COVID v Česku: Z řetězu utržený (Ur)Válek

24. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Ministři zdravotnictví Babišovy vlády vykazovali pochybnou kvalifikaci a liknavý přístup, hlavní příčinou jejich nečinnosti v klíčových okamžicích pandemie nicméně býval politický tlak shora. V ministru Válkovi z Fialovy vlády jsme však "konečně" získali ministra, který na bagatelizaci a popírání COVIDové pandemie pracuje z vlastní iniciativy. 



Ministr Válek možná zná nějaké lidi, kteří se nakazili kolorektálním karcinomem při neopatrné návštěvě přibuzných, případně při cestě hromadnou dopravou, když si zdroj infekce i nakažený na sedadle dostatečně nechránili zadnici. Jen v takovém případě totiž může srovnávat zmíněné dvě choroby.

Pokud se tak stane a někdo bohužel zanedbá kolorektální karcinom či jiné vážné onemocnění ohrožující jeho zdraví a život, ovšem jde o chorobu vyznačující se v běžných podmínkách minimální nakažlivostí, jedná se pochopitelně o zcela jiný případ než v situaci, kdy nezodpovědní lidé s COVIDem nastoupí mezi spoluobčany, jako by se nechumelilo, a třeba i desítky jich nakazí.

Mnoho možností, jak vysvětlit chování ministra nemocnictví Válka, na stole není. Buď je za vším ministr a místopředseda vlády osobně, který opravdu nechápe rozdíl mezi individuálním onemocněním s klíčovou rolí odpovědnosti pacienta výhradně za vlastní zdraví - a vysoce infekční chorobou ohrožující bez příslušných opatření zdraví veřejné a chod celé společnosti. V tom případě ale nejspíš nemá co dělat nejen v křesle ministra, ale v rezortu zdravotnictví vůbec.

Nebo je Válek se svou nezměrnou omezeností nadále pouze prostředníkem vnějšího politického či lobbistického tlaku na to, aby "pandemie už nebyla".

Těžko říci, která z možností je horší.

Každopádně si ČR už několikrát vyzkoušela, že tvářit se, jako by pandemie "už neexistovala" a "virus odešel" ničemu nepomůže - naopak to zadělává na budoucí problémy a přesně ta drastická preventivní opatření, kterým se bláhoví politici původně chtěli za každou cenu vyhnout.

Respirátory vždy představují první obrannou linii proti viru, protože zdravé lidi chrání před nákazou a současně omezují také infekčnost nemocných. Pokud se naočkujete a dokonce i čerstvě přeočkujete původními vakcínami, proti nakažení novými subvariantami SARS-CoV-2 vás to ochrání jen částečně - a spíše je namístě hovořit o ochraně před vážným průběhem choroby, případně hospitalizací a úmrtím.

Když je pandemie na vzestupu, jen naprostý ignorant, případně ignorant s pochybnou politickou objednávkou, odmítá zavést včas povinné nošení respirátorů na exponovaných veřejných místech.

Válkovy úvahy o "individuální odpovědnosti" tam, kde jeden nezodpovědný může zničit zdraví desítkám lidí, případně některé z nich připravit o život, připomíná podobně inteligentní hypotetický návrh, abychom zrušili dopravní policii a dodržování dopravních předpisů ponechali na "individuální odpovědnosti řidičů".

Jedno i druhé představuje jen nepříčetný libertariánský žvást, který v praxi nikdy nemůže a také nebude fungovat.

2
Vytisknout
9180

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022