22647

Země spratků

25. 7. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Země spratků

Miroslav Kalousek, teď už jen smyslný diskutér na světovém Twitteru a domácí upachtěné CNN Prima news, který byl u všeho podstatně neslušného, co se dělo za posledních 30 let v české verzi kapitalistické kriminterny, se opět pustil do trapných „sestřelovacích“ eskapád. Před volbami se ruku v ruce s Babišem a se SPOLU těžce obuli do Pirátů, jako do obřího zla, které zruinuje republiku a rozmetá státní rozpočet. Fakt, že je oba, republiku i rozpočet, od vyhraných voleb ruinují děvčata a chlapci z jeho TOP09 s ODS a KDU-ČSL, mu až tak nevadí.

 18896

COVID v Česku: Z řetězu utržený (Ur)Válek

24. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministři zdravotnictví Babišovy vlády vykazovali pochybnou kvalifikaci a liknavý přístup, hlavní příčinou jejich nečinnosti v klíčových okamžicích pandemie nicméně býval politický tlak shora. V ministru Válkovi z Fialovy vlády jsme však "konečně" získali ministra, který na bagatelizaci a popírání COVIDové pandemie pracuje z vlastní iniciativy. 



Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


 17450

Přichází nová migrační vlna - a Evropa na ni není připravena

25. 7. 2022

čas čtení 6 minut

 

Británie a EU reagovaly na migrační krizi v roce 2015 nekompetentně. Počet neregulérních příchozích se letos zvýšil o 84 % - a způsoby, jak se s tímto problémem vypořádat, se nyní pohybují od omezených až po bizarní.


V týdnu, kdy Rusko hrozilo anexí dalších území na Ukrajině, hrozil nedostatek plynu a v celé Evropě prudce vzrostla inflace a nákaza covidem, se zdá být téměř nevlídné připomínat vedoucím představitelům EU a Spojeného království další krizi, která se odehrává, z velké části bez povšimnutí, přímo pod jejich nosem. Jak naříká Claudius v Shakespearově Hamletovi: "Když přicházejí smutky, nepřicházejí jednotlivě, / ale v batalionech," píše Simon Tisdall.

29722

Jestliže vedro vyřadí digitální datová centra, naše společnosti se opravdu rozloží

25. 7. 2022

čas čtení 5 minut



Je pochopitelné, že železniční infrastruktura v Británii nezvládla teploty z minulého týdne, ale proč byla zařízení společností Google a Oracle mimo provoz?

Jedním z nečekaných potěšení z nedávné vlny vedra bylo, že britský konzervativní ministr dopravy mluvil rozumně. Grant Shapps v úterý ráno v rozhlase  vysvětloval základní princip dobrého inženýrského projektu: správně zadat specifikace. Když vytváříte novou veřejnou infrastrukturu, musíte být schopni specifikovat, za jakých okolností má projekt fungovat, píše John Naughton.

Shapps vysvětlil, že britský železniční systém byl navržen pro provoz při teplotách od -10 do 35 °C. A  poukázal na to, že pokud je teplota vzduchu 40C, skutečná teplota kolejnic může být dvakrát vyšší. Koneckonců jsou vyrobeny z oceli a mohly by se v horku prohýbat, což je důvod, proč byly některé tratě toho dne uzavřeny.

Zajímavé je, že železnice nebyla jediná, která horko nevydržela. Když teplota minulé  úterý dosáhla v Anglii  40,3 °C, musela být odstavena datová centra provozovaná společnostmi Google a Oracle.

 18885

Hospodaření OSBL za červen 2022

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V červnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 725,40 výdaje byly  55 431,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci června  byl 25 374,86 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17804

Viktor Orbán vyvolal pobouření útokem na "míšení ras" v Evropě

25. 7. 2022

čas čtení 6 minut

Více než tři čtvrtiny stoupenců Orbánovy strany Fidesz podporují silnější čínský vliv v Maďarsku, podle nového průzkumu veřejného mínění.


Maďarský krajně pravicový premiér tvrdí, že země, kde se mísí rasy, "už nejsou národy".



Maďarský krajně pravicový premiér Viktor Orbán se ve svém projevu, který okamžitě vyvolal pobouření opozičních stran a evropských politiků, ohradil proti "míšení" evropských a mimoevropských ras.

"My (Maďaři) nejsme smíšená rasa ... a nechceme se stát smíšenou rasou," řekl Orbán v sobotu. Dodal, že země, kde se mísí Evropané a Neevropané, "už nejsou národy".

Orbán podobná tvrzení pronáší již několik let, ale tyto komentáře byly formulovány v ostrých krajně pravicových termínech.

 18936

Nová rozsáhlá studie ukazuje, že nedostatek serotoninu není příčinou deprese. Zřejmě tedy deprese neodstraňují antidepresiva

25. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut


Podle výzkumné společnosti Biospace se ve farmaceutickém průmyslu ročně prodá antidepresiv za 19 miliard amerických dolarů (Anxiety Disorder and Depression Treatment Market Size to Reach USD 19.81 Billion By 2028 | BioSpace). Mnoho lidí užívá antidepresiva, protože je přesvědčili, že jejich deprese má biochemickou příčinu, ale nový výzkum naznačuje, že tomu tak není. Většina antidepresiv působí tak, že upravuje abnormálně nízkou hladinu serotoninu. Po desetiletí se věřilo, že deprese je důsledkem abnormalit serotoninu, neurotransmiteru, který se podílí na mnoha psychických a fyziologických procesech. Systematický přehled sedmnácti studií publikovaný ve vědeckém časopise Molecular Psychiatry však nenalezl žádné konzistentní důkazy o tom, že deprese je způsobena nižší hladinou serotoninu v mozku. https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0

 18206

Náraz na Zeměkouli. Nepostřehnuté včas

25. 7. 2022 / Bohumír Tichánek

čas čtení 31 minut


Text připomíná nebezpečí možného dopadu vesmírného tělesa na Zeměkouli. Obsahuje 25 výpisů o místně velmi blízkých průletech meteoroidů, z let 2002-2021.

Pokud je meteoroid rozpoznán dlouho předem, před nárazem do Země, pak je jeho odchýlení z předepsané dráhy snazší. Jenže jeho vypočítaná dráha se může nečekaně změnit vlivem okolních objektů.

Namísto zlých přetahování o zemi – válčení na Ukrajině - se zanedbává společná ochrana Zeměkoule před nebezpečím z kosmu. Hodně se uvažuje o těžbě surovin mimo Zeměkouli, o zkoumání Vesmíru z povrchu Měsíce, ale v prvé řadě máme chránit sama sebe. Potřebné mise se uvažují, chystají i probíhají, ale této činnosti je nedostatečně málo

Pozn. red.:  Nedávný film Don't Look Up (K zemi hleď) varoval obyvatelstvo Zeměkoule před blížícím se nárazem asteroidu. (recenze ZDE) Nikdo to nebral vážně, jak ukazuje tento klip. Film byl metaforou globálního oteplování. Za méně než půl roku se fiktivní scéna filmu zopakovala při dusivých vedrech v Británii v realitě:




 18930

Morálka pacifismu

24. 7. 2022 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Být pacifistou znamená být proti všem věcem, které slouží válce. V míru je to jednoduché. Neboť tyto věci momentálně nikdo nepotřebuje.

Složitější to je, když je válka. Zvlášť je-li to válka, v níž silný napadne slabšího. A ještě zvlášť, pokud agresor patří k těm, kteří humanitu neberou moc vážné. Což je případ války rusko-ukrajinské.

29544

"Demokracie v USA dlouho nepřežije": jak slyšení o útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 varovalo o ohrožení americké demokracie

25. 7. 2022

čas čtení 11 minut

 
Slibovali, že slyšení ohledně  6. ledna 2021 "budou naprosto zdrcující"  a představí Americe pravdu o útoku Donalda Trumpa na demokracii, který vyvrcholil útokem na americký Kapitol. Nakonec nebyla americká veřejnosti odhaleními slyšení totálně šokována, i když určitá část ano.

Historikům bude trvat, než zhodnotí, zda bylo osm veřejných zasedání srovnatelných se slyšeními Watergate z roku 1973, jak předpověděl Jamie Raskin, demokratický člen výboru pro 6. leden. Již nyní je však jasné, že po 19 hodinách a 11 minutách svědectví, natočených výpovědí, dokumentárních důkazů a nezpracovaných záběrů z útoku na Kapitol vygenerovala slyšení horu slov a obrazů, které dlouho zůstanou v kolektivní paměti.

Nyní víme, že v den, kdy Spojené státy utrpěly nejhorší útok na Kapitol od roku 1814, kdy jej zpustošili Britové, se Trump pokusil sebrat volant agentovi tajné služby, aby otočil svou prezidentskou limuzínu  směrem k rozvášněnému davu a mohl se k němu přidat. Víme, že když nabádal své stoupence, aby a mají na sobě neprůstřelné vesty.

 18938

Nejen Andy Warhol

25. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

Nejen světově známý americký malíř, grafik, ilustrátor, filmový tvůrce a vůdčí osobnost pop-artu, Andy Warhol, se ve svých začátcích proslavil svými ilustracemi reklamních předmětů ale také i portréty takových slavných osobností, jakými byli Elvis Presley, Liza Minnelli, Judy Garland, Elizabeth Taylor či Marilyn Monroe, jejíž známý obraz Marilyn Diptych vytvořil tento umělec v roce 1962, technikou sítotisku na plátně a malbou akvarelovými barvami. Další výtvarnicí, která je také mezi milovníky umění známa nejen svými výstižnými ilustracemi pro gastronomický časopis La Cucina Italiano ale také i znamenitými portréty Fridy Kahlo, Michèle Mercier tedy Angeliky, Clary Bow, Audrey Hepburn, Meryl Streep a již zmíněné Marilyn Monroe s červeným pozadím, je Eliška Zradičková.

Paní Zradičková, co vás přimělo zvolit z toho množství barev, jenž existují zrovna tu, kterou jste použila na dané pozadí zmíněného obrazu?

 18937

Dr. Ferreira ze švýcarského ETH si stojí za slovy o vlhkosti vzduchu

25. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Jako všichni ostatní jsem se ve škole učil, že místa, kde je vlhké klima, jsou pro lidské tělo horší v horku, protože pot se déle odpařuje, a tím se tělo neochlazuje (jeden z důvodů, proč naše tělo vylučuje tekutiny). Ale když jsem si přečetl článek, který tvrdil něco jiného, a to podle odborníka, který studoval fyziku a biologii mnohem hlouběji a dál než já a pracuje ve světově uznávané švýcarské instituci, pak jsem neměl důvod o tom pochybovat.

Aby byla informace v článku ještě důvěryhodnější, viděl jsem, že byla reprodukována v nejméně 23 dalších publikacích, které všechny citovaly to, co  napsal Dr. Lucas Ferreira, doktor meteorologie a vědecký asistent ze Švýcarského technologického institutu ETH - Eidgenössische Technische Hochschule Zürich: "Horko v Evropě je jiné, protože je velmi horké a suché. Díky tomu naše tělo ztrácí mnohem více tekutin, protože ve vzduchu je mnohem méně vodní páry, takže to končí tak, že se pot odpařuje mnohem rychleji. Odtud pramení problémy s dehydratací a úpalem, což jsou jedny z nejhorších následků," byl citován při vysvětlování.

Proč bych měl pochybovat o odborníkovi?

Rozhovor Britských listů 511. O energetickém nacionalismu v České republice

18. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Oslábl vůbec vliv mocných oligarchů, kteří si z ČR udělali pašalík, po odchodu Andreje Babiše z premiérské funkce? Anebo mají i za Fialovy vlády nadále zhoubný vliv na přítomnost i budoucnost České republiky v době globálního oteplování a ohrožují její energetickou i sociální bezpečnost? O tom mluví Jan Čulík s redaktorem Britských listů Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 19. července 2022.

 16964

Proč české televizní kanály vysílají majora Zemana

25. 7. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 2 minuty


Chtěl bych divákům českých televizních kanálů zkrátit utrpení, a proto se jim pokusím vědecky vysvětlit, proč tyto televizní kanály již přes 30 let stále dokola vysílají 30 případů majora Zemana.

Spočítal jsem si, že když jak je obvyklé, se aspoň na jednom z českých televizních kanálů každý den vysílá 30 let některý z uvedených dílů seriálu 30 případů majora Zemana, že to činí nějakých 10.950 případů.

Komická situace v Británii: Angličané si brexitem vážně ztížili cestování do Evropy a teď se jim to nelíbí. Vláda obviňuje Francii....

24. 7. 2022

čas čtení 6 minut

Od pondělka začínají v Británii (teprve) školní prázdniny. Znamená to, že se tisíce anglických rodin vydalo automobily na dovolenou ve Francii. Tedy: vydalo: Zjistili, že dostat se do Francie přes přístav Dover do francouzského Calais přes kanál La Manche je velmi obtížné. Po brexitu na odbavení turisté před Doverem čekají ve vedru na silnici až šest hodin.


Po brexitu totiž mají britští občané právo navštívit území Evropské unie jen na 90 dní, pak musí následovat pauza 180 dní. Aby to bylo vymahatelné, imigrační úředníci musejí Britům při příjezdu do EU dávat do cestovních pasů razítko s datem příjezdu. To odbavení tisíců anglických turistů nesmírně zdržuje. Britská vláda loni odmítla investovat 33 milionů liber do rozšíření imigrační infrastruktury v Doveru. Existující předbrexitová infrastruktura, kdy angličtí cestující mohli na francouzské imigrační úředníky cestou jen mávnout z okna svého automobilu svým pasem, je naprosto nedostatečná. 



Rozhovor Britských listů 510. Je Rusko plně fašistický stát?

15. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Podle běloruského politologa Aliakse Kažarského, působícího na univerzitě v Bratislavě, je Rusko státem, který sice dnes existuje v jednadvacátém století, ale ve skutečnosti svou mentalitou přeživá ve století devatenáctém. Je Rusko plně fašistický stát? O tom s profesorem Kažarským mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 15. července 2022.


Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinská armáda postupuje proti Rusům v Chersonské oblasti

24. 7. 2022

čas čtení 5 minut

- Ukrajina v neděli pokračuje v úsilí o obnovení vývozu obilí z Oděsy a dalších černomořských přístavů po ruském raketovém útoku

Ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov na Facebooku uvedl: "Pokračujeme v technických přípravách na zahájení vývozu zemědělských produktů z našich přístavů".

Veřejnoprávní stanice Suspilne citovala ukrajinskou armádu, podle níž rakety přístav výrazně nepoškodily.

Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace zveřejnila několik snímků, na nichž je podle ní vidět, jak záchranné složky hasí požár, který následoval po raketovém útoku:

- Prezident Volodymyr Zelenskij na videu zveřejněném v sobotu pozdě večer uvedl, že ukrajinské síly postupují "krok za krokem" do okupované východní černomořské oblasti Chersonu. Protiofenzíva v Chersonu by mohla znamenat posun hlavního dějiště bojů, kterým byl dosud východní region Donbasu.

Ve svém hodnocení v sobotu večer uvedl Institut pro studium války (ISW):

"Ukrajinské síly se pravděpodobně připravují na zahájení protiofenzívy v Chersonské oblasti nebo ji již zahájily k 23. červenci, ale přehled z otevřených zdrojů o průběhu a tempu protiofenzívy bude pravděpodobně omezený."

Podle ISW ukrajinský poradce pro Cherson Serhij Chlan v sobotu uvedl, že ukrajinské síly obsadily blíže nespecifikované osady v Chersonské oblasti. Vyzval ukrajinské civilisty, aby o postupu protiofenzívy mlčeli, dokud ukrajinské úřady nevydají oficiální prohlášení.

- Britský Observer informuje o tajných uměleckých dílech o ruské okupaci na Ukrajině:



 18930

Útok na Oděsu ukázal, že dohody s teroristickým Ruskem postrádají smysl

23. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Půl dne po podepsání dohody o exportu ukrajinského obilí Rusko v Oděse zaútočilo na terminál, jehož prostřednictvím měl vývoz mezinárodně žádané komodity probíhat. Syrská opozice, která má s dohodami s Moskvou léta hořkých zkušeností, poté nehnula ani brvou, protože moc dobře zná, jak to v podobných případech chodí. A nedá se ani říci, že by překvapeni byli sami Ukrajinci. - Jediný, kdo se zdá být opravdu překvapen, je ona nenapravitelně hňupská část západních elit, která nehledě na libovolná fakta stále dokola omílá "diplomatické řešení" ruské invaze na Ukrajinu. 

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské rakety zasáhly oděský přístav několik hodin po uzavření dohody o vývozu obilí

23. 7. 2022

čas čtení 8 minut



- Sotva dvanáct hodin poté, co Moskva podepsala s Ukrajinou dohodu o umožnění monitorovaného vývozu obilí z jižních ukrajinských přístavů, zaútočilo Rusko raketami s plochou dráhou letu na hlavní ukrajinský přístav Oděsa, přes který se měly dodávky obilí uskutečnit.


"Nepřítel zaútočil na Oděský námořní obchodní přístav řízenými střelami Kalibr," napsalo operační velitelství Jih na aplikaci Telegram a vyvolalo tak nové pochybnosti o životaschopnosti dohody, která měla uvolnit přibližně 20 milionů tun obilí k odvrácení hladomoru ve velké části rozvojového světa.

Při jednom z největších útoků na město od začátku války nálety otřásly budovami v centru města a zvedly oblak dýmu, který byl vidět po celém městě.

Na nábřeží Oděsy návštěvníci pláže tleskali, když protivzdušná obrana města sestřelila dvě ze čtyř raket a zbývající dvě zasáhly přístav. Útok na Oděsu byl jedním ze série ruských úderů po celé Ukrajině, přičemž město Kropyvnytskij bylo v sobotu ráno zasaženo 13 raketami.

Nové útoky přišly několik hodin poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohody s OSN a Tureckem, které měly odvrátit celosvětovou potravinovou krizi. Tyto dohody uvolňují cestu pro přepravu milionů tun ukrajinského obilí a některých ruských vývozů obilí a hnojiv, které byly zadrženy válkou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nočním videoposelství uvedl, že dohody nabízejí "šanci zabránit globální katastrofě hladomoru, který by mohl vést k politickému chaosu v mnoha zemích světa, zejména v zemích, které nám pomáhají".

Navzdory pokroku na této frontě boje v průmyslovém srdci Donbasu na východě Ukrajiny, kde se ruské síly snaží dosáhnout nových úspěchů tváří v tvář tuhému ukrajinskému odporu, neustávají.

Ruské jednotky rovněž čelí ukrajinským protiútokům, ale do značné míry se udržely v Chersonské oblasti severně od Krymského poloostrova, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Moskva odmítla odpovědnost za krizi a obvinila z ní sankce ze zpomalení vlastního vývozu potravin a hnojiv a Ukrajinu ze zaminování přístupů ke svým černomořským přístavům.

Vysocí představitelé OSN, kteří v pátek informovali novináře, uvedli, že dohoda by měla být plně funkční během několika týdnů a měla by obnovit dodávky obilí ze tří znovuotevřených přístavů na předválečnou úroveň 5 milionů tun měsíčně.


- Útok na Oděsu  je "pobuřující", říká velvyslankyně USA


Americká velvyslankyně v Kyjevě prohlásila, že Moskva by měla být pohnána k odpovědnosti za "pobuřující" sobotní ruský útok na přístavní město Oděsa.

Ruské rakety zasáhly infrastrukturu v Oděse den poté, co Rusko a Ukrajina za zprostředkování OSN a Turecka podepsaly dohodu o znovuotevření černomořských přístavů a obnovení vývozu obilí.

Ukrajina vyzvala OSN a Turecko, aby zajistily, že Rusko splní své závazky vyplývající z dohody o bezpečném koridoru pro vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů, uvedlo v sobotu ministerstvo zahraničí, píše agentura Reuters.

Ruské rakety zasáhly infrastrukturu v ukrajinském přístavu Oděsa v sobotu, den poté, co Rusko a Ukrajina za zprostředkování OSN a Turecka podepsaly dohodu o znovuotevření černomořských přístavů pro obnovení tohoto vývozu.

- Útok na Oděsu jako Putinovo plivnutí do tváře OSN, říká Ukrajina

Ukrajinské velvyslanectví v Ankaře zveřejnilo následující prohlášení týkající se ruského úderu na přístav Oděsa.

" Ruské federaci trvalo méně než 24 hodin, než zahájila raketový útok na přístav Oděsa, aby zpochybnila dohody a sliby dané OSN a Turecku v dokumentu podepsaném včera v Istanbulu.

Ruské rakety vypálené na Oděsu jsou jako plivanec Vladimira Putina vržený do tváře generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi a tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi, kteří vynaložili velké úsilí na dosažení dohody, za kterou je Ukrajina vděčná.

Ukrajina zdůrazňuje nutnost důsledného plnění dohod o obnovení bezpečného vývozu ukrajinských zemědělských produktů ze tří přístavů (Oděsa, Čornomorsk a Južnoje) přes Černé moře.

Vyzýváme OSN a Turecko, aby zajistily, že Rusko bude plnit své závazky v rámci bezpečného provozu obilného koridoru.

V případě neplnění dosažených dohod ponese Rusko plnou odpovědnost za prohloubení celosvětové potravinové krize."


Ukrajina se i nadále připravuje na obnovení vývozu obilí ze svých černomořských přístavů, a to navzdory ruskému raketovému útoku, který v sobotu zasáhl přístav Oděsa, uvedl ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov.

Informuje o tom agentura Reuters:

    Ruské rakety zasáhly jižní přístav Oděsa, uvedla ukrajinská armáda, a ohrozily tak přelomovou dohodu podepsanou pouhý den předtím, která má odblokovat vývoz obilí z černomořských přístavů a zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený válkou.


    "Pokračujeme v technických přípravách na zahájení vývozu zemědělských produktů z našich přístavů," napsal Kubrakov na Facebooku.



 18795

Proč souhlasil Putin s dohodou o vývozu ukrajinského obilí?

23. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Píše Alexander Gabujev:

Ještě před několika týdny se zdálo, že Kreml je odhodlán trvat na blokádě ukrajinských přístavů v Černém moři, takže nynější istanbulská dohoda o dodávkách obilí je důležitým obratem. Co mohlo změnit Putinovy kalkulace a myslí to upřímně? Několik stručných úvah.

 
Blokáda ukrajinského vývozu obilí sloužila dvěma účelům: 1) uškrcení 🇺🇦 ekonomiky, čímž Kyjev přišel o důležitý zdroj peněžních toků; 2) zvýšení tlaku na Západ prostřednictvím vyvolání krize (příliv uprchlíků z MENA atd.) a následné svalení viny na 🇺🇸🇪🇺 sankce.
 

Rozhovor Britských listů 509. Ohlédnutí za karlovarským festivalem

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta


To, co dělá filmový festival v Karlových Varech důležitým pro Českou republiku, nejsou tamější mejdany ani na skok přijíždějící tzv. "celebrity", ale vynikající dramaturgická práce festivalových odborníků, kteří veřejnosti představují to nejlepší a nejzajímavější z filmů, co ve světě vzniklo za poslední rok dva. A ano, Václav Klaus se právem rozčiluje, že festival přináší do českého prostředí otevřený, kosmopolitní duch a autenticky pojednává o nejzávažnějších a nejdůležitějších problémech dneška. A o kterých? O tom vám v tomto rozhovoru Britských listů poví Jan Čulík. Jeho zpráva o letošním karlovarském filmovém festivalu, která se ale opravdu nezabývá tím, v jakých šatech přišly na tamější mejdany tzv. "celebrity", se vysílá na Regionální televizi od úterý 12. července 2022.


 18935

Čečenští povstalci využívají toho, že ruské síly jsou vázány na Ukrajině, a připravují se na svržení loutky Kremlu Kadyrova

22. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Vladimír Putin vděčí za obrovský kus své popularity barbarství, které páchal v Čečensku v roce 1999. Boris Jelcin byl při svých pokusech o zkrocení čečenských povstalců v letech 1994 až 1996 ponížen. Když se Putin dostal ze stínu své pozice v tajných službách na veřejnost jako dědic Jelcinova Kremlu, získal velkou podporu  hrou na drsného superhrdinu bojujícího za postsovětskou geopolitickou moc Ruska.

 17911

Co by měl pan Vondra dělat, kdyby chtěl, aby nás Američané bránili

22. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nechci se vyjadřovat k otázce, zda je nákup stíhaček F-35 Lightning pro českou armádu dobrý nápad. K napsání tohoto článku mne přiměl pan europoslanec Vondra (ODS), který řekl, že USA nebudou bránit Unii pro „modré oči Němců nebo Rakušanů“, ale jedině na základě „vzájemné výhodnosti“. Patrně tím myslel, že pro Američany bude „vzájemně výhodné“ nechat umírat své muže, nemluvě o podstoupení jaderné války, prostě proto, že si Česko koupilo jejich stíhačky.

 18934

Brexit je nálada, ne politická strategie - a konzervativní kandidátka na britského premiéra Liz Trussová tento klam stoprocentně zosobňuje

22. 7. 2022

čas čtení 6 minut

Zvítězí-li Trussová, Británie bude mít trumpovskou premiérku

Jádrem probíhajících voleb do vedení Konzervativní strany je záhada, píše Jonathan Freedland.    Závislost na "magickém myšlení", založeném na ideologii je zhoubná i ve vládě České republiky... Autor pokračuje:

Víme, že členové Konzervativní strany  jsou v drtivé většině pro brexit: podle průzkumné organizace YouGov hlasovalo pro odchod z EU 79 % z nich. Víme také, jak důležitá je pro věrné konzervativce nenávist k "Evropě", zejména při volbě svého předáka: proto byli ochotni přehlédnout všechny úvahy o zkušenostech, kvalifikaci a volitelnosti, když v roce 2001 vybrali za šéfa Konzervativní strany takového zjevného troubu, jakým byl Iain Duncan Smith, místo inteligentního a schopného, ovšem proevropského profesionála Kena Clarka.

Nikdo si nepředstavoval, že Británie skončí s hroznějším premiérem, než byl Boris Johnson, že?



Ukrajina a Rusko podepsaly dohodu s podporou OSN o obnovení vývozu obilí

22. 7. 2022

čas čtení 8 minut

Aktualizace: Po podepsání této dohody bombardovalo Rusko přístav v Oděse, klíčový pro vývoz obilí. Dohodu to zpochybňuje.


Odeslání milionů tun z blokovaných černomořských přístavů by mohlo odvrátit celosvětovou potravinovou krizi


Ukrajina a Rusko podepsaly dohodu podporovanou OSN, která umožní vývoz milionů tun obilí z blokovaných černomořských přístavů, což by mohlo odvrátit hrozbu katastrofální celosvětové potravinové krize.




Tak už dost toho neustálého ponižování klientů, se kterými pracuji, pane Mariane Jurečko!

22. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

(Věnováno všem romským obětem koncentračního tábora "Lety u Písku", kteří se dnes konečně dočkali začátku demolice velkokapacitního vepřína v místech jejich nesmírného utrpení a postupného vraždění. Pan ministr MPSV Jurečka tam naštěstí veřejně nemluvil)

Až do začátku letošního roku byla česká společnost masírovaná demagogií napříč politickou reprezentací, která zhruba více než třicet let tvrdí toto:

Sociální systém je příliš benevolentní a dochází k masivnímu zneužívání sociálních dávek, stát je příliš sociálně štědrý a většina klientů úřadů práce jsou spíše "paraziti", kteří nechtějí pracovat.



Fabiano se v hodnocení vlhkého vedra mýlí

22. 7. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení < 1 minuta




Je to zase fyzika pro technické střední školy a přírodovědně orientovaná gymnázia. Nějakou náhodou se mi povedlo jedno takové absolvovat. V suchém vzduchu se pot odpařuje daleko lépe a právě ten odpar má chladicí efekt. Zabiják je vlhké vedro.

Co se týče izolací vodovodních trubek, máme je izolované dobře a to odjakživa, protože ten, kdo to nemá, nebude mít po první zimě vodovod žádný. Mráz roztrhá trubky, vodní led má totiž větší objem než kapalná voda.

 Na pomoc si vezmu článek ze Seznamu:


Píše se tam "ANALÝZA. V suchém prostředí a s dostatečným přísunem pitné vody zdravý mladý člověk vydrží i teploty vysoko nad 40 °C, pokud je ale hodně vlhko, může ho vedro ohrozit i při mnohem nižších teplotách."

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij vítá potenciál Ukrajiny způsobit "nové významné ztráty" ruské armádě

22. 7. 2022

čas čtení 8 minut

 

- Ukrajina má potenciál způsobit Rusku významné ztráty a dosáhnout úspěchů na bojišti, tvrdí prezident Volodymyr Zelenskij.


V nočním videoprojevupo setkání s vysokými vojenskými veliteli uvedl, že skupina diskutovala o dodávkách moderních zbraní, a dodal, že intenzita útoků na Rusy musí být zvýšena.

    "Diskutovali jsme o současné situaci na frontě, v různých částech Ukrajiny. Stanovili jsme úkoly v některých taktických oblastech k posílení našich pozic. A také jsme důkladně propracovali otázku zásobování vojsk moderními zbraněmi - intenzitu útoků na nepřítele je třeba ještě zvýšit.

    Účastníci štábního jednání se shodli, že máme značný potenciál pro postup našich sil na frontě a pro způsobení nových významných ztrát okupantům."

Kyjev doufá, že západní zbraně, zejména rakety delšího doletu, jako jsou americké Himary, které Ukrajina rozmístila v posledních týdnech, mu umožní zahájit protiútok a znovu dobýt ukrajinská území.

"Každý z těchto ruských útoků je argumentem pro to, aby Ukrajina obdržela další Himary a další moderní a účinné zbraně. Každý z těchto útoků jen posiluje naši touhu útočníky porazit, a to se jistě stane."


- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že se domnívá, že Rusko pociťuje "kritický nedostatek" raket pro pozemní útoky, i když postupuje na Kramatorsk a Siversk.

Ve své každodenní zpravodajské zprávě píše:

    V Donbasu ukrajinské síly nadále odrážejí ruské pokusy o útok na elektrárnu Vuhlehirsk. Ruské dělostřelectvo se nadále zaměřuje na oblasti kolem měst Kramatorsk a Siversk.

    Rusko zvýšilo používání raket protivzdušné obrany v režimu sekundárního pozemního útoku kvůli kritickému nedostatku speciálních raket pro pozemní útok.

    Rusko téměř jistě od počátku invaze rozmístilo v blízkosti Ukrajiny strategické systémy protivzdušné obrany S-300 a S-400, které jsou určeny k sestřelování letadel a raket na velké vzdálenosti.

    Tyto zbraně mají relativně malé hlavice, určené k ničení letadel. Mohly by představovat významnou hrozbu pro vojáky v otevřeném prostoru a lehké budovy, ale je nepravděpodobné, že by pronikly do zpevněných struktur.

    Existuje vysoká pravděpodobnost, že tyto zbraně minou zamýšlené cíle a způsobí civilní oběti, protože střely nejsou pro tuto úlohu optimalizovány a jejich posádky budou pro takové mise málo vycvičené.


- Muslim a žid společně v ukrajinských zákopech bojují proti Rusům:



 18933

Orbánově vládě ruské vraždění nevadí, Orbánův ministr zahraničí si šťastně potřásá rukou s válečným zločincem a kriminálníkem

22. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18932

Evropské společnosti jsou demograficky "staré" a Evropané nedostali šanci se na rekordní vedra aklimatizovat

22. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Mediánový věk (dělící populaci na dvě poloviny) činí dnes v Brazílii necelých 33 let. V České republice je to 42 let. Žije zde výrazně méně mladých lidí a naopak více věkovitějších seniorů. Jako demograficky rychle stárnoucí evropská společnost bude mít ČR logicky větší problémy přizpůsobovat se vlnám veder, protože staří lidé i bez extrémní meteorologické zátěže častěji trpí vážnými oběhovými problémy, jež vedro ještě znásobuje. 

 16578

Má dáti – dal!

22. 7. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

V Právu z 16. - 17. července 2022 je docela pěkný rozhovor s naším ministrem financí. Lze s ním souhlasit v mnoha věcech, nikoli ale v oblasti získávání dostatečných zdrojů (příjmů) pro financování státního rozpočtu.

Na přímý dotaz na možnosti progresivního zdanění příjmů odpovídá: „Já věřím tomu, že mnohem lepší je, když peníze nechám lidem, oni je investují, rozhodnou se je použít podle svého uvážení. Já věřím lidem. Je to typický střet levice a pravice, který politický postoj je lepší. Proto máme různé politické strany a proto se i střídají u moci. Levice věří v přerozdělování a méně věří lidem, my více věříme lidem a v menší přerozdělování."

Pozn. JČ. Obávám sem, že známý mýtus pravice o tzv. "trickle effect", že když přestanete zdaňovat bohaté, že z jejich bohatství "zbohatne celá společnost", je lež - to tak nefunguje.

Rozhovor Britských listů 508. Ekonomika: Česká vláda nemá vizi. Nerozhoduje na základě dat

7. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem řeší Fialova vláda nynější ekonomickou krizi? Ne zrovna efektivně, to je verdikt Davida Navrátila, šéfekonoma České spořitelny, s nímž v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. července 2022.

 18931

Proč tolik Evropanů umírá při teplotách pod 40º C, ale Latinoameričané, Afričané a Arabové ne?

22. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


V poslední době sledujeme zprávy, ve kterých se dozvídáme, kolik lidí v Evropě umírá v důsledku extrémně vysokých teplot. Studie zveřejněná v časopise Nature Geoscience uvádí, že rozšíření systému vysokého tlaku nad Atlantikem v oblasti Azorských ostrovů vede k nejteplejším podmínkám na Pyrenejském poloostrově za posledních tisíc let. Přátelům z tropů však tyto titulky připadají podivné, protože teploty, které jen v samotném Portugalsku zabily více než tisíc lidí, jsou normální a dokonce nižší, než na jaké jsme zvyklí v Latinské Americe, ale i v Africe,v  jižní Asii a na Blízkém východě. Tak proč v  nich tolik Evropanů hyne a my ne?

Fabiano Golgo shrnuje níže uvedenou argumentaci z článku Lucase Ferreirse, odborníka ze  švýcarského Federálního institutu technologie, který vyšel v jedněch brazilských novinách. 

 18420

Tisková zpráva:

Pirátka Gregorová spouští kampaň NEklikat! Otevírá zanedbávané téma bezpečnosti na internetu

22. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Europoslankyně za Pirátskou stranu Markéta Gregorová se dala dohromady s experty na kyberbezpečnost z řad odborné veřejnosti, ale také skupinou tzv. „etických hackerů“. A během letních prázdnin chce pro českou veřejnost otevřít témata spojená s bezpečností v online prostoru. „Doufám, že naší kampaní pomůžeme českým uživatelům internetu obrnit se proti stále nebezpečnějším nástrahám online prostoru.“

 18409

Je pravda, že Putina ohledně situace na Ukrajině "dezinformovali"?

22. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Jedním z klíčových rozdílů mezi Putinovou válkou na Ukrajině a jeho dřívějšími válkami je to, že Kreml tvrdě pracoval na tom, aby zabránil vojenským velitelům v přístupu k médiím, které by umožnily tomu či onomu generálovi získat popularitu a být tak v pozici, kdy může Putina jakýmkoli způsobem ohrozit, píšou Andrej Soldatov a Irina Boroganová.

 18437

Je třeba přehodnotit průmyslovou základnu NATO

22. 7. 2022

čas čtení 18 minut

Ukrajinská válka má pro NATO mnoho ponaučení, ale jedním z klíčových je potřeba přehodnotit propojení mezi plánováním jeho sil a obrannou průmyslovou základnou. Některé z těchto lekcí posilují lekce z minulých národních studií, studií NATO a EU. Některé ilustrují potřebu zaujmout nový přístup k utváření průmyslové základny států NATO a jejich strategických partnerů a některé jsou spojeny s potřebou dohlédnout za hranice obrany a pohlížet na národní a kolektivní trendy z hlediska velké strategie, upozorňuje Anthony Cordesman.

 16478

Magické myšlení Joea Bidena o Íránu

22. 7. 2022

čas čtení 5 minut

12. července 2022 se náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová posadila s Barbarou Slavinovou z Atlantické rady, aby vysvětlila smýšlení Bidenovy administrativy o Íránu, píše Michael Rubin.

 16637

Studie: Koronavirus "se dostává do mozku tunely v nosní tkáni"

22. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Tým výzkumníků z Institutu Pasteur uvádí důkazy, které naznačují, že virus SARS-CoV-2 je schopen proniknout do mozku pomocí nosních buněk vytvořením tunelů z nanotrubiček. V článku publikovaném v časopise Science Advances skupina popisuje studii chování viru při infikování určitých typů buněk s pomocí vysoce výkonných mikroskopů ke studiu jeho pohybu.

 18169

Síkelovo atomové tajemství. Atomová destrukce

21. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 


Tisková zpráva Cally ze dne 20. července 2022

Síkelovo atomové tajemství
Netransparentní příprava nového reaktoru v Dukovanech pokračuje


Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela potvrdil rozhodnutí svého úřadu
utajit podklady týkající se přípravy výstavby nových jaderných reaktorů
v Česku, o které opakovaně požádala Calla – Sdružení pro záchranu
prostředí. Městský soud v Praze přitom již jednou rozhodl, že odmítnutí
zpřístupnění těchto požadovaných dokumentů bylo nezákonné [1]. Urputná
snaha ministerstva skrýt informace cestou porušování zákona o svobodném
přístupu k informacím nahrává spekulacím o nesmyslně podhodnocených
ekonomických předpokladech, na základě kterých o novém reaktoru v
Dukovanech rozhodla Babišova vláda.

 16510

Poslanci toryů si dopřáli plačtivé rozloučení s Borisem Johnsonem, se svým podvodným pokoutním obchodníkem

21. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 

'Mise do značné míry splněna ... prozatím,' řekl Boris Johnson a zakončil své poslední interpelace na premiéra  blouznivým rekviem za svůj zašlý půvab. "Hasta la vista, baby." Přesto i při svém odchodu nechal tento falešný terminátor otevřenou možnost svého návratu. Bez světel reflektorů nemůže Johnson přežít. Johnson nemá žádný obsah. Je to jen obal z rozteklé potřeby, který parazituje na pozorností druhých a živí se jí. Bez ohledu na to, jakou. Lepší je být opovrhován, než být zapomenut nebo ignorován. Johnson vyvolal v Konzervativní straně obrovský konflikt. S radostí by to udělal znovu, píše komentátor Guardianu John Crace.

Jen Theresa Mayová zůstala s kamennou tváří a odmítla zatleskat. Jen ona má trochu integrity. Zbytek konzervativních poslaneckých lavic se postavil jako jeden muž a povzbuzoval odsouzence (tj. Johnsona, byl odsouzen k pokutě za mejdany v Downing Street během lockdownu, pozn. red.), aby opustil sál. Andrea Jenkynsová se rozplakala. Částečně kvůli své kariéře - přiznejme si, že nikdo se zdravým rozumem z ní znovu neudělá na deset minut náměstkyní ministra -, ale hlavně kvůli člověku, který by ji zradil v jediném okamžiku.

31082

Jak je to s těmi včelami a závislostí člověka na nich

21. 7. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Beewashing (vyplachování mozku včelama) opět na scéně! Tentokrát rovnou z úst pana ministra zemědělství. Před nějakou dobou jsem se pozastavil (čti: rozčiloval) nad prezentací jakéhosi včelařského spolku z Drásova, který nás oblboval tím, jak bez včel umře lidstvo, a tedy je potřeba včelařům sypat víc a víc dotací.

No, nečekal jsem, že tohle zopáknou Ústa Nejvyšší, tedy ministr zemědělství Zdeněk Nekula (protégé of Marian Jurečka, tedy taguju taky): "74% výroby potravin je závislé na opylování včelami". Jakkoli chápu že to nepsal přímo pan ministr, ale nějaký jeho přičinlivý p.r. stážista, který dostal matroše od včelařů nebo si to "našel na wiki", hovoří zde Ústa Nejvyšší a je nutno říci nahlas, že to je blbost, bullshit a lež. 

30173

Si feminista?!?

Potřeba podporovat kulturní konflikt v pozadí mediální diskuse

21. 7. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


V několika posledních dnech se české sociální sítě baví otázkou, zda být či nebýt feministka či feminista. Námětem k diskusi je anketa jednoho českého média, ve které byla politikům kladena tatáž otázka, tedy zda se cítí být či nebýt feministy. Nepochybně je legitimní se na takové otázky ptát. Nepochybně je ale otázkou pokročilé úvahy nad tím, jak vstupovat do diskursu, kdy člověk má sám sebe konfrontovat s tím, co tím způsobí. Při tom, jak český diskurs pojímá feminismus, je takto jednoduše položená otázka velmi zavádějící. Nutí ty, kteří jsou tázáni, notabene v politické pozici, aby se identifikovali, případně aby odmítli. Co? No to už je závislé na tom, jak si definují otázku, tedy v tomto případě jak si definují feminismus. Zdali jako militantní hnutí, které se snaží popírat přirozenost, nebo jako požadavek rovnoprávnosti tam, kde to dává naprostý smysl. Jenže na to už získáte odpověď při takto položené otázce jen nesnadno..

 18797

Pro energie bez exekucí: Nová iniciativa nabízí cestu k redukování negativních důsledků energetické krize

21. 7. 2022

čas čtení 5 minut

  V reakci na stále sílící energetickou krizi startuje iniciativa Pro energie bez exekucí. Cílem iniciativy Institutu prevence a řešení předlužení je navrhnout a prosadit konkrétní doporučení pro stát, domácnosti, dodavatele energií i firmy. Ty zmírní dopady bezprecedentního růstu cen energií a s ním spojené inflace. Díky komplexnímu přehledu doporučení se dostane pomoci těm, kteří se nachází v akutních problémech. V současné době se v nich nachází téměř pětina domácností. Za poslední měsíc navíc procento vzrostlo o 3 procentní body.

Ruská agrese na Ukrajině: V Charkově Rusové zabili třináctiletého chlapce

21. 7. 2022

čas čtení 18 minut

 
- Ruské raketové údery zabily v Charkově tři lidi 

Ruské raketové údery ve východoukrajinském Charkově zabily podle místních úřadů třináctiletého chlapce, který ve středu čekal na autobusové zastávce.


Fotoreportéři agentury Reuters zachytili chlapcova otce, jak klečí vedle jeho zakryté mrtvoly a drží ho za ruku.

Záchranáři odnesli další tělo na nosítkách a nedaleká mešita byla  poničena.

Podle Oleha Synehubova, gubernátora Charkovské oblasti, byli ve středu v Charkově zabiti tři lidé, včetně  jednoho teenagera, spolu s mužem a ženou.

Nebylo jasné, zda všichni tři zemřeli na autobusové zastávce společně.

Dodal, že zraněna byla také patnáctiletá sestra mrtvého teenagera, ale jejich jména neuvedl.

    "Je to další strašný teroristický čin Rusů," uvedl Synegubov na Telegramu.

-  Ukrajinská první dáma pronesla v Kapitolu emotivní prosbu o další zbraně.  V osobním projevu Olena Zelenská podle agentury AP vyzvala zákonodárce, aby Ukrajině poskytli více systémů protivzdušné obrany na ochranu před ruskými raketami.

"Nechceme žádné další letecké údery. Žádné další raketové údery. Žádáme toho snad příliš mnoho?" řekla.

"Chceme, aby každý otec a každá matka mohli říct svému dítěti: 'Jdi klidně spát, už nebudou žádné nálety, žádné raketové údery'.

"O to žádám já a můj manžel, jako rodiče."

Projev Zelenské následoval po oznámení amerického ministra obrany Lloyda Austina, že Washington pošle na Ukrajinu další čtyři vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy (Himars).

 18911

V Británii se stane premiérem buď bankéř, nebo vesnická idiotka

21. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Podivná země, Británie. O tom, kdo nahradí v premiérské funkci lháře a podvodníka Borise Johnsona rozhodují v šedesátimilionové zemi nikoliv voliči, ale hrstka ultrapravicových bělošských důchodců, žijících v jižní Anglii - členové Konzervativní strany.

Na nového premiéra a předsedu toryů stejně už nekandidovali žádné inteligentní a rozumné osobnosti - Konzervativní strana učinila za Johnsona už dávno úkrok směrem k ultrapravici a všechny rozumné myslící politiky ze svých řad vyloučila.

Ve středu při poslední parlamentní interpelaci Borise Johnsona neuvěřitelně, konzervativní poslanci Johnsonovi, podvodníku, korupčníku a lháři, odsouzenému policií, demonstrativně tleskali! Tím se Konzervativní strana manifestačně přihlásila k lhaní a podvádění. Jediný člověk, který ve sněmovně demonstrativně netleskal, byla bývalá premiérka Theresa Mayová.

Přečtěte si k tomu naše shrnutí sžíravého komentáře Johna Crace, jehož styl je podobný našemu Petru Harašímovi.

Poslední dvojice kandidátů je však vrchol. Bankéř s pochybnou milionářskou manželkou, zneužívající právní kličky k neplacení daní, a vesnická idiotka. Rishi Sunak a Liz Truss...

Tato Konzervativní strana je mentálně naprosto mimo politické postoje převážné většiny britského národa. Je to obrovská šance pro Labouristickou stranu jejího předáka Keira Starmera...



Ekonomický komentátor Will Hutton: Nesouhlasím se Sunakem ohledně brexitu, ohledně role státu ani ohledně toho, co podporuje podnikání, nesouhlasím s podporou oligarchů žijících v daňových rájích a s mnohým dalším. Ale Sunak je seriozní a má principy. Teď zažije tzv. "svobodu tisku". Zaujatý tisk Daily Mail, The Sun, Telegraph a Express ho zničí.



 18801

Ukrajinští uprchlíci se stanou v ČR obětí exekutorů

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Upozornil na to Boris Cvek:

Zapomněl jsem na jednu zprávu, která mne včera taky zaujala: ukrajinským uprchlíkům v ĆR končí platnost zdravotního pojištění a musí si ho nyní zajistit sami. Půjdou na ně penále a exekuce, pokud to nezvládnou, přesně tak to bylo řečeno včera na ČT24. To už nyní 75% z nich, převážně matky s malými dětmi, mají vážné finanční potíže.

Albín Sybera:

Vybílený český “exekutorský trh” dostane impuls v podobě nových duší - Fialova vláda to může zastavit, ale neudělá to. Nicméně když to teď někdo řekne, tak hned bude vnímán jako zaujatý. A tak si opět počkáme, abysme skutečně viděli, že to Fialova vláda neudělá, a pak všichni kolektivně pokrčí rameny…

Uwe Ladwig:

V Německu ukrajinští uprchlíci dostávají sociální podporu jako nezaměstnaní Němci. 

Federální vláda umožňuje registrovaným uprchlíkům z Ukrajiny přejít na základní bezpečnostní systémy v rané fázi. Od června dostávají  komplexní podporu na zajištění živobytí, zdravotní péče a integrace. Rozhodl o tom kabinet.

 17911

Nešťastný Šafrářův Skopeček

21. 7. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut

Hlavní ekonomický expert ODS Jan „green deal“ Skopeček uvádí…

Ekonomický kandidát jakékoli fosilní ceny Skopeček v poslední době opanoval mediální ekonomickou šou. Tuhle je na Fóru, na Fóru a na zase Fóru, tuhle na Seznamu a tuhle i na Babiš iDnes i v Babiš Lidovkách, však co jsme si, kluci, to jsme si, všechno dobrý. A zrušení superhrubé mzdy, pravda, takhle se nám český rozpočet podařilo pořádně podojit… a lidem život pohnojit.

 18860

Jak zabránit vzniku americké teokracie

21. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Ještě před měsícem jsme žili ve světě, kde měli všichni Američanky právo sami se rozhodnout, zda budou pokračovat v těhotenství. Pro velkou část země je to již minulost.

Ještě před několika týdny mohly jednotlivé státy zavést alespoň nějaká zdravá omezení nošení zbraní. Zaměstnanci veřejných škol nemohli studentům vnucovat své náboženské praktiky. A Agentura pro ochranu životního prostředí mohla zadržet klimatickou katastrofu regulací emisí uhlíku z uhelných elektráren, které ohřívají planetu.

Díky děsivému uchopení moci konzervativci z Nejvyššího soudu bylo i toto všechno zničeno. Nejvyšší soud naznačil, že právo týkající se užívání antikoncepce, uzavření sňatku bez ohledu na sexuální orientaci, a dokonce právo na volbu politických zástupců by mohly být další na řadě.

Jak jsme se dostali až sem? Republikáni desítky let podváděli a získali většinu u Nejvyššího soudu, která prosazuje extremistickou agendu, místo aby vykládala zákony, informuje Mitchell Zimmerman.

 16478

Spojené státy vytvářejí koalici svých protivníků

21. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Minulý týden na summitu v saúdskoarabské Džiddě se prezident Biden snažil ujistit své posluchače o pozornosti USA vůči Blízkému východu prohlášením: "Neodejdeme a nezanecháme vakuum, které by zaplnila Čína, Rusko nebo Írán." Metafora vakua aplikovaná na mezinárodní vztahy měla vždy velké problémy, zejména v ignorování toho, že zahraniční intervence v jakémkoli regionu jsou přinejmenším stejně pravděpodobně asertivní reakcí na zásah někoho jiného, nikoli vyplněním vakua, píše Raul R. Pillar na webu Responsible Statecraft.

 17911

Covid a zdravotnictví v ČR obecně za ODS

20. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



w

 16843

Obrovské tantiémy za Dietlovy seriály

20. 7. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dostala se k nám informace, že od začátku pandemie  dostávají dědici autora českých televizních seriálů z komunismu Jaroslava Dietla od České televize obrovské tantiémy. Zdá se, že Česká televize založila jádro svých programů na neustálém opakování Dietlových komunistických seriálů.

Je to pochopitelné: Na ČT se totiž dívají jen důchodci, takže jim ČT systematicky nabízí ostalgii.

Co to vlastně vypovídá o české společnosti?

Před časem jsme se pokusili nabídnout České televizi námět na dokument o tom, jak pravidelně přijíždějí na rok do českých rodin a českých škol v rámci jedné systematické akce teenageři ze zahraničí a co to udělá za ten rok s nimi a s jejich českým prostředím. Vystupování z uzavřené domáci společnosti a kontakt s vrstevníky ze zahraničí, to jsme si mysleli, že je velmi závažné téma, které by ČT měla zpracovat.

Ovšem bylo nám řečeno, že ČT žádné pořady o mladých lidech nedělá, protože její divácká obec jsou lidé nad padesát let.

No tak místo toho raději vysílá Dietlovy seriály.



Íránský nejvyšší vůdce podporuje invazi Moskvy na Ukrajinu

20. 7. 2022

čas čtení 9 minut

 -Ukrajinská agentura Interfax přinesla zprávu, podle níž byli ve středu  při ranním ostřelování v okrese Saltiv ve východním Charkově ruskými okupačními silami zabiti tři civilisté a jeden byl zraněn.

Zpráva se odvolává na komentář Olega Sinegubova, náčelníka charkovské oblastní vojenské správy, na Telegramu.

Sinegubov uvedl, že mezi oběťmi jsou 13letý chlapec, muž a žena. Jedna 72letá žena byla zraněna.


- USA a jejich spojenci zvažují možný výcvik ukrajinských pilotů v rámci dlouhodobého úsilí o potenciální pomoc Kyjevu při budování budoucích ukrajinských vzdušných sil.


Náčelník generálního štábu letectva Charles "CQ" Brown připustil, že diskuse probíhají, ale nepotvrdil žádné rozhodnutí.

- Evropská unie ve středu představí nouzové plány na snížení poptávky po plynu během několika měsíců
a varuje země, že bez hlubokých škrtů by se mohly v zimě potýkat s problémy s palivem, pokud Rusko přeruší dodávky.

Evropa se před zimou snaží naplnit své zásobníky plynu a vytvořit zásoby pro případ, že by Moskva v odvetě za evropskou podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem dále omezila dodávky. Ruský Gazprom již zastavil dodávky do některých států EU.

Evropská komise vyzve země, aby se připravily na možné další omezení dodávek a snížily spotřebu plynu. Návrh plánu EU, který viděla agentura Reuters, navrhuje dobrovolný cíl pro země, aby v příštích osmi měsících snížily svou poptávku po plynu, který by mohl být v případě nouzových dodávek právně závazný.

Úředníci EU uvedli, že cílem by bylo snížit spotřebu plynu o 10-15 %.

Návrh, který by se mohl před zveřejněním změnit, by musely schválit země EU, které jsou do značné míry odpovědné za své vlastní energetické politiky.

Některé země, včetně Polska, vyjádřily vůči tomuto plánu odpor a domnívají se, že jejich krizové plány nepotřebují podporu z Bruselu.

Čtyřicetistupňová vedra v Anglii zcela zlikvidovala tamější systém modelování klimatu

20. 7. 2022

čas čtení 6 minut

 
Vědci zabývající se klimatem vyjádřili šok z překonání teplotního rekordu ve Velké Británii, kde v úterý poprvé v historii vystoupala teplota nad 40 °C.

Vědci jsou také stále více znepokojeni tím, že se extrémní vedra v Evropě objevují rychleji, než předpokládaly modely, což naznačuje, že klimatická krize na evropském kontinentu může být ještě horší, než se obávali.

Teplotní rekordy jsou obvykle překonávány o zlomky stupně, ale hodnota 40,2 °C zaznamenaná na letišti Heathrow je o 1,5 °C vyšší než předchozí rekord 38,7 °C zaznamenaný v roce 2019 v Cambridge

Více než 100 milionům Američanů bylo vydáno varování před vedrem, ve 13 amerických státech zuří požáry

20. 7. 2022

čas čtení 3 minuty



Na více než 100 milionů Američanů se při rekordních teplotách vztahuje buď varování před nebezpečnými podmínkami, nebo varování před vedry. Ve 13 státech USA hoří 85 velkých požárů, které sežehly více než 3 miliony hektarů.

Úřady v úterý uvedly, že bylo hlášeno 14 nových rozsáhlých požárů: sedm v Texasu, dva na Aljašce a dva ve Washingtonu a po jednom v Arizoně, Kalifornii a Idahu.

 18690

Snad přežijeme, když nám přece pomáhá ČEZ

20. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zhlédl jsem hodinu po poledni v přímém přenosu tiskovou konferenci pana ministra průmyslu s panem šéfem ČEZu. Zaujalo mne pár věcí. Především určitá servilita pana ministra vůči již zmíněné společnosti. Jako by skutečně platilo to, co se říká už mnoho let, že totiž v ČEZku vládne ČEZ, vláda je jen takový apendix. Pan ministr kromě důkladného díkůvzdání ČEZu zmínil také to, že ČR je závislá na ruském plynu z asi 98% a že právě svitla naděje, jak zhruba třetinu této závislosti odstranit.

 18930

Ruští poslanci tvrdí, že prohrávají válku, protože Američané vytvořili v biolaboratořích zmutované ukrajinské vojáky

20. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Konstantin Kosačev, místopředseda ruské Rady federace, a Irina Jarovaja, místopředsedkyně Státní dumy, v pondělí jako šéfové parlamentní komise pro vyšetřování "biolaboratoří" na Ukrajině prohlásili, že učinili nové velkolepé zjištění: Ukrajinští vojáci byli během "tajných experimentů" v amerických biolaboratořích přeměněni na nadlidské stroje na zabíjení. A to je podle nich vysvětlení, proč se plány Kremlu na rychlé převzetí moci samozřejmě zhroutily. Podle nich testy krve ukrajinských válečných zajatců odhalily "řadu nemocí", které naznačují, že na nich byly tajně prováděny pokusy "pro vojenské účely".

 18929

Brazilský autokratický prezident Bolsonaro otevřeně připravuje puč na říjen

20. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


Křesťanský fundamentalistický populista a brazilský prezident Jair Bolsonaro už nepředstírá, že nehodlá provést státní převrat, až 2. října prohraje volby. Všechny průzkumy veřejného mínění ukazují, že proti němu s dvouciferným náskokem zvítězí bývalý levicový prezident Lula. Bolsonarova katastrofální vláda způsobila, že Brazílie díky jeho destrukci institucí a nekompetentní vládě zaplatila nejvíce ze všech ekonomik postižených pandemií a válkou na Ukrajině.

 18927

O novgorodském narativu ruské opozice

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Jednou z nejpozoruhodnějších a nejdůležitějších událostí v ruském opozičním hnutí v poslední době bylo přijetí bílo-modro-bílé vlajky spojené s Novgorodem, přijetí, které umožnilo ruské opozici nárok být součástí ruské národní tradice, i když v rozporu s Kremlem, upozorňuje Stanislav Rudkovskij.

 18717

Kremlem podporovaný separatismus se může obrátit proti Rusku

20. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Pokud by Moskva přijala zákon, který by jí umožnil absorbovat části jiného státu na základě hlasování samotných obyvatel těchto částí a nikoli na základě dohody s příslušným státem, jehož jsou součástí, nebo na základě jejich prohlášení nezávislosti na tomto státě, takový zákon by mohl být použit proti Rusku, píše Sergej Bajmuchametov.

 18896

Sociální situace v Rusku se může vyostřit již v srpnu

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Klíčovým ukazatelem toho, jak se ruské ekonomice skutečně daří pod sankcemi, je to, že ruští pracovníci chodí na sociální sítě, aby hlásili, že firmy, soukromé i státní, neplatí svým zaměstnancům včas ve více než polovině oblastí Ruské federace, krajů a republik. Čeká se další zhoršení, varují ekonomové.

30892

Rusové se starají jen o holé přežití

20. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnozí tvrdí, že Rusové trpí, protože nemají pozitivní vizi budoucnosti nebo nevěří, že ji mohou ovlivnit. Ale ve skutečnosti tento nedostatek hraje klíčovou roli v tom, že jim pomáhá přežít současné problémy, včetně Putinovy války na Ukrajině, varuje Dmitrij Michajličenko.

 18925

O "boji na dvou frontách"

20. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Novější verze planetárního modelu Římského klubu upozorňují, že čím úspěšnější bude svět v odkládání nárazu na jednotlivé meze planetárního růstu, tím pravděpodobnější je, že nakonec narazí na několik z nich současně. 

V Evropě přibývá mrtvých v důsledku lesních požárů a vln veder

19. 7. 2022

čas čtení 6 minut

 

V některých částech Francie byly zaznamenány nejvyšší teploty v historii, nad  40 °C. Lesní požáry pustoší části kontinentu


Několik měst ve Francii zaznamenalo nejvyšší teploty v historii. Téměř 2 000 hasičů pokračovalo v boji s obrovskými požáry na jihozápadě a spalující vlna veder, která zachvátila většinu západní Evropy, se přesunula na sever a východ.
 
V Nantes nedaleko pobřeží Atlantiku bylo v pondělí naměřeno 42 °C, čímž bylo překonáno dosavadní maximum 40,3 °C z roku 1949, zatímco v bretaňském Brestu bylo naměřeno 39,9 °C, což je o více než čtyři stupně více než rekord z roku 2002 (35,1 °C).

Noční teplotní rekordy padly také v La Hague v Normandii, kde bylo v úterý ve tři hodiny ráno zaznamenáno 32,8 °C. Podle úřadů bylo zasaženo celé západní pobřeží Francie od Landes na jihu až po Finistère na severu.

Podle meteorologů se očekává, že v úterý budou rekordy opět překonány, protože masa horkého vzduchu, druhá, která v posledních týdnech zachvátila velké části kontinentu, se přesunula na sever a východ do východní Francie, Belgie, Nizozemska a Německa.

Požáry v Londýně v důsledku vedra:

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko má problémy s udržením účinné útočné bojové síly

19. 7. 2022

čas čtení 9 minut

- Olga Zelenská je ve Washingtonu: 



 

- Serhej Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, pše: "Rusové téměř nepřetržitě ostřelují jak Luhanskou oblast, tak obydlené oblasti Doněcké oblasti".


Uvedl, že "během pondělí se současně pokoušeli vést útok ve čtyřech směrech" a že "Rusové pokračují v ostřelování malé části Luhanské oblasti, kde ozbrojené síly Ukrajiny drží obranu. Střílejí z letectva, dělostřelectva a raket".

Ve druhém příspěvku Haidaj uvedl, že "i druhá největší armáda na světě má omezené lidské zdroje", a  obvinil Rusko z násilné mobilizace v okupovaných oblastech Donbasu.


- Íránská státní televize uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin přijel do Íránu, informovala agentura Reuters. Jedná se o Putinovu první návštěvu od začátku války mimo hranice bývalého Sovětského svazu, v červnu navštívil Tádžikistán a Turkmenistán.

19003