřívat svou tlustou prdel ve svých luxusních kancelářích."

Prigožin na videu řve  na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruských ozbrojených sil generála Valerije Gerasimova.

"Šojgu, Gerasimove, kde je, kurva, naše munice?" křičí.

 

Ve dvouminutovém klipu pak Prigožin, známý jako "Putinův kuchař", protože jeho cateringová firma pořádala večeře, kterých se účastnil ruský prezident, pokračuje v osobních urážkách na adresu Šojgua, dlouholetého spojence Vladimira Putina.

"Vy šmejdi tam sedíte ve svých drahých klubech. Vaše děti si užívají života a natáčejí svá trapná videa na YouTube," říká Prigožin s odkazem na Šojguova zetě Alexeje Stoljarova, populárního fitness blogera.

V další zprávě z pátečního rána Prigožin uvedl, že Wagnerovy jednotky opustí Bachmut 10. května.

Wagner sehrál klíčovou roli v několik měsíců trvajícím útoku na Bachmut, což je vysoce exponované bojiště s omezenou strategickou hodnotou. Aby posílil své řady, naverboval Wagner desítky tisíc vězňů, kteří za skupinu bojují výměnou za svobodu.

"Stahuji jednotky Wagnera z Bachmutu, protože při nedostatku munice jsou odsouzeny k nesmyslné smrti," říká Prigožin ve videoposelství adresovaném Putinovi a ministerstvu obrany.

Prigožin se již dříve pohádal s ruskými nejvyššími představiteli kvůli vojenské taktice a obvinil vojenské velitele země z "velezrady", protože jeho skupině neposkytli munici. Nedávno pohrozil, že Bachmut opustí, ale nakonec zůstal.

Pozorovatelé přesto tvrdí, že poslední tiráda značí neobvyklou úroveň konfliktů v Rusku a přichází v citlivé době, kdy se Kreml snaží šířit poselství stability a jednoty tváří v tvář hrozící ukrajinské protiofenzívě. Kreml ve čtvrtek uvedl, že si je Prigožinova poselství vědom, ale odmítl se k němu blíže vyjádřit.


"Od Prigožina jsme byli zvyklí na leccos, ale tohle je určitě eskalace," řekl bývalý představitel obrany, který s Prigožinem úzce spolupracoval.

Bývalý úředník, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že Prigožinova hrozba odchodem z Bachmutu je zjevně součástí "vydírací kampaně", jejímž cílem je získat pro Wagnera více munice.

"Vždycky tlačí na to, aby dostal, co chce. Není jasné, zda se mu tento poslední hazard vyplatí," uvedl bývalý úředník.

Prigožin si vysloužil pověst nejkrutějšího velitele mezi těmi, kdo vedou brutální ruskou invazi. V rozhovorech s deníkem Guardian bývalí vojáci Wagnerovy armády již  přiznali, že se na Ukrajině dopustili válečných zločinů.

Podle amerických odhadů bylo od prosince v bojích na Ukrajině zabito více než 20 000 ruských vojáků, přičemž polovinu mrtvých tvoří Wagnerovi žoldnéři.

Prigožin minulý týden řekl jednomu ruskému proválečnému bloggerovi, že Wagnerovým bojovníkům v Bachmutu došly poslední zásoby nábojů a potřebují tisíce kusů munice. Vojenští experti uvedli, že Rusko po 14 měsících těžkých bojů s Ukrajinou zřejmě šetří náboje na příděl.

"Wagner měl v Bachmutu dlouho výraznou dělostřeleckou převahu a dostával přednostní podporu," uvedl Rob Lee, vedoucí pracovník amerického Foreign Policy Research Institute.

"Ministerstvo obrany nyní pravděpodobně před ukrajinskou protiofenzívou munici dávkuje. Ministerstvo musí bránit celou frontu, ale Prigožinovi záleží pouze na obsazení Bachmutu," dodal Lee.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4014

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023