Ruská agrese na Ukrajině: Ruské rakety zasáhly oděský přístav několik hodin po uzavření dohody o vývozu obilí

23. 7. 2022

čas čtení 8 minut


- Sotva dvanáct hodin poté, co Moskva podepsala s Ukrajinou dohodu o umožnění monitorovaného vývozu obilí z jižních ukrajinských přístavů, zaútočilo Rusko raketami s plochou dráhou letu na hlavní ukrajinský přístav Oděsa, přes který se měly dodávky obilí uskutečnit.


"Nepřítel zaútočil na Oděský námořní obchodní přístav řízenými střelami Kalibr," napsalo operační velitelství Jih na aplikaci Telegram a vyvolalo tak nové pochybnosti o životaschopnosti dohody, která měla uvolnit přibližně 20 milionů tun obilí k odvrácení hladomoru ve velké části rozvojového světa.

Při jednom z největších útoků na město od začátku války nálety otřásly budovami v centru města a zvedly oblak dýmu, který byl vidět po celém městě.

Na nábřeží Oděsy návštěvníci pláže tleskali, když protivzdušná obrana města sestřelila dvě ze čtyř raket a zbývající dvě zasáhly přístav. Útok na Oděsu byl jedním ze série ruských úderů po celé Ukrajině, přičemž město Kropyvnytskij bylo v sobotu ráno zasaženo 13 raketami.

Nové útoky přišly několik hodin poté, co Moskva a Kyjev podepsaly dohody s OSN a Tureckem, které měly odvrátit celosvětovou potravinovou krizi. Tyto dohody uvolňují cestu pro přepravu milionů tun ukrajinského obilí a některých ruských vývozů obilí a hnojiv, které byly zadrženy válkou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nočním videoposelství uvedl, že dohody nabízejí "šanci zabránit globální katastrofě hladomoru, který by mohl vést k politickému chaosu v mnoha zemích světa, zejména v zemích, které nám pomáhají".

Navzdory pokroku na této frontě boje v průmyslovém srdci Donbasu na východě Ukrajiny, kde se ruské síly snaží dosáhnout nových úspěchů tváří v tvář tuhému ukrajinskému odporu, neustávají.

Ruské jednotky rovněž čelí ukrajinským protiútokům, ale do značné míry se udržely v Chersonské oblasti severně od Krymského poloostrova, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Moskva odmítla odpovědnost za krizi a obvinila z ní sankce ze zpomalení vlastního vývozu potravin a hnojiv a Ukrajinu ze zaminování přístupů ke svým černomořským přístavům.

Vysocí představitelé OSN, kteří v pátek informovali novináře, uvedli, že dohoda by měla být plně funkční během několika týdnů a měla by obnovit dodávky obilí ze tří znovuotevřených přístavů na předválečnou úroveň 5 milionů tun měsíčně.


- Útok na Oděsu  je "pobuřující", říká velvyslankyně USA


Americká velvyslankyně v Kyjevě prohlásila, že Moskva by měla být pohnána k odpovědnosti za "pobuřující" sobotní ruský útok na přístavní město Oděsa.

Ruské rakety zasáhly infrastrukturu v Oděse den poté, co Rusko a Ukrajina za zprostředkování OSN a Turecka podepsaly dohodu o znovuotevření černomořských přístavů a obnovení vývozu obilí.

Ukrajina vyzvala OSN a Turecko, aby zajistily, že Rusko splní své závazky vyplývající z dohody o bezpečném koridoru pro vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů, uvedlo v sobotu ministerstvo zahraničí, píše agentura Reuters.

Ruské rakety zasáhly infrastrukturu v ukrajinském přístavu Oděsa v sobotu, den poté, co Rusko a Ukrajina za zprostředkování OSN a Turecka podepsaly dohodu o znovuotevření černomořských přístavů pro obnovení tohoto vývozu.

- Útok na Oděsu jako Putinovo plivnutí do tváře OSN, říká Ukrajina

Ukrajinské velvyslanectví v Ankaře zveřejnilo následující prohlášení týkající se ruského úderu na přístav Oděsa.

" Ruské federaci trvalo méně než 24 hodin, než zahájila raketový útok na přístav Oděsa, aby zpochybnila dohody a sliby dané OSN a Turecku v dokumentu podepsaném včera v Istanbulu.

Ruské rakety vypálené na Oděsu jsou jako plivanec Vladimira Putina vržený do tváře generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi a tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi, kteří vynaložili velké úsilí na dosažení dohody, za kterou je Ukrajina vděčná.

Ukrajina zdůrazňuje nutnost důsledného plnění dohod o obnovení bezpečného vývozu ukrajinských zemědělských produktů ze tří přístavů (Oděsa, Čornomorsk a Južnoje) přes Černé moře.

Vyzýváme OSN a Turecko, aby zajistily, že Rusko bude plnit své závazky v rámci bezpečného provozu obilného koridoru.

V případě neplnění dosažených dohod ponese Rusko plnou odpovědnost za prohloubení celosvětové potravinové krize."


Ukrajina se i nadále připravuje na obnovení vývozu obilí ze svých černomořských přístavů, a to navzdory ruskému raketovému útoku, který v sobotu zasáhl přístav Oděsa, uvedl ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov.

Informuje o tom agentura Reuters:

    Ruské rakety zasáhly jižní přístav Oděsa, uvedla ukrajinská armáda, a ohrozily tak přelomovou dohodu podepsanou pouhý den předtím, která má odblokovat vývoz obilí z černomořských přístavů a zmírnit celosvětový nedostatek potravin způsobený válkou.


    "Pokračujeme v technických přípravách na zahájení vývozu zemědělských produktů z našich přístavů," napsal Kubrakov na Facebooku.



 - Portugalsko analyzuje žádosti o občanství dvou ruských oligarchů - na jednoho z nich se vztahují sankce USA, uvedla vláda v pátek pozdě večer, protože zákon o udělování pasů potomkům sefardských židů čelí rostoucí kontrole.


    Nejnovějšími vysoce postavenými Rusy, o nichž je známo, že požádali o občanství na základě této legislativy, jsou rusko-izraelský diamantový oligarcha Lev Leviev a ruský developer God Nisanov.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý měsíc uvedl, že Nisanov, na kterého dopadly sankce po ruské invazi na Ukrajinu, je "jedním z nejbohatších mužů v Evropě a blízkým spolupracovníkem několika ruských představitelů".

    Žádosti obou mužů o občanství "čekají na analýzu", uvedlo portugalské ministerstvo spravedlnosti ve svém prohlášení bez dalších podrobností. Zástupci Levieva a Nisanova na žádosti o komentář bezprostředně neodpověděli.

    Sankcemi postiženému ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi bylo v dubnu 2021 uděleno občanství na základě stejného zákona, což vyvolalo probíhající vyšetřování ve státní agentuře a donutilo vládu zpřísnit pravidla.

    O dva roky dříve získal portugalský pas také ruský podnikatel Andrej Rappoport, jehož čisté jmění podle časopisu Forbes činí 1,2 miliardy dolarů.

    Občanská fronta, sdružení, které odsuzuje pochybení ve veřejném životě, uvedla, že všechna probíhající řízení o udělení státního občanství na základě zmíněného zákona by měla být pozastavena, dokud nebude ukončeno vyšetřování státní agentury.

    "Je stále zřejmější, že naturalizace Romana Abramoviče není ojedinělým případem," uvedlo tento týden v dopise ministru spravedlnosti.

    Abramovičova mluvčí již dříve uvedla, že občanství získal "v souladu s pravidly".

 - Rusku hrozí v Chersonu značný neúspěch, sděluje Spojené království


Ministerstvo obrany Spojeného království zveřejnilo nejnovější zpravodajské informace týkající se války na Ukrajině.

Uvádí, že Rusko používá dělostřelectvo ve snaze zpomalit ukrajinskou protiofenzívu v Chersonu.

Dodává, že pokud budou ruské síly v regionu odříznuty kvůli nedostatku přechodů přes řeku Dněpr, hrozí jim "významné vojenské a politické komplikace".

Klíčový most přes řeku byl poškozen.

1
Vytisknout
6357

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022