Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij vítá potenciál Ukrajiny způsobit "nové významné ztráty" ruské armádě

22. 7. 2022

čas čtení 8 minut
 

- Ukrajina má potenciál způsobit Rusku významné ztráty a dosáhnout úspěchů na bojišti, tvrdí prezident Volodymyr Zelenskij.


V nočním videoprojevupo setkání s vysokými vojenskými veliteli uvedl, že skupina diskutovala o dodávkách moderních zbraní, a dodal, že intenzita útoků na Rusy musí být zvýšena.

    "Diskutovali jsme o současné situaci na frontě, v různých částech Ukrajiny. Stanovili jsme úkoly v některých taktických oblastech k posílení našich pozic. A také jsme důkladně propracovali otázku zásobování vojsk moderními zbraněmi - intenzitu útoků na nepřítele je třeba ještě zvýšit.

    Účastníci štábního jednání se shodli, že máme značný potenciál pro postup našich sil na frontě a pro způsobení nových významných ztrát okupantům."

Kyjev doufá, že západní zbraně, zejména rakety delšího doletu, jako jsou americké Himary, které Ukrajina rozmístila v posledních týdnech, mu umožní zahájit protiútok a znovu dobýt ukrajinská území.

"Každý z těchto ruských útoků je argumentem pro to, aby Ukrajina obdržela další Himary a další moderní a účinné zbraně. Každý z těchto útoků jen posiluje naši touhu útočníky porazit, a to se jistě stane."


- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že se domnívá, že Rusko pociťuje "kritický nedostatek" raket pro pozemní útoky, i když postupuje na Kramatorsk a Siversk.

Ve své každodenní zpravodajské zprávě píše:

    V Donbasu ukrajinské síly nadále odrážejí ruské pokusy o útok na elektrárnu Vuhlehirsk. Ruské dělostřelectvo se nadále zaměřuje na oblasti kolem měst Kramatorsk a Siversk.

    Rusko zvýšilo používání raket protivzdušné obrany v režimu sekundárního pozemního útoku kvůli kritickému nedostatku speciálních raket pro pozemní útok.

    Rusko téměř jistě od počátku invaze rozmístilo v blízkosti Ukrajiny strategické systémy protivzdušné obrany S-300 a S-400, které jsou určeny k sestřelování letadel a raket na velké vzdálenosti.

    Tyto zbraně mají relativně malé hlavice, určené k ničení letadel. Mohly by představovat významnou hrozbu pro vojáky v otevřeném prostoru a lehké budovy, ale je nepravděpodobné, že by pronikly do zpevněných struktur.

    Existuje vysoká pravděpodobnost, že tyto zbraně minou zamýšlené cíle a způsobí civilní oběti, protože střely nejsou pro tuto úlohu optimalizovány a jejich posádky budou pro takové mise málo vycvičené.


- Muslim a žid společně v ukrajinských zákopech bojují proti Rusům:



- Podrobnosti o dohodě o vývozu obilí, která   údajně bude uzavřena v pátek

V prohlášení na internetových stránkách tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, které bylo zveřejněno ve čtvrtek pozdě večer, se píše:

"Slavnostní podpis dohody o dodávkách obilí se uskuteční zítra v 16.30 na úřadě Dolmabahçe v Istanbulu za účasti ukrajinské a ruské strany, prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana a generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) Antonia Guterrese.
Ukrajinská a ruská strana, prezident Erdogan a generální tajemník OSN Guterres se zúčastní slavnostního podpisu dohody o přepravě obilí, který se uskuteční zítra v Istanbulu."

Před jednáním minulý týden diplomaté uvedli, že podrobnosti plánu zahrnují ukrajinské lodě, které navádějí lodě s obilím do a z zaminovaných přístavních vod; Rusko souhlasí s příměřím během přesunu zásilek; a Turecko - s podporou OSN - kontroluje lodě, aby rozptýlilo ruské obavy z pašování zbraní.

OSN a Turecko se již dva měsíce snaží zprostředkovat to, co Guterres nazval "balíčkovou" dohodou - obnovit ukrajinský vývoz obilí z Černého moře a usnadnit ruské dodávky obilí a hnojiv.

Zdálo se, že Ukrajina ve čtvrtek večer vyjádřila v souvislosti s touto dohodou opatrnost. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko agentuře Reuters řekl:

    V souhrnu lze říci, že může být podepsán dokument, který zavazuje strany k (zajištění) bezpečného fungování exportních tras v Černém moři."

Nikolenko uvedl, že ukrajinská delegace na jednáních podpoří pouze taková rozhodnutí, která zaručí bezpečnost jižních regionů Ukrajiny, "silné pozice" ukrajinských ozbrojených sil v Černém moři a bezpečný vývoz ukrajinských zemědělských produktů.

Spojené státy uvedly, že budou Rusko činit odpovědným za provádění dohody. Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price obvinil Rusko ze zbrojení na potraviny a uvedl: "To, na čem bude skutečně záležet, je provádění této dohody. Budeme samozřejmě i nadále spolupracovat s našimi partnery, abychom Rusko pohnali k odpovědnosti za její provádění."

- Rusku "brzy dojde dech" a udělá operační pauzu, čímž nabídne Ukrajině šanci vrátit úder, uvedl šéf britských zpravodajských služeb. "Myslím, že podle našeho odhadu bude pro Rusy v příštích několika týdnech stále obtížnější dodávat živý materiál," řekl Richard Moore, šéf MI6. "Budou se muset nějakým způsobem zastavit, a to dá Ukrajincům příležitost k odvetnému úderu." Moore rovněž uvedl, že od začátku války na Ukrajině byla vyhoštěna polovina všech ruských špionů působících pod diplomatickým krytím po celé Evropě, celkem asi 400.

- Německý ministr hospodářství oznámil novou vlnu mimořádných opatření ke snížení spotřeby plynu v zemi poté, co se po plánovaném odstavení plynovodu Nord Stream 1 obnovily toky z Ruska ve snížené míře.

    Návrh EU, aby členské země snížily spotřebu plynu o 15 % a připravily se tak na možné omezení dodávek z Ruska, naráží na odpor vlád, což zpochybňuje, zda tento nouzový plán schválí.

- Británie pošle na Ukrajinu desítky dělostřeleckých zbraní a více než 1 600 protitankových zbraní, uvedl ve čtvrtek britský ministr obrany Ben Wallace. Uvedl, že Británie rovněž poskytne protiletadlové radarové systémy, stovky bezpilotních letounů a více než 50 000 kusů munice.

- Ukrajina vyzvala k vytvoření mezinárodního tribunálu, aby byl Vladimir Putin rychleji postaven před soud. Oddělené souzení Ruska za akt agrese s mezinárodní účastí by urychlilo snahu pohnat k odpovědnosti ruského prezidenta a jeho nejbližší okolí, uvedli představitelé. "Doufáme, že obžaloba bude podána do tří měsíců," řekl Andrij Smyrnov, zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské administrativy.

- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že válka musí být zastavena, aby se zabránilo "propasti jaderné války", a trval na tom, aby Ukrajina přijala ruské požadavky. "Není třeba jít dál. Dál leží propast jaderné války," řekl agentuře AFP. Lukašenko rovněž obvinil Západ, že usiluje o konflikt s Ruskem a že válku vyprovokoval.

- Podle ukrajinských vojenských velitelů ruští zmocněnci na Ruskem okupovaném území Donbasu zabavují nuceně mobilizovaným vojákům doklady.
Ruští zmocněnci údajně odebírají obyvatelům osobní doklady ve snaze donutit je bojovat proti Ukrajině a znemožňují nuceně mobilizovaným jednotkám dezertovat nebo identifikovat ty, kteří byli zabiti, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

- Britská Národní agentura pro boj proti kriminalitě vyzvala k navýšení finančních prostředků na boj proti ruské kleptokracii.
NCA uvedla, že Spojené království zabavuje majetek ruských oligarchů, na které byly uvaleny sankce, pomaleji než USA, protože se nemůže spolehnout na stejnou "značnou míru investic", kterou Washington vložil do boje proti mezinárodní korupci a potírání sankcí.

0
Vytisknout
4797

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022