Ruská agrese na Ukrajině: Rusko má problémy s udržením účinné útočné bojové síly

19. 7. 2022

čas čtení 9 minut
- Olga Zelenská je ve Washingtonu: 



 

- Serhej Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, pše: "Rusové téměř nepřetržitě ostřelují jak Luhanskou oblast, tak obydlené oblasti Doněcké oblasti".


Uvedl, že "během pondělí se současně pokoušeli vést útok ve čtyřech směrech" a že "Rusové pokračují v ostřelování malé části Luhanské oblasti, kde ozbrojené síly Ukrajiny drží obranu. Střílejí z letectva, dělostřelectva a raket".

Ve druhém příspěvku Haidaj uvedl, že "i druhá největší armáda na světě má omezené lidské zdroje", a  obvinil Rusko z násilné mobilizace v okupovaných oblastech Donbasu.


- Íránská státní televize uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin přijel do Íránu, informovala agentura Reuters. Jedná se o Putinovu první návštěvu od začátku války mimo hranice bývalého Sovětského svazu, v červnu navštívil Tádžikistán a Turkmenistán.


- Podle ruského velvyslance v Pchjongjangu by Severní Korea mohla vyslat pracovníky na dvě Ruskem kontrolovaná území na východní Ukrajině - tento krok by představoval problém pro mezinárodní sankce proti severokorejskému programu jaderných zbraní.

Podle webových stránek NK News se sídlem v Soulu velvyslanec Alexander Matsegora uvedl, že severokorejští pracovníci by mohli pomoci s obnovou válkou zničené infrastruktury v samozvaných lidových republikách v Doněcku a Luhansku.

Matsegora uvedl, že navzdory sankcím OSN existuje potenciálně "mnoho příležitostí" pro hospodářskou spolupráci mezi KLDR a samozvanými republikami v ukrajinském Donbasu.

V rozhovoru pro ruské noviny Izvestija podle NK News řekl, že "vysoce kvalifikovaní a pracovití korejští stavbaři, kteří jsou schopni pracovat v těch nejtěžších podmínkách, by nám mohli pomoci obnovit naše sociální, infrastrukturní a průmyslová zařízení".

Jeho komentáře přicházejí několik dní poté, co Severní Korea jako jedna z mála zemí uznala obě území a obvinila ukrajinskou vládu, že je součástí "nepřátelského" postoje Washingtonu vůči Pchjongjangu.

 - Rusko má problémy s udržením účinné útočné bojové síly a tento problém se podle britské vojenské rozvědky pravděpodobně stává stále palčivějším.

    Kromě toho, že se potýkají s vážným nedostatkem mužstva, čelí ruští plánovači dilematu mezi nasazením záloh na Donbasu nebo obranou proti ukrajinským protiútokům v jihozápadním sektoru Chersonu."

Britské ministerstvo obrany dodalo, že bezprostředním politickým cílem Ruska je obsadit celý Doněck, a přestože jeho síly mohou ještě dosáhnout dalších územních zisků, jejich "operační tempo a rychlost postupu budou pravděpodobně velmi pomalé".

"Rusko do své ofenzívy v Donbasu nadále zapojuje nominálně šest samostatných armád. V plné síle, před invazí, byly tyto formace zřízeny pro přibližně 150 000 osob," uvádí se v nejnovější zprávě.


- Americká ministryně financí Janet Yellenová prohlásila, že Spojené státy vyvodí tvrdé důsledky vůči těm zemím, které zneužívají nebo porušují mezinárodní hospodářský řád.

 Ekonomická integrace se stala zbraní Ruska," uvedla v úterý podle agentury Reuters.

Yellenová vyzvala všechny odpovědné země, aby se sjednotily v odporu proti ruské válce na Ukrajině. Rovněž uvedla, že ji povzbudily rozhovory s korejskými protějšky o navrhovaném omezení ceny ruské ropy během návštěvy Jižní Koreje, která byla závěrečnou etapou její jedenáctidenní návštěvy indo-pacifického regionu.


- Putin a Erdogan budou jednat o vývozu obilí

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdoğan se podle kremelského poradce ještě dnes sejdou v Teheránu, aby jednali o vývozu ukrajinského obilí.

Putin má odcestovat do Teheránu, aby se setkal s Erdoganem a íránským prezidentem Ebrahimem Raisim v rámci takzvaného astanského formátu rozhovorů týkajících se Sýrie, uvedl minulý týden Kreml.

Putin se během své návštěvy setká také s nejvyšším vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím. Je to první cesta ruského vůdce do země mimo bývalý Sovětský svaz od 24. února, kdy zahájil probíhající ruskou invazi na Ukrajinu.

Jednání mezi Ruskem, Ukrajinou, Tureckem a Organizací spojených národů jsou údajně blízko dohodě, která by měla být podepsána koncem tohoto týdne s cílem obnovit přepravu obilí z Ukrajiny přes Černé moře.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar potvrdil, že "byla nalezena principiální dohoda ..." mezi Ukrajinou a Ruskem o vytvoření bezpečného námořního koridoru umožňujícího přepravu obilí.

- Himary dodávané USA pomáhají "stabilizovat" frontové linie, říká šéf armády

Nejvyšší ukrajinský vojenský velitel ocenil "včasný příchod M142 Himars" - pokročilých raketových systémů dlouhého doletu dodávaných USA - za to, že pomáhají vojákům udržet obranné pozice na frontě.

Generál Valerij Zalužnyj v pondělním příspěvku na Telegramu uvedl, že výkonné zbraně umožnily jeho jednotkám "stabilizovat situaci" prostřednictvím "velkých úderů na nepřátelská velitelská stanoviště, sklady munice a pohonných hmot".

Zalužnyj uvedl, že nadále udržuje úzký dialog s předsedou sboru náčelníků štábů USA generálem Markem Milleym.

- Ruské síly ostřelovaly město na východě Ukrajiny a podle ukrajinských představitelů zabily šest lidí. "Brzy ráno bylo ostřelováno město Toretsk.
Byla zničena dvoupatrová budova s lidmi uvnitř," uvedla ukrajinská státní záchranná služba. "Záchranáři našli a vyprostili těla celkem pěti mrtvých lidí. Tři lidé byli vyproštěni z trosek a jeden z nich zemřel v nemocnici."

- Zelenskij jmenoval nového bezpečnostního řinitele  úřadujícím šéfem domácí bezpečnostní agentury poté, co byli dva vrcholní představitelé propuštěni kvůli tvrzení o selhání v boji proti ruské infiltraci.
Zelenského přítele z dětství Ivana Bakanova nahradí Vasyl Maliuk, bývalý první náměstek šéfa SBU, který vedl oddělení pro boj s korupcí a organizovaným zločinem ústředního ředitelství agentury.

- Spojené státy budou i nadále poskytovat Ukrajině zpravodajské informace, a to i přes nedávné změny v nejbližším okolí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedlo v pondělí americké ministerstvo zahraničí. Zelenskyj v neděli odvolal z funkce šéfa své bezpečnostní služby a nejvyššího prokurátora. Uvedl to mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price: "Neinvestujeme do osobností, ale do institucí. S našimi ukrajinskými protějšky udržujeme vztahy v oblasti sdílení zpravodajských informací ... Pokračujeme v tom i nadále."

- Ukrajinská první dáma Olena Zelenská se v pondělí setkala s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, když zahájila sérii významných vystoupení ve Washingtonu, která budou zahrnovat i jednání s americkým protějškem Jill Bidenovou.

- Ruský Gazprom oznámil zákazníkům v Evropě, že nemůže zaručit dodávky plynu kvůli "mimořádným" okolnostem.

-  Turecko uvedlo, že setkání s Ukrajinou, Ruskem a OSN tento týden, na kterém se bude jednat o obnovení ukrajinského vývozu obilí z Černého moře, je "pravděpodobné", zatímco turecký představitel uvedl, že přetrvávající "malé problémy" by měly být překonány. Kremelský poradce rovněž novinářům sdělil, že ruský prezident Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan budou o vývozu ukrajinského obilí jednat na úterním setkání v Teheránu.

- Erdogan opět pohrozil, že "zmrazí" vstup Švédska a Finska do NATO, pokud vojenská aliance nesplní jeho podmínky. "Chci znovu zopakovat, že proces zmrazíme, pokud tyto země nepodniknou nezbytné kroky ke splnění našich podmínek," řekl. Minulý měsíc Erdogan vyzval obě země, aby "splnily svůj díl" v boji proti terorismu, a obvinil je, že poskytují útočiště zakázaným kurdským ozbrojencům.

- Ukrajina přeruší diplomatické styky s Běloruskem, pokud jeho síly překročí hranice na podporu ruské invaze, uvedl ministr zahraničí Dmytro Kuleba v rozhovoru pro časopis Forbes. "Bělorusko je spoluviníkem zločinu agrese, o tom není pochyb. S Ruskou federací jsme přerušili diplomatické vztahy okamžitě po zahájení plnohodnotného útoku. Stejně tak budou přerušeny vztahy s Běloruskem, pokud ozbrojené síly Běloruské republiky překročí hranice Ukrajiny," řekl.

-  Ministři zahraničí zemí Evropské unie se dohodli na dalších 500 milionech eur  z prostředků EU na dodávky zbraní Ukrajině, čímž se bezpečnostní podpora bloku od února zvýšila na 2,5 miliardy eur. "Na dnešním zasedání ministrů zahraničí EU bylo dosaženo politické dohody o páté tranši vojenské pomoci Ukrajině," uvedla švédská ministryně zahraničních věcí Ann Lindeová.

- Putin prohlásil, že není možné odříznout Rusko od světa, a dodal, že sankce uvalené západními zeměmi nevrátí vývoj Ruska zpět.


- Ministři zahraničí EU jednají o zákazu dovozu ruského zlata, aby dále omezili financování kremelské válečné mašinérie. Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Josep Borrell uvedl, že zákaz dovozu ruského zlata je nejdůležitějším opatřením nejnovějšího plánu, který je z velké části zaměřen na "zlepšení provádění již existujících sankcí".

- Nezávislá ruská televizní stanice Dožď začala vysílat ze zahraničí. Vysílání bylo zablokováno v březnu, kdy vláda po invazi na Ukrajinu zasáhla proti nezávislým médiím.

-1
Vytisknout
6201

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2022