Proč v ČR nemáme rádi děti?

5. 5. 2023

čas čtení 4 minuty
Proč tady nemáte rádi děti?

Jisté procento mých klientů vždy činili cizinci a často to byla hezká práce.

Krása historické Prahy. Dobré pivo a hezké holky. Svoboda. Tolerance.

Desítky tisíc cizinců si zvolilo Prahu za nový domov, protože se tu prostě dobře žilo. A už si ani nedovedeme představit, že Češi byli považováni za jeden z nejtolerantnějších národů světa.

Poslední dobou ale stále častěji slýchám otázku - Proč tady nemáte rádi děti? píše psychiatr Tomáš Rektor.

Protože děti mají být především potichu. V tramvaji neuslyšíte dětský smích a z buzerace rodičů v nejmenovaném bistru se stal celonárodní hit.


 
Já vím, že jsme byli best in covid (nebo Best in Covid?), ale v délce zavření škol jsme byli úplně nejvíc nejlepší.

Následky vidím v ordinaci dennodenně, masivní nárůst depresí, úzkostí a sebepoškozování, naprostý kolaps péče o dětské pacienty.

Plný dopad pro děti, zvláště ze sociálně slabých rodin, které neměly šanci se řádně vzdělávat, ukážou až další roky a desetiletí. Obětovali jsme děti zájmům průmyslu, ale výpadky ve vzdělávání nás budou stát možná ještě víc. Jenže účet nezaplatíme my, ale - naše děti.

A vzpomínáte, jak vláda zavřela hotely právě ve chvíli, kdy začaly pololetní prázdniny?

Prožíráme budoucnost našich dětí a místo velkýho gruntu jim odkážeme velkej, skutečně velkej dluh.
A zničenou planetu.

Sexuální zneužívání dítěte či jeho týrání je trestáno asi jako alkohol za volantem (dobrá, trošku jsem si zapřeháněl) a bít děti a řvát na ně a ponižovat je je prostě normální.

Přemýšlím, kdy se v Praze naposled demonstrovalo za práva dětí, a proč taky, když přece děti, na rozdíl od dospělých hovících si v náruči doktora Alzheimera, nevolí.

Děti, které poslední rok, místo něčeho smysluplného, se do zblbnutí připravovaly na přijímací zkoušky, se tento týden dozvěděly výsledky.

V Čechách byl vždy problém vymanit se že své sociální vrstvy, aktuální systém přijímaček to vyřešil, pokud vaši rodiče nemají dost peněz nebo motivace, prostě se na dobrou střední nedostanete.

Spousta talentovaných dětí neuspěla. Možná prostě nezvládají stres. Možná jim prostě nevyhovuje tento typ testů. Je to, jako kdyby se na Olympiádu všichni kvalifikovali podle dovednosti v běhu a skoku do výšky.

Naštěstí jsou tu ještě volná místa, pokud vím, aktuálně je tu pár volných míst v oboru řezník-uzenář, zedník a zahradník.

Nic proti těmto profesím, ale na jedné straně mluvíme o vzdělanostní ekonomice, na druhé budeme matematické talenty, které nezvládají větný rozbor, učit sázet tulipány.

A to nemluvím o naprostém nedostatku dobrých terapeutů a dalších pomáhajících profesí, které nemusí mít talent na matematiku ani češtinu, práce se zednickou lžící a olovnicí jim však tu pravou kvalifikaci nedá.

A systém jasně diskvalifikuje libovolně nadané cizince, kteří prostě neumí dobře česky.

A je to trochu osobní, můj syn, kterého to čeká za rok, který v některých subskóre inteligenčních testů dosahuje hodnot velmi vysokých a v jiných zase nízkých, semnou řeší, proč obětovat rozjíždějící se šachovou kariéru testům, které mu na nic nebudou a které nejspíš stejně pod tlakem neudělá.

Manuálně je zručný po mě (vůbec) a už teď ho vidím, jak bude za dva roky stát s napřaženou širočinou nad vepřovou hlavou.

Tolik zmařených talentů. Tolik nešťastných lidí.

Taky si vzpomínáte, která politická strana to vážně zdvihla jako předvolební téma?

Naprosto správně. Vůbec žádná.

Dnes jsem se přistihl, že mluvím o genocidním chování. Já vím. Je to blbost. A rozhodně by se ten pojem neměl nadužívat. "Cidního" tam není nic.

Je to jen systematická diskriminace skupiny obyvatelstva.

Takže, ještě jednou...

Proč nemáme rádi svoje děti?

2
Vytisknout
7666

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2023